Το δημητριακό που μετριάζει την παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μέσω ελέγχου του εντερικού μικροβιώματος, της γλυκόζης και των λιπιδίων
Η βρώμη είναι εξαιρετικά θρεπτική και κατατάσσεται ως η πέμπτη πιο καταναλισκόμενη καλλιέργεια παγκοσμίως. Επηρεάζει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης, τον γλυκαιμικό έλεγχο και την υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή φυτικής πρωτεΐνης και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιώσιμη παραγωγή, ευελιξία και χαμηλή αλλεργιογονικότητα σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρέπει να πλένουμε τις μπανάνες όταν τις αγοράζουμε ή όχι; Τι λένε διατροφολόγοι και εντομολόγοι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγανητά ψάρια: Ποιο είναι επιτέλους το μυστικό των εστιατορίων – Το συστατικό που προσθέτουν, υπάρχει ήδη στο ντουλάπι σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούν τελικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά να αποτρέψουν κατάγματα; Τι δείχνουν τα στοιχεία 25ετούς έρευνας
Η πρωτεΐνη βρώμης αποτελείται από τέσσερα συστατικά: σφαιρίνη, αλβουμίνες, προλαμίνες και γλουτενίνες. Σε σύγκριση με άλλες πρωτεΐνες δημητριακών, είναι πιο θρεπτική, με υψηλότερα επίπεδα λυσίνης και θρεονίνης και ένα πλούσιο προφίλ και των οκτώ απαραίτητων αμινοξέων. Επιπλέον, οι βαθμολογίες αποδοχής από τους καταναλωτές για την πρωτεΐνη βρώμης ξεπερνούν εκείνες άλλων φυτικών πρωτεϊνών, όπως οι πρωτεΐνες μπιζελιού και σόγιας. Παρουσιάζει και υπολιπιδαιμικές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις, γεγονός που την καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν υγείας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα πεπτίδια βρώμης ανακουφίζουν σημαντικά συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους και η πολυφαγία, ενώ παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό τεύχος Foods του MDPI, διερεύνησε την επίδραση της απομονωμένης πρωτεΐνης βρώμης (OPI) στον μετριασμό της παχυσαρκίας που προκαλείται από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (HFD) σε αρουραίους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η OPI, χορηγούμενη σε δόση 100 mg/kg, μείωσε την αύξηση του σωματικού βάρους και των αποθέσεων λίπους, βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης, προώθησε την αντιοξειδωτική ικανότητα και μείωσε τη φλεγμονή. Τα αποτελέσματα από την αλληλούχιση 16S rRNA δειγμάτων κοπράνων αποκαλύπτουν ότι η OPI μείωσε τη διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου που προκαλείται από μια HFD. Επιπλέον, η OPI προώθησε την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, αύξησε την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs) και βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων και μείωσε τη φλεγμονή, συμβάλλοντας συλλογικά στις επιδράσεις της κατά της παχυσαρκίας. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της OPI στη μείωση της παχυσαρκίας που προκαλείται από μια HFD σε αρουραίους. Ωστόσο καταλήγει η μελέτη απαιτούνται μελλοντικές κλινικές δοκιμές για την περαιτέρω επικύρωση της αποτελεσματικότητας του OPI ως λειτουργικού τροφίμου.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Chen, Xi, Xue Han, Mianhong Chen, Jihua Li, Wei Zhou, and Ruyi Li. 2025. “Oat Protein Isolate Mitigates High-Fat Diet-Induced Obesity in Rats Through Gut Microbiota, Glucose, and Lipid Control” Foods 14, no. 12: 2047. https://doi.org/10.3390/foods14122047