Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
30.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το δημητριακό που καταπολεμά την παχυσαρκία σύμφωνα με νέα μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο δημητριακό που καταπολεμά την παχυσαρκία σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Το δημητριακό που μετριάζει την παχυσαρκία που προκαλείται από δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μέσω ελέγχου του εντερικού μικροβιώματος, της γλυκόζης και των λιπιδίων

Η βρώμη είναι εξαιρετικά θρεπτική και κατατάσσεται ως η πέμπτη πιο καταναλισκόμενη καλλιέργεια παγκοσμίως. Επηρεάζει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης, τον γλυκαιμικό έλεγχο και την υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή φυτικής πρωτεΐνης και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιώσιμη παραγωγή, ευελιξία και χαμηλή αλλεργιογονικότητα σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη βρώμης αποτελείται από τέσσερα συστατικά: σφαιρίνη, αλβουμίνες, προλαμίνες και γλουτενίνες. Σε σύγκριση με άλλες πρωτεΐνες δημητριακών, είναι πιο θρεπτική, με υψηλότερα επίπεδα λυσίνης και θρεονίνης και ένα πλούσιο προφίλ και των οκτώ απαραίτητων αμινοξέων. Επιπλέον, οι βαθμολογίες αποδοχής από τους καταναλωτές για την πρωτεΐνη βρώμης ξεπερνούν εκείνες άλλων φυτικών πρωτεϊνών, όπως οι πρωτεΐνες μπιζελιού και σόγιας. Παρουσιάζει και υπολιπιδαιμικές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις, γεγονός που την καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν υγείας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα πεπτίδια βρώμης ανακουφίζουν σημαντικά συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους και η πολυφαγία, ενώ παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό τεύχος Foods του MDPI, διερεύνησε την επίδραση της απομονωμένης πρωτεΐνης βρώμης (OPI) στον μετριασμό της παχυσαρκίας που προκαλείται από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (HFD) σε αρουραίους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η OPI, χορηγούμενη σε δόση 100 mg/kg, μείωσε την αύξηση του σωματικού βάρους και των αποθέσεων λίπους, βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης, προώθησε την αντιοξειδωτική ικανότητα και μείωσε τη φλεγμονή. Τα αποτελέσματα από την αλληλούχιση 16S rRNA δειγμάτων κοπράνων αποκαλύπτουν ότι η OPI μείωσε τη διαταραχή της μικροχλωρίδας του εντέρου που προκαλείται από μια HFD. Επιπλέον, η OPI προώθησε την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, αύξησε την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs) και βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων και μείωσε τη φλεγμονή, συμβάλλοντας συλλογικά στις επιδράσεις της κατά της παχυσαρκίας. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της OPI στη μείωση της παχυσαρκίας που προκαλείται από μια HFD σε αρουραίους. Ωστόσο καταλήγει η μελέτη απαιτούνται μελλοντικές κλινικές δοκιμές για την περαιτέρω επικύρωση της αποτελεσματικότητας του OPI ως λειτουργικού τροφίμου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Chen, Xi, Xue Han, Mianhong Chen, Jihua Li, Wei Zhou, and Ruyi Li. 2025. “Oat Protein Isolate Mitigates High-Fat Diet-Induced Obesity in Rats Through Gut Microbiota, Glucose, and Lipid Control” Foods 14, no. 12: 2047. https://doi.org/10.3390/foods14122047

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα