ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΕΦΕΤ: "Μην τα ΦΑΤΕ!" Ανακαλούνται δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα

ΕΦΕΤ: “Μην τα ΦΑΤΕ!” Ανακαλούνται δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα

3 λεπτά ανάγνωσης

Μη ασφαλές προϊόν σε έλεγχο του ΕΦΕΤ

Σε άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας αφυδατωμένου βερίκοκου προχωρά η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, έπειτα από σχετικό έλεγχο. Το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης προέβη σε δειγματοληψία του προϊόντος με την ονομασία «Dried Osmotic Apricot – Βερίκοκο Αφυδατωμένο» σε πλαστική κλειστή συσκευασία 1 Kg.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκ στα Χανιά: Βρέθηκαν περιττώματα τρωκτικών σε κρουασάν LIDL ιδιωτικής ετικέτας – Αηδιαστικές φωτογραφίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή, γονείς! Ανακαλούνται δημοφιλή παιδικά σκεύη που πωλούνται και στην Ελλάδα λόγω υπερβολικής παρουσίας μολύβδου

- Advertisement -

Ο έλεγχος εντάσσεται στο πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ για το 2025, με στόχο την παρακολούθηση προσθέτων και αρωματικών ουσιών σε διάφορα τρόφιμα. Το προϊόν, προέλευσης Σερβίας, είναι το «Dried Osmotic Apricot – Βερίκοκο Αφυδατωμένο» σε πλαστική κλειστή συσκευασία 1Kg, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 01/2027 και αριθμό παρτίδας Batch No OSAPR140725, διατίθεται στην αγορά από την επιχείρηση «HEALTH TRADE» με έδρα στον Λόγγο Αχαΐας. Σύμφωνα με ενημέρωση της επιχείρησης «HEALTH TRADE» το εν λόγω προϊόν διατίθεται και σε συσκευασία των 100 γρ με τα ίδια στοιχεία παρτίδας (Batch No
OSAPR140725-SAK).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί δεν πρέπει να βιαστούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι ταβέρνας ή καφετέριας όταν σηκωθούν οι προηγούμενοι πελάτες;

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πορτοκάλια τίγκα στα φυτοφάρμακα στους πάγκους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Το προϊόν που ανακλήθηκε

Το δείγμα εξετάστηκε από το Τμήμα Χημικών Υπηρεσιών Καβάλας της Χημικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το προϊόν χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και μη ασφαλές.

Ο λόγος ήταν ότι διαπιστώθηκε πως περιείχε το συντηρητικό διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10 mg/kg. Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις σε τέτοιες συγκεντρώσεις είναι αλλεργιογόνα συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν άτομα με ευαισθησία σε αυτά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η ουσία «θειώδη» δεν αναγραφόταν καθόλου στη συσκευασία. Θα έπρεπε δε, να τονίζεται με είδος χαρακτήρων που να τη διακρίνει σαφώς από το υπόλοιπο του καταλόγου των συστατικών, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Το Τμήμα Εμπορίου της Π.Ε. Καβάλας ζήτησε άμεσα την ανάκληση και απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας (Batch No OSAPR140725) από την εσωτερική αγορά. Οι σχετικοί έλεγχοι είναι ήδη σε εξέλιξη. Η επιχείρηση «HEALTH TRADE» ενημέρωσε ότι το προϊόν διατίθεται και σε συσκευασία των 100 γραμμαρίων με τα ίδια στοιχεία παρτίδας.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα προϊόντα της επίμαχης παρτίδας, ανεξαρτήτως μεγέθους συσκευασίας, και έχουν αλλεργία στα θειώδη, να μην τα καταναλώσουν.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.