Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
22.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Το γιαούρτι αμυγδάλου πιο θρεπτικό από το συμβατικό!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜελέτη: Το γιαούρτι αμυγδάλου πιο θρεπτικό από το συμβατικό!
spot_img

Επιστημονική έρευνα έκανε διατροφική σύγκριση φυτικών γιαουρτιών από αμύγδαλο, βρώμη, κάσιους και καρύδα με συμβατικό γιαούρτι πλήρους και χαμηλών λιπαρών.

    Σε έρευνα που συγκρίθηκαν διατροφικά, τα φυτικά με τα γαλακτοκομικά γιαούρτια, το γάλα αμυγδάλου βρέθηκε στην κορυφή με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η έρευνα διεξήχθη από το τμήμα επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst και δημοσιεύθηκε σε ειδικό τεύχος του περιοδικού Frontiers in Nutrition με τίτλο Food of the Future: Meat and Dairy Alternatives.

   Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Astrid D’Andrea, συνέλεξε διατροφικές πληροφορίες για 612 γιαούρτια που κυκλοφορούσαν για μια πενταετία, χρησιμοποιώντας την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Νέων Προϊόντων της Mintel, στην οποία έχουν πρόσβαση μέσω των Βιβλιοθηκών UMass. Μεταξύ των γιαουρτιών υπήρχαν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, με χαμηλά σε λιπαρά, από καρύδα, αμύγδαλο, Κάσιους και βρώμη. Μέσω του Δείκτη Τροφίμων Πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά (NRF), τα γιαούρτια κατατάχθηκαν ως εξής: αμυγδάλου, βρώμης, γαλακτοκομικών με χαμηλά, γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, κάσιους και καρύδας.

    “Αυτό μας επέτρεψε να συγκρίνουμε τη διατροφική πυκνότητα των γιαουρτιών με βάση τα θρεπτικά συστατικά που ενθαρρύνουν (πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη D) και τα μη θρεπτικά συστατικά (κορεσμένα λιπαρά, ολική ζάχαρη, νάτριο)”, γράφει ο D’Andrea στη μελέτη. Ο D’Andrea απέδωσε τις υψηλές βαθμολογίες των γιαουρτιών αμυγδάλου και βρώμης στα χαμηλά επίπεδα συνολικής ζάχαρης, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.

“Τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης έχουν συνολικά λιγότερη ολική ζάχαρη, λιγότερο νάτριο και περισσότερες φυτικές ίνες από τα γαλακτοκομικά, αλλά έχουν λιγότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο από το γαλακτοκομικό γιαούρτι”, λέει η D’Andrea, “Όμως όταν εξετάζουμε τη συνολική πυκνότητα θρεπτικών συστατικών, συγκρίνοντας το γαλακτοκομικό γιαούρτι με το γιαούρτι φυτικής προέλευσης, με τα θρεπτικά συστατικά που εξετάσαμε, το γιαούρτι αμυγδάλου έχει σημαντικά υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα από το γαλακτοκομικό γιαούρτι και από όλα τα άλλα γιαούρτια φυτικής προέλευσης”.

    Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να διερευνήσει ένα τομέα που προβλέπεται να αποκτήσει μεγαλύτερη έκταση στο μέλλον. Σύμφωνα με στοιχεία η αγορά γιαουρτιού φυτικής προέλευσης αναμένεται να πενταπλασιαστεί, σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

    Οι ερευνητές υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός υβριδικού γιαουρτιού που είναι τόσο φυτικής όσο και γαλακτοκομικής βάσης. Αυτό θα διαθέτει πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 και ασβέστιο, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιήσει τη συνολική ζάχαρη, το νάτριο και τα κορεσμένα λιπαρά.«Η μετάβαση από τα γαλακτοκομικά μέχρι τα φυτικά είναι μια μεγάλη αλλαγή», είπαν οι ερευνητές.

«Υπάρχουν αλλαγές στο διατροφικό προφίλ αλλά και στο αισθητηριακό προφίλ, που μπορεί να εμποδίσει τους καταναλωτές να το δοκιμάσουν». Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αυτό το εγχείρημα αποδεικνύει προηγούμενη μελέτη που φανέρωσε το ενδιαφέρον τους για ανάμεικτο γιαούρτι. «Η ανάμειξη παρέχει πλεονεκτήματα», λέει ο Nolden. «Παρέχει μια πλήρη πρωτεΐνη και το γαλακτοκομικό μέρος βοηθά στο σχηματισμό της πηκτωματοποιητικής δομής μέσα στο γιαούρτι που μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε θέση να αναπαραγάγουμε σε ένα φυτικό σύστημα».

    Τα ευρήματα της μελέτης, λένε οι ερευνητές, είναι ικανά να βοηθήσουν τη βιομηχανία τροφίμων σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν τη σύνθεση των φυτικών γιαουρτιών.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Καταργήθηκε το τρυγικό στεατύλιο (E 483) ως πρόσθετο σε τρόφιμα

Μέχρι πότε μπορούν να διατίθενται στην αγορά τρόφιμα που περιέχουν Ε 483.

26.509 Ευρωπαίοι πολίτες απαντούν για τους χημικούς ρύπους και τους βιολογικούς κινδύνους στα τρόφιμα

Πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές για την ασφάλεια τροφίμων – Μεγάλη μελέτη της EFSA.

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα