Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

WCRF: “Προβληματικές” οι μελέτες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαWCRF: "Προβληματικές" οι μελέτες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον καρκίνο
spot_img

Mεγάλη φιλανθρωπική οργάνωση κατά του καρκίνου εκφράζει έντονη κριτική σε μελέτη που συνδέει το κόκκινο κρέας με αυξημένα ποσοστά καρκίνου.

Το World Cancer Research Fund International (WCRF) αποτελεί μια από τις κορυφαίες φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο στον κόσμο. Πρόσφατα, εξέφρασε την έντονη κριτική της πάνω σε μια μελέτη του 2019 του The Lancet ‘s Global Burden of Disease (GBD), η οποία συνδέει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με μια δραματική αύξηση ορισμένων ασθενειών και θανάτων.

Η μελέτη του 2019, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και υποστηρίχθηκε από μια δημοσίευση Lancet το 2021, πρότεινε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας ευθύνεται για 896.000 θανάτους παγκοσμίως – μια αύξηση 36 φορές σε σύγκριση με τη μελέτη GBD του 2017. Τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε πολλά άρθρα, εκθέσεις και μελέτες, αλλά και έγγραφα από  την πενταετή στρατηγική της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων.

Αλλά σε μια επιστολή  που δημοσιεύτηκε στο The Lancet στις 6 Αυγούστου, οι συγγραφείς του WCRF κάνουν έκκληση για «περαιτέρω διευκρίνιση, αιτιολόγηση ή επανεξέταση των θεωρητικό ελάχιστο επίπεδο έκθεσης σε κίνδυνο μηδέν για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας που επιλέγεται από την GBD». Οι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και η πρώην επικεφαλής του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής, Τζούντι Μπούτρις, δηλώνουν πως τα αποτελέσματα δεν δηλώνονται και δεν εξηγούνται με σαφήνεια, άρα θεωρούνται αμφισβητήσιμα. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν τις εκτιμήσεις της GBD ως ελλιπείς σε διαφάνεια και «προβληματικές».

Το WRCF εξηγεί ότι διερευνά τη σχέση μεταξύ διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και καρκίνου για περισσότερα από 20 χρόνια. Μετά τη δική του ανασκόπηση των στοιχείων που σχετίζονται με την κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας είναι «αιτιώδεις παράγοντες» στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνιστά την πλήρη αποφυγή του, σημειώνοντας ότι σε πολλές δίαιτες παγκοσμίως, το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα