Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Το κατσικίσιο τυρί έχει λιγότερα λιπαρά από την φέτα” και άλλοι… 6 μύθοι για το τυρί

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία"Το κατσικίσιο τυρί έχει λιγότερα λιπαρά από την φέτα" και άλλοι… 6 μύθοι για το τυρί
spot_img

 Το British Heart Foundation διαλύει 7 μύθους σχετικά με την κατανάλωση τυριών.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφοροι μύθοι και ανακρίβειες σχετικά με το τυρί, όπως ότι το τυρί με μειωμένα λιπαρά δεν είναι θρεπτικό, πως το τυρί προκαλεί εθισμό, πως εάν έχετε χοληστερίνη πρέπει να το αφαιρέσετε εντελώς από τη διατροφή σας, ή πως η φέτα έχει περισσότερα λιπαρά από το κατσικίσιο τυρί και πως το τριμμένο τυρί είναι καλύτερο από το τυρί σε φέτες.

Το British Heart Foundation ξεκαθαρίζει τα πράγματα και διευκρινίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, σε όσα λέγονται και ακούγονται σχετικά με την κατανάλωση τυριών.

Καταρχήν το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, αλλά συχνά είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η καθημερινή σας διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων γαλακτοκομικών προϊόντων, και είναι καλό συμπεριλαμβάνεται και τυρί σε λογικά πλαίσια.

1. ΜΥΘΟΣ : Πρέπει να εγκαταλείψω τελείως το τυρί

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν χρειάζεται να κόψετε το τυρί από τη διατροφή σας, αλλά εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση, χρησιμοποιήστε με φειδώ τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 30 γραμμαρίων τυριού παρέχει το 7% των ημερήσιων θερμίδων σας και μπορεί να υπάρχει περισσότερο αλάτι σε μια μερίδα τσένταρ παρά σε ένα πακέτο πατατάκια.

Κρατήστε μικρές μερίδες τυριού και ζυγίστε τις για να μειώσετε τον πειρασμό

Ορισμένα είδη ροκφόρ, χαλλουμιού, φέτας και σινγκλ τυριών είναι πιο αλμυρά από το θαλασσινό νερό. Το τυρί περιέχει ασβέστιο και πρωτεΐνη, επομένως μπορεί να είναι εντάξει με μέτρο, αλλά να θυμάστε: το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τα κονσερβοποιημένα ψάρια, το τόφου, οι φακές και τα φασόλια είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεΐνης.

Κρατήστε μικρές μερίδες τυριού και ζυγίστε τις για να μειώσετε τον πειρασμό. Η χρήση τυριών με χαμηλά λιπαρά – όπως μοτσαρέλα, φέτα, τυρί κότατζ ή τυριά με μειωμένα λιπαρά – θα παρέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. 

2. ΜΥΘΟΣ: Το τυρί με μειωμένα λιπαρά είναι «σκουπίδια»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι τα μειωμένα λιπαρά ισοδυναμούν με μειωμένη γεύση. Πειραματιστείτε με διαφορετικές μάρκες για να βρείτε αυτό που σας αρέσει.

Το «μειωμένο λίπος» δεν είναι απαραίτητα «χαμηλό λίπος», σημαίνει απλώς 25% λιγότερα λιπαρά από το αρχικό. Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υψηλή (πάνω από 17,5 g/100 g), μέτρια (3,1–17,5 g/100 g) ή χαμηλή (3 g ή λιγότερο/100 g).

Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε και να ψήσετε με τυρί με μειωμένα λιπαρά, αν και οι ποικιλίες σκληρών τυριών με μειωμένα λιπαρά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λιώσουν. Το τρίβουμε και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά. Μερικές φορές αυτά τα τυριά παράγουν φλούδα όταν ψήνονται, γι’ αυτό προσθέστε τα κοντά στο τέλος του χρόνου ψησίματος.

3. ΜΥΘΟΣ: Είμαι εθισμένος στο τυρί

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η έρευνα δείχνει ότι η καζεΐνη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένη στο τυρί – απελευθερώνει οπιούχα που ονομάζονται κασομορφίνες καθώς χωνεύεται. Αυτά τα οπιούχα μπορούν να σηματοδοτήσουν την άνεση στον εγκέφαλο έμμεσα μέσω ορμονών.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων αμφισβήτησε εάν οι κασομορφίνες μπορούν να μεταφερθούν μέσω του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος ή στον εγκέφαλο. Εάν τρώτε πολύ τυρί, μπορεί να συνηθίσετε την αλμυρή γεύση ή τη συνήθεια να το τρώτε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, γι’ αυτό προσέξτε τα μοτίβα στη διατροφή σας και μειώστε σταδιακά την πρόσληψη.

4. ΜΥΘΟΣ: Χρειάζομαι τυρί για να διατηρήσω τα κόκαλά μου γερά

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το τυρί είναι μια καλή πηγή ασβεστίου: μια μερίδα 30g τσένταρ παρέχει πάνω από το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Ωστόσο, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το γάλα, είναι εξίσου καλά για τα οστά και πολύ χαμηλότερα σε λιπαρά και αλάτι.

Το τυρί περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που μας βοηθά να απορροφήσουμε το ασβέστιο από τα τρόφιμα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, δεν περιέχουν τόση βιταμίνη D όσο το τυρί με περισσότερα λιπαρά, αλλά τα αυγά, τα λιπαρά ψαρια  και τα εμπλουτισμένα δημητριακά (με την προϋπόθεση ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη) είναι ούτως ή άλλως καλύτερες πηγές.

5. ΜΥΘΟΣ: Το κατσικίσιο τυρί είναι καλύτερο από το αγελαδινό

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το μαλακό κατσικίσιο τυρί περιέχει περίπου 26 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια, παρόμοιο με το μπρι και το ένταμ, και περίπου τόσο αλάτι όσο το καμέμπερ. Το κατσικίσιο τυρί θεωρείται προϊόν «με πολλά λιπαρά» – η μοτσαρέλα και η ρικότα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως και η φέτα, η οποία παραδοσιακά παρασκευάζεται από πρόβειο ή πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.  Το κατσικίσιο τυρί θεωρείται καλύτερο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη από τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται από αγελαδινό γάλα. Στην πραγματικότητα έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε λακτόζη με άλλα ημι-μαλακά τυριά όπως το μπρι ή η φέτα, αλλά είναι χαμηλότερη σε λακτόζη από τα πιο υγρά τυριά όπως η ρικότα και το τυρί κότατζ.

6. ΜΥΘΟΣ: Το τυρί σε σπαγγέτι μπολονέζ δεν μετράει

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το τρίψιμο του τυριού στα σπαγγέτι μπολονέζ προσθέτει επιπλέον θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Μια γενναιόδωρη χούφτα τσένταρ θα μπορούσε εύκολα να ζυγίζει 50 γραμμάρια, προσθέτοντας 230 kcal (πάνω από το 10 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας). Δύο επίπεδα κουταλιές της σούπας τριμμένο τσένταρ είναι περίπου 20 γρ.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να πιάσετε ένα μεγάλο πασπάλισμα, γιατί μπορεί να προσθέσετε πάρα πολύ

7. ΜΥΘΟΣ: Το τριμμένο τυρί είναι καλύτερο από το κομμένο σε φέτες

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν λιγότερο τυρί όταν το τρίβουν. Μια προκομμένη φέτα τυριού συνήθως ζυγίζει 20–30 γραμμάρια και οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολλές φέτες σε ένα σάντουιτς. 

Αλλά ακόμα κι αν τρίβετε τυρί σε σάλτσες, φρυγανιές ή πατάτες σακάκι, θα πρέπει να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας σας, καθώς είναι εύκολο να έχετε πάρα πολύ.

Όταν το τυρί είναι τριμμένο, είναι δύσκολο να το εξισωθεί με μια υγιεινή μερίδα σε μέγεθος σπιρτόκουτου. Ζυγίστε το την επόμενη φορά για να ελέγξετε πόσο καλός είναι ο υπολογισμός σας. 

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/cheese

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο