Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούν τελικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά να αποτρέψουν κατάγματα; Τι δείχνουν τα στοιχεία 25ετούς έρευνας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜπορούν τελικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά να αποτρέψουν κατάγματα; Τι δείχνουν τα στοιχεία 25ετούς έρευνας
spot_img

Μήπως ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα; 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κατάγματα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που προκαλεί πόνο, αναπηρίες, απώλεια ανεξαρτησίας, μειωμένη ποιότητα ζωής και πρόωρη θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες, η συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων έχει αυξηθεί κατά 33,4% παγκοσμίως, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Τα κατάγματα σε ηλικιωμένους ενήλικες είναι η πιο συχνή κλινική εκδήλωση της οστεοπόρωσης. Παγκοσμίως, συμβαίνουν 9 εκατομμύρια οστεοπορωτικά κατάγματα ετησίως, που ισοδυναμεί με ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κάθε 3 δευτερόλεπτα.

 Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνη και άλλα βιοδραστικά θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία των οστών. Ωστόσο, μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και του κατάγματος έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα ευρήματα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν η υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάγματος σε ηλικιωμένες γυναίκες, συμβάλλοντας στην κατανόηση αυτού του προβλήματος υγείας. Η έρευνα διήρκεσε 25 χρόνια και συμμετείχαν 14.220 γυναίκες στη Φινλανδία με μέση αρχική ηλικία 52,3 έτη. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε πέντε χρόνια, παρέχοντας πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους, τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, ξινόγαλα, γιαούρτι, τυρί) και το ιστορικό καταγμάτων. Για να επικεντρωθούν στον ρόλο των γαλακτοκομικών, οι ερευνητές απέκλεισαν τα παθολογικά και υψηλής ενέργειας κατάγματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τροχαία ατυχήματα και πτώσεις από ύψος άνω του ενός μέτρου. Τα κατάγματα στον ώμο, τον καρπό, τη σπονδυλική στήλη ή το ισχίο θεωρήθηκαν οστεοπορωτικοί τραυματισμοί.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν πως η αυξημένη κατανάλωση υγρών γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, ξινόγαλα, γιαούρτι) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για οποιοδήποτε κάταγμα και οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε κατάγματος και οστεοπορωτικού κατάγματος Αντίθετα, η κατανάλωση τυριού δεν συσχετίστηκε με τον συνολικό κίνδυνο οποιουδήποτε κατάγματος ή οστεοπορωτικού κατάγματος. Ωστόσο σε ξεχωριστή ανάλυση, η αυξημένη κατανάλωση τυριού συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, ενώ δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υγρών γαλακτοκομικών προϊόντων και του κινδύνου κατάγματος ισχίου.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως η μακροχρόνια κατανάλωση υγρών γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος. Η ενθάρρυνση της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων μέσω πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των καταγμάτων και στην ελάφρυνση του οικονομικού βάρους για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο λαχανικό έχει τα περισσότερα φυτοφάρμακα – Ανακοινώθηκε η λίστα “dirty dozen” 2025

Ποιο "κέρδισε" τις φράουλες ως πιο μολυσμένο με φυτοφάρμακα, και ποια μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της "Βρώμικης Δωδεκάδας" 2025 της Environmental Working Group

Σοκολάτες τύπου Dubai: Νέα αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από την FSA

Νέα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις εισαγόμενες σοκολάτες Dubai για παρουσία απαγορευμένων πρόσθετων και χρωστικών και για αδήλωτα αλλεργιογόνα

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλωσης σε παιδιά από φυστικοβούτυρο – Για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων προειδοποιεί το ECDC

Επιδημία Salmonella Infantis σε μικρά παιδιά από φυστικοβούτυρο - Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα