Η λήψη βιταμινών είναι καλή για την υγεία μας, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος υπερβεί τη συνιστώμενη δοσολογία;
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για να λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, αλλά όπως όλα τα πράγματα, δεν πρέπει να λαμβάνονται σε υπερβολικό βαθμό, ειδικά μέσα από συμπληρώματα. Σύμφωνα με τα όσα είπε η Δρ. Bayo Curry-Winchell , Ιατρική Διευθύντρια και Ιατρός Επείγουσας Φροντίδας στα νοσοκομεία Carbon Health και Saint Mary’s Hospital κατά σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Eat This, Not That, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες από μια πιθανή υπερδοσολογία συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών. Ας δούμε ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν τις λάβουμε.
Όσο καλό και να μας κάνουν οι βιταμίνες, δεν πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερες από όσες πρέπει. Αυτό συμβαίνει, επειδή το σώμα μας ήδη λαμβάνει αρκετές βιταμίνες από τα τρόφιμα, αλλά και παράγει φυσικά ορισμένες από αυτές, όπως βιταμίνη D και K. Επομένως, η λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και επιπλοκές. Καλό είναι, λοιπόν, προτού ξεκινήσετε τη λήψη κάποιου συμπληρώματος να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Τι μπορεί κανείς να πάθει από υπερδοσολογία βιταμινών;
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, γίνεται να σας δημιουργήσει πρόβλημα η υπερβολική δόση βιταμινών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα, εάν πάρει κανείς πολλά συμπληρώματα. Τα κύρια συμπτώματα υπερδοσολογίας βιταμίνης D μπρεί να είναι η συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία), η οποία με τη σειρά της προκαλεί ναυτία και έμετο, αδυναμία και συχνοουρία. Η τοξικότητα της βιταμίνης D μπορεί να εξελιχθεί σε πόνο στα οστά και προβλήματα στα νεφρά, όπως ο σχηματισμός λίθων ασβεστίου. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση υπερδοσολογίας από βιταμίνη D είναι αυτή ενός άνδρα μέσης ηλικίας που κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από υπερκατανάλωση βιταμίνης D3 πάνω από 20 δισκία την ημέρα.