Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 σημάδια υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία4 σημάδια υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού
spot_img

Εκτός από τη δίψα, τι άλλες συνέπειες μπορεί να έχει;

   Η έντονη δίψα μετά από ένα γεύμα είναι ένα κλασικό σημάδι που αποδεικνύει ότι καταναλώσαμε υπερβολική ποσότητα αλατιού. Σχεδόν η μισή σύσταση του αλατιού είναι χλωριούχο νάτριο, το οποίο σε μικρή ποσότητα, είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Ωστόσο η κατανάλωση περισσότερου από ένα κουταλάκι του γλυκού ημερισίως, μπορεί να είναι επιζήμια για τον οργανισμό λέει η Olivia Burley, εγγεγραμμένη συνεργάτιδα διατροφολόγος που εργάζεται επί του παρόντος στο Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη του NHS. “Η υψηλή πρόσληψη αλατιού διαταράσσει τη φυσική ισορροπία νατρίου στο σώμα”. Προκειμένου να διατηρηθούν ισορροπημένα τα επίπεδα νατρίου, το σώμα δεσμεύει φυσικά το υπερβολικό αλάτι με νερό και το αποβάλλει με τα ούρα. Έτσι όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνουμε τόσο περισσότερο νερό χρειαζόμαστε. Παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να είναι κονσερβοποιημένα ψάρια ή πουλερικά, κατεψυγμένα τρόφιμα όπως παναρισμένα κρέατα, αλατισμένοι ξηροί καρποί, κονσερβοποιημένα φασόλια, αλλαντικά, σούπες και σάντουιτς», λέει η Pippa Hill, διατροφολόγος και ιδρύτρια του The Weight Loss Guru.

   Ωστόσο η δίψα δεν είναι το αποκλειστικό σημάδι. Το Independent αναφέρει 4 ακόμη ενδείξεις ότι έχετε καταναλώσει υπερβολικό αλάτι.

1. Πονοκέφαλοι

 Η αφυδάτωση που προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε έντονους πονοκεφάλους. “Αυτοί οι πονοκέφαλοι τείνουν να είναι πιο επώδυνοι από τους ήπιους, δίνοντας μια αίσθηση παλμού καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται”, λέει η Hill.

“Τείνουν να εμφανίζονται μεταξύ μίας ή δύο ωρών αφότου έχετε φάει, καθώς τα επίπεδα νατρίου αυξάνονται μέσω του σώματος”. Μπορεί να εμφανιστούν πιο γρήγορα εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους.

2. Πρησμένα πόδια και χέρια

Σύμφωνα με τη Burley, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού που οδηγεί σε μεγαλύτερη αποθήκευση νερού, δημιουργεί ένα οίδημα σε πόδια και χέρια.“Αυτό κάνει τα νεφρά να έχουν μειωμένη λειτουργία, να αφαιρούν λιγότερο νερό και επομένως να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση”. Οίδημα μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο όταν κάθεστε για πολύ ώρα ή σε μεγάλα ταξίδια. Δεν είναι απαραίτητο ότι σε κάθε περίπτωση το οίδημα είναι συνυφασμένο με τα επίπεδα νατρίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό αν εμφανιστεί τις επόμενες 24 ώρες.“Είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν αυτό είναι ένα συνεχές περιστατικό, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι πιο σοβαρής ανησυχίας για την υγεία”.

3. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Το αλάτι είναι γνωστό πως ανεβάζει την πίεση, αφού ακόμη και μέσα σε 30’ λεπτά αντιδρά με τα αιμοφόρα αγγεία. Η υπέρταση είναι σοβαρή καρδιακή πάθηση, και εάν αμεληθεί η λήψη θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. “Εάν μετά από ένα αλμυρό φαγητό, τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν θολή όραση, πόνο στο στήθος, όπως αίσθημα σφίξιμο, αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή ξαφνικές ρινορραγίες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση”, λέει η Hill.

4. Συχνοουρία

Είναι φυσικό πως η υπερβολική κατανάλωση νερού μετά από ένα αλμυρό γεύμα, θα αυξήσει και τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Με αυτόν το τρόπο το σώμα προσπαθεί να αποβάλει την  υπερβολική ποσότητα αλατιού από τον οργανισμό. “Αν και η κατανάλωση περισσότερων υγρών ως απάντηση στην αύξηση του αλατιού είναι ένας από τους κύριους λόγους παραγωγής ούρων, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα άλλων καταστάσεων όπως η πολυουρία, επομένως οι ιατρικοί έλεγχοι είναι καλύτεροι”.

Πηγή: Intepentent

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο