Η κατανάλωση των επηρεαζόμενων προϊόντων δεν συνιστάται λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία
Μεταλλικά κομμάτια, θραύσματα γυαλιού, κομμάτια από ξύλο και πλαστικό στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία!
Παρά το γεγονός ότι έχουν θεσπιστεί πολλοί έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων, ορισμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να ξεγλιστρούν από αυτά τα προληπτικά μέτρα και επιμόλυνση των προϊόντων τροφίμων με ξένα σώματα εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση
Σε ένα νέο περιστατικό, η γνωστή εταιρεία παρασκευής τροφίμων MAGGI, που ανήκει στον όμιλο NESTLE ενημερώνει για την ανάκληση αρκετών παρτίδων των ειδών MAGGI 5 Minute Terrine Broccoli Noodle Pot σε πλαστικό κύπελλο και MAGGI For Connoisseurs Broccoli Cream Soup σε συσκευασία σακούλας, στη Γερμανία. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει πιθανότητα τα δύο αυτά προϊόντα να περιέχουν ξένα μεταλλικά αντικείμενα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνα σάντουιτς στις Ένοπλες Δυνάμεις – Άμεση ανάκληση για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην τη φάτε!» – Κι άλλη σοκολάτα με κομμάτια μετάλλου – Πωλείται σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μπλόκο» σε εισαγόμενο κοτόπουλο που πωλείται σε μεγάλο σούπερ μάρκετ – Ποιους κανονισμούς παραβίασε η εταιρεία
Η κατανάλωση των επηρεαζόμενων προϊόντων δεν συνιστάται λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία.
Τα προϊόντα που ανακαλούνται:

Κύπελλο MAGGI 5 Minute Terrine Noodle με μπρόκολο
Αριθμοί παρτίδας και ημερομηνία λήξεως:
- 50590703K, 02.2026
- 50770703K, 03.2026
- 50530703K, 02.2026
- 50520703K, 02.2026
- 50550703K, 02.2026
- 50540703K, 02.2026
MAGGI For Connoisseurs Σούπα με Κρέμα μπρόκολου
Αριθμοί παρτίδας και ημερομηνία λήξεως:
- 50490703U, 02.2026
- 50480703U, 02.2026
- 50690703U, 03.2026
- 50660703U, 03.2026
- 50680703U, 03.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει ένα ή περισσότερα από τα προαναφερόμενα προϊόντα με τον αντίστοιχο αριθμό παρτίδας από τις 21 Φεβρουαρίου 2025, δεν πρέπει να τα καταναλώσουν προληπτικά, αλλά να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς τους. Το αντίτιμο αγοράς θα επιστραφεί ακόμη και χωρίς την επίδειξη της απόδειξης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Προσοχή! Πετάξτε το!» – Επείγουσα προειδοποίηση για μοσχαρίσιο κιμά με κομμάτια πλαστικού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | KFC τώρα και σε… οδοντόκρεμα!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ειδικοί εξηγούν και οι νονοί… λιποθυμούν! Πού οφείλεται η αύξηση έως και 50% στις τιμές των Πασχαλινών σοκολατένιων αυγών;
Τι μπορεί να κάνει η βιομηχανία για να μην υπάρχουν ξένα σώματα στα τρόφιμα
Η στάση και οι συμπεριφορές της ομάδας μέσα στο εργοστάσιο, ή την επιχείρηση θα επηρεάσουν την κουλτούρα ασφάλειας των τροφίμων. Η κουλτούρα για την ασφάλεια τροφίμων θα διασφαλίσει ότι η γνώση των εργαζομένων για τους κινδύνους του ξένου σώματος είναι επαρκώς διαδεδομένη. Η ομάδα HACCP εντοπίζει τους κινδύνους του ξένου σώματος και εφαρμόζει κατάλληλους ελέγχους.
Υπάρχουν διάφορα κομμάτια εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εισβολής ξένων σωμάτων όπως κόσκινα, φίλτρα, μαγνήτες, οπτικοί ταξινομητές, ανιχνευτές μετάλλων και μηχανήματα ακτινών Χ. Υπάρχουν επίσης χειρωνακτικοί έλεγχοι, όπως η μετάγγιση προϊόντων από την αρχική τους συσκευασία, το άνοιγμα των σάκων και οι οπτικές επιθεωρήσεις. Καθώς οι πρώτες ύλες φθάνουν στον κατασκευαστή και ελέγχονται τα συστατικά, η απόδοση κάθε πρώτης ύλης θα πρέπει να παρακολουθείται με βάση τα ευρήματα κατά την παραλαβή και μέσω των παραπόνων των πελατών. Η αξιολόγηση επικινδυνότητας των πρώτων υλών θα πρέπει να προσδιορίζει και τους κινδύνους απόδοσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια – Τι πρέπει να προσέξετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί οι πετσέτες έχουν αυτές τις περίεργες γραμμές;
Στρατηγικές Πρόληψης
Προτείνεται προσέγγιση 4 σταδίων για την αποτροπή εμφάνισης ξένου σώματος στα προϊόντα.
- Εξάλειψη
- Ελαχιστοποίηση
- Περιορισμός
- Διαχείριση
Όπως δηλώνει ο όρος “εξάλειψη”, αυτή είναι μια ευκαιρία να αποφευχθεί ένας κίνδυνος ξένου σώματος από την είσοδο του εργοστασίου. Η επόμενη προσέγγιση πρόληψης είναι να «ελαχιστοποιηθεί» ο κίνδυνος όπου είναι δυνατόν. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί π.χ. σε τοποθέτηση των πρώτων υλών σε πλαστικά δοχεία αντί για γυάλινες φιάλες.
Εάν δεν έχει υπάρξει επιτυχία στην εξάλειψη ή την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ξένου σώματος, στη συνέχεια, προσπαθούμε να εισαγάγουμε διαδικασίες που να “περιορίζουν” τους κινδύνους ξένου σώματος από την είσοδο σε ορισμένες περιοχές του εργοστασίου. Τέλος, η «διαχείριση» των κινδύνων ξένου σώματος γίνεται με τη χρήση της καταλληλότερης μηχανικής ή χειροκίνητης λειτουργίας για την απομάκρυνση του ξένου σώματος κατά την παρασκευή του προϊόντος. Αυτό υποστηρίζεται επίσης με ένα ισχυρό προγραμματισμένο σύστημα προληπτικής συντήρησης (PPM) και ένα σύστημα επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός κατασκευής είναι κατάλληλος για χρήση σε καθημερινή βάση. Ακολουθείται παράλληλα ένα πρόγραμμα εσωτερικού ελέγχου για την επαλήθευση των διαδικασιών.
Οι μεγαλύτερες επιμολύνσεις με ξένα σώματα στη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία 10 χρόνια ήταν με μέταλλο και πλαστικό και ακολουθούν τα θραύσματα γυαλιού και τα λοιπά απροσδιόριστα ξένα σώματα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.