Τι να κάνεις τα σκόρδα που πέταξαν αυτά τα ενοχλητικά πράσινα κοτσανάκια;
Το σκόρδο είναι αρκετά ανθεκτικό. Ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδου μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο για έως έξι μήνες. Αν το φυλάσσετε σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος στην κουζίνα σας τότε θα είναι μια χαρά. Αν πάλι το βάλετε σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος τότε θα φυτρώσει. Και τότε τι κάνουμε; Το χρησιμοποιούμε στην κατσαρόλα μας ή το πετάμε;
Δεν είναι επικίνδυνο να καταναλώσει κανείς ένα φυτρωμένο κεφάλι σκόρδου, ωστόσο δεν θα έχει την ίδια γεύση με το φρέσκο. Όταν αρχίσει να φυτρώνει μια σκελίδα θα έχει πιο πικρή και πιο ήπια γεύση. Γι αυτό και συνιστάται να μην το βάλουμε ωμό σε τζατζίκι ή σε άλλη συνταγή, αλλά να το μαγειρέψουμε γιατί μπορεί να μας πικρίζει στη γεύση.
- Δείτε ακόμη: Δημοφιλείς οφθαλμικές σταγόνες απειλητικές για… την όραση! Άμεση ανάκληση
- Δείτε επίσης: Το Ozempic μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια τύφλωση – Νέα μελέτη
Αντίθετα, επικίνδυνο είναι το μουχλιασμένο σκόρδο. Γι’ αυτό μην το φάτε αν έχει γκρι, μαύρες ή μπλε κηλίδες επάνω στη σκελίδα του, αλλά πετάξτε το.
- Δείτε ακόμη: Υδροκυάνιο σε αλεύρι – Επείγουσα ανάκληση
- Δείτε ακόμη: Μονάδες γαλακτοκομικών – παράδειγμα προς… αποφυγή! Οι εικόνες σόκαραν ακόμη και τους Υγειονομικούς
Τι να κάνω για να μην βγάζουν φύτρες τα σκόρδα;
Εφόσον τα χρησιμοποιείς σε ακόμη μικρότερες δόσεις απ’ ότι τα κρεμμύδια, να αγοράζεις ένα κεφαλάκι τη φορά. Και να μάθεις πως να τα αποθηκεύεις σωστά:
- Πώς φυλάσσουμε ακαθάριστες σκελίδες
Αφού ανοίξουμε ένα κεφάλι σκόρδου μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις σκελίδες που μας περίσσεψαν και είναι με τη φλούδα τους με τον ίδιο τρόπο που θα αποθηκεύαμε ολόκληρο το κεφάλι, δηλαδή σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Να έχετε όμως υπόψη ότι οι μεμονωμένες σκελίδες ξεραίνονται πιο γρήγορα.
- Δείτε ακόμη: Νέα ανάκληση τροφής για γάτες – Κίνδυνος οξείας δηλητηρίασης
- Δείτε ακόμη: To συνδικάτο των Starbucks κατηγορεί την εταιρεία για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές και απεργεί μέσα στις γιορτές
- Πώς διατηρούμε τις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου
Οι καθαρισμένες σκελίδες έχουν πολύ λιγότερη διάρκεια ζωής γιατί δεν έχουν τη φλούδα να τις προστατεύει από το να ξεραθούν. Ο καλύτερος τρόπος να τις διατηρήσετε φρέσκες είναι μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και στο ψυγείο. Από τη μία το δοχείο θα διατηρήσει την υγρασία και από την άλλη το κρύο περιβάλλον αποθαρρύνει τη μούχλα. Οι καθαρισμένες σκελίδες είναι καλές μόνο για μια με δύο μέρες από τη στιγμή που θα καθαριστούν, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τις όσο πιο άμεσα γίνεται.
- Μπορούμε να καταψύξουμε το σκόρδο;
Το να βάλουμε στην κατάψυξη σκόρδο που είναι ξεφλουδισμένο ή ψιλοκομμένο, το οποίο κανονικά χαλάει μέσα σε μερικές μέρες είναι μια καλή λύση που μπορεί να το κάνει να κρατήσει για αρκετούς μήνες. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι στην κατάψυξη μπορεί να χάσει την αψάδα του.