Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΖυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και... λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά
spot_img

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον “δούρειο ίππο” για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.

    Τα ζυμαρικά βρίσκονται εδώ και χρόνια στην κορυφή των πιο αγαπημένων φαγητών παγκοσμίως. Παγκόσμια έρευνα προ δεκαετίας μάλιστα, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam έχει ονομάσει τα ζυμαρικά ως το πιο δημοφιλές πιάτο στον κόσμο, πιο πάνω από το κρέας, το ρύζι και την πίτσα, και έως και σήμερα δεν φαίνεται να χάνει σε δημοτικότητα. Από την άλλη, μια άλλη βασική τροφή, τα όσπρια, δεν φαίνεται να επιλέγονται πολύ συχνά, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως μια νεότερη κατηγορία ζυμαρικών, που κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών μπορεί να είναι η λύση!

   Ο λόγος για τα ζυμαρικά με αλεύρι οσπρίων, όπως από κόκκινες φακές, μπιζέλια, ρεβίθια ή μαύρα φασόλια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και διατίθεται και στην Ελλάδα από διάφορες εταιρίες όπως η Barilla. Εκτός από το ότι κάνουν τα όσπρια πιο ελκυστικά, σε γεύση, τα ζυμαρικά με όσπρια διαθέτουν και μεγαλύτερη διατροφική αξία (φυσικά δεν λέμε να αντικαταστήσετε τελείως τα ζυμαρικά, αλλά ίσως αξίζει τον κόπο να τα συμπεριλάβετε).

Ζυμαρικά από κόκκινες φακές

Περιέχουν τετραπλάσια ποσότητα φυτικών ινών που βρίσκονται στα παραδοσιακά ζυμαρικά (τα οποία παρασκευάζονται από αλεύρι σκληρού σίτου αναμεμειγμένο με νερό ή αυγά) και περίπου το ένα τρίτο λιγότερους υδατάνθρακες. Επίσης τα αμινοξέα που βρίσκονται σε ορισμένα όσπρια βοηθούν την επισκευή των κυττάρων και την ανάπτυξη των μυών και των ιστών. Μια δίαιτα λοιπόν χαμηλή σε υδατάνθρακες, όταν συνδυάζεται με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, θεωρείται ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και ΔΜΣ, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων για την υγεία.

   Η αυξανόμενη δημοτικότητα των ζυμαρικών που παρασκευάζονται με αλεύρι οσπρίων μπορεί επίσης να αποδοθεί στον αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν να τρώνε «απαλλαγμένες» τροφές. Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι τροφές που παρασκευάζονται χωρίς συγκεκριμένα συστατικά όπως γλουτένη, γαλακτοκομικά ή ξηροί καρποί, καθιστώντας το προϊόν κατάλληλο για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Το 2017, το βιομηχανικό περιοδικό the Grocer ανέφερε ότι οι πωλήσεις “απαλλαγμενων” προϊόντων είχαν αυξηθεί περισσότερο από 40% σε ένα χρόνο, σε αγοραία αξία 806 εκατομμυρίων λιρών. Η ελκυστικότητα των “απαλλαγμένων” επιλογών εκτείνεται πολύ πέρα από εκείνες με δυσανεξίες και αλλεργίες σε ουσίες όπως το σιτάρι, και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιών 20-40, ως μέρος των επιλογών τρόπου ζωής που λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνα της Mintel, ένας στους τέσσερις ανθρώπους επιλέγει να είναι απαλλαγμένος από ορισμένα συστατικά, αλλά μόνο ένας στους πέντε από αυτούς το κάνει για ιατρικούς λόγους.

Μια προηγουμένη μελέτη που αξιολόγησε τον κορεσμό, τα γαστρεντερικά συμπτώματα και τις διαφορές σε γλυκόζη και ινσουλίνη, έδειξε ακόμη πως οι δομικές αλλοιώσεις που σχετίζονται με το άλεσμα σε 100% ζυμαρικά με μαύρα φασόλια προκαλούν σημαντική αλλαγή στη γλυκαιμική απόκριση του αίματος σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα ολόκληρα μαύρα φασόλια σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.

   Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα, ίσως είναι η δυνατότητα να καταναλώνονται περισσότερο από παιδιά που δεν προτιμούν τα όσπρια. Ούτως ή αλλιώς εδώ και καιρό συμβαίνει το ίδιο και με τα λαχανικά που “μεταμφιέζονται” σε ζυμαρικά (όπως για παράδειγμα οι πένες με σπανάκι), τα οποία μπορούν να καταναλωθούν, να προφέρουν τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως να γίνονται αντιληπτά. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των λαχανικών είναι η ελαφρώς πικρή γεύση, η οποία προκαλείται από την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, καθώς και από την παρουσία ευεργετικών ενώσεων όπως οι φαινόλες, τα φλαβενοειδή, οι ισοφλαβόνες, τα τερπένια και τα γλυκοσμολικά. Αυτή η πικρία είναι από τους βασικότερους λόγους που τα παιδιά αποφεύγουν τέτοιου είδους τροφές, και τα “μεταμφιεσμένα ζυμαρικά” ίσως είναι η λύση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο