Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όσπρια: Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι τα αποφεύγουν…

ΑρχικήΝέαΌσπρια: Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι τα αποφεύγουν...
spot_img

Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τρώνε όσπρια, παρά τα οφέλη τους προς το περιβάλλον και την υγεία και πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Έχει γίνει γνωστό ότι το να μειώσει η ανθρωπότητα συλλογικά την κατανάλωση κρέατος είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και μια καλή αρχή για να αρχίσουμε να σεβόμαστε περισσότερο τα ζώα.

Ως μια βιώσιμη και φιλική προς τα ζώα λύση, τα όσπρια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και όχι μόνο. Αυτό τον ισχυρισμό επιβεβαιώνει και η Katharina Henn, επιστήμονας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, η οποία ερευνώντας τα όσπρια επιβεβαίωσε πως αποτελούν μια θρεπτική, υγιεινή και φιλική προς το κλίμα υπερτροφή. Υπάρχουν περίπου 11 είδη και αρκετές εκατοντάδες καλλιεργούμενες ποικιλίες οσπρίων να διαλέξει κανείς.

Μάλιστα, ο ΟΗΕ έχει ορίσει την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων από το 2019, για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στα οφέλη των οσπρίων.

Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν τρώνε όσπρια;

Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τις μελέτες της Henn, οι Ευρωπαίοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα όσπρια, όπως φάνηκε μετά από διερεύνηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, της κατανάλωσης και της στάσης απέναντι στα όσπρια σε 5 ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Και εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως, αφού οι Ευρωπαίοι δεν τρώνε όσα όσπρια θα έπρεπε, δεν επωφελούνται από αυτά, καθώς εκτός από τα πλεονεκτήματά τους για την υγεία και το κλίμα, μπορούν να καλλιεργηθούν οπουδήποτε.

Στις μελέτες της, η Henn προσπάθησε να κάνει μια επισκόπηση της κατανάλωσης οσπρίων σε όλη την Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο, να εντοπίσει τα εμπόδια που προκαλούν τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικά, η Δανία ήταν η τελευταία από τις 5 χώρες όσον αφορά την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους ως βιώσιμης και υγιεινής πηγής τροφίμων, ενώ η Ισπανία στην κορυφή τους, καθώς οι γαστρονομικές παραδόσεις της Μέσης Ανατολής και γενικότερα η μεσογειακή διατροφή τοποθετούν τα όσπρια αρκετά ψηλά. Επιπλέον, η Γερμανία, αν και κάποτε διέθετε πολλά παραδοσιακά πιάτα με όσπρια, οι Γερμανοί πλέον τα αποστρέφονται σε μεγάλο βαθμό.

Nαι, αλλά πώς θα κάνουμε τους Ευρωπαίους να φάνε περισσότερα όσπρια;

Η Henn πιστεύει ότι η λύση ενάντια στη χαμηλή κατανάλωση είναι η ανοικοδόμηση ευρωπαϊκών παραδόσεων που να περιλαμβάνουν περισσότερα όσπρια αντί για κρέας, όπως είθισται. Και με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για vegan και χορτοφαγικές δίαιτες και τρόφιμα, μάλλον είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, δεν συμφωνεί πως τα όσπρια πρέπει να υποκαθιστούν μόνο προϊόντα κρέατος βάσει αυτής της τάσης π.χ. μπέργκερ κόκκινης φακής, αλλά να καταναλώνονται και όπως είναι.

“Τα όσπρια αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια ένα παραδοσιακό φαγητό, επομένως η συμπερίληψή τους σε μια ευρύτερη ποικιλία προϊόντων θα ήταν ευπρόσδεκτη. Αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για πολλές προσαρμογές και καινοτομίες. Όχι στον βαθμό που χρειάζεται σε σχέση με έντομα ή κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, για παράδειγμα. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η γνώση και η έμπνευση για την προετοιμασία τους, ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να σκέφτονται τα όσπρια ως μια επιλογή για φαγητό συχνότερα”, λέει η Henn.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κίνδυνος νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία

Τα χωράφια της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ερημοποιηθούν εντός ενός έτους και να πυροδοτήσουν παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα