Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
15.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H MAGGI ανακαλεί έτοιμες σούπες λόγω επιμόλυνσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνH MAGGI ανακαλεί έτοιμες σούπες λόγω επιμόλυνσης
spot_img

Η κατανάλωση των επηρεαζόμενων προϊόντων δεν συνιστάται λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία

Μεταλλικά κομμάτια, θραύσματα γυαλιού, κομμάτια από ξύλο και πλαστικό στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία!

- Advertisement -

Παρά το γεγονός ότι έχουν θεσπιστεί πολλοί έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων, ορισμένοι κίνδυνοι εξακολουθούν να ξεγλιστρούν από αυτά τα προληπτικά μέτρα και επιμόλυνση των προϊόντων τροφίμων με ξένα σώματα εξακολουθεί να αποτελεί πονοκέφαλο για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Σε ένα νέο περιστατικό, η γνωστή εταιρεία παρασκευής τροφίμων MAGGI, που ανήκει στον όμιλο NESTLE ενημερώνει για την ανάκληση αρκετών παρτίδων των ειδών MAGGI 5 Minute Terrine Broccoli Noodle Pot σε πλαστικό κύπελλο και MAGGI For Connoisseurs Broccoli Cream Soup σε συσκευασία σακούλας, στη Γερμανία. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει πιθανότητα τα δύο αυτά προϊόντα να περιέχουν ξένα μεταλλικά αντικείμενα.

Η κατανάλωση των επηρεαζόμενων προϊόντων δεν συνιστάται λόγω πιθανού κινδύνου για την υγεία.

Τα προϊόντα που ανακαλούνται:

Κύπελλο MAGGI 5 Minute Terrine Noodle με μπρόκολο

Αριθμοί παρτίδας και ημερομηνία λήξεως: 

  • 50590703K, 02.2026
  • 50770703K, 03.2026
  • 50530703K, 02.2026
  • 50520703K, 02.2026
  • 50550703K, 02.2026
  • 50540703K, 02.2026

MAGGI For Connoisseurs Σούπα με Κρέμα μπρόκολου 

Αριθμοί παρτίδας και ημερομηνία λήξεως:  

  • 50490703U, 02.2026
  • 50480703U, 02.2026
  • 50690703U, 03.2026
  • 50660703U, 03.2026
  • 50680703U, 03.2026

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει ένα ή περισσότερα από τα προαναφερόμενα προϊόντα με τον αντίστοιχο αριθμό παρτίδας από τις 21 Φεβρουαρίου 2025, δεν πρέπει να τα καταναλώσουν προληπτικά, αλλά να τα επιστρέψουν στον τόπο αγοράς τους. Το αντίτιμο αγοράς θα επιστραφεί ακόμη και χωρίς την επίδειξη της απόδειξης.  

Τι μπορεί να κάνει η βιομηχανία για να μην υπάρχουν ξένα σώματα στα τρόφιμα

Η στάση και οι συμπεριφορές της ομάδας μέσα στο εργοστάσιο, ή την επιχείρηση θα επηρεάσουν την κουλτούρα ασφάλειας των τροφίμων. Η κουλτούρα για την ασφάλεια τροφίμων θα διασφαλίσει ότι η γνώση των εργαζομένων για τους κινδύνους του ξένου σώματος είναι επαρκώς διαδεδομένη. Η ομάδα HACCP εντοπίζει τους κινδύνους του ξένου σώματος και εφαρμόζει κατάλληλους ελέγχους.

Υπάρχουν διάφορα κομμάτια εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εισβολής ξένων σωμάτων όπως κόσκινα, φίλτρα, μαγνήτες, οπτικοί ταξινομητές, ανιχνευτές μετάλλων και μηχανήματα ακτινών Χ. Υπάρχουν επίσης χειρωνακτικοί έλεγχοι, όπως η μετάγγιση προϊόντων από την αρχική τους συσκευασία, το άνοιγμα των σάκων και οι οπτικές επιθεωρήσεις. Καθώς οι πρώτες ύλες φθάνουν στον κατασκευαστή και ελέγχονται τα συστατικά, η απόδοση κάθε πρώτης ύλης θα πρέπει να παρακολουθείται με βάση τα ευρήματα κατά την παραλαβή και μέσω των παραπόνων των πελατών. Η αξιολόγηση επικινδυνότητας των πρώτων υλών θα πρέπει να προσδιορίζει και τους κινδύνους απόδοσης.

Στρατηγικές Πρόληψης

Προτείνεται προσέγγιση 4 σταδίων για την αποτροπή εμφάνισης ξένου σώματος στα προϊόντα.

  • Εξάλειψη
  • Ελαχιστοποίηση
  • Περιορισμός
  • Διαχείριση

Όπως δηλώνει ο όρος “εξάλειψη”, αυτή είναι μια ευκαιρία να αποφευχθεί ένας κίνδυνος ξένου σώματος από την είσοδο του εργοστασίου. Η επόμενη προσέγγιση πρόληψης είναι να «ελαχιστοποιηθεί» ο κίνδυνος όπου είναι δυνατόν. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί π.χ. σε τοποθέτηση των πρώτων υλών σε πλαστικά δοχεία αντί για γυάλινες φιάλες.

Εάν δεν έχει υπάρξει επιτυχία στην εξάλειψη ή την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ξένου σώματος, στη συνέχεια, προσπαθούμε να εισαγάγουμε διαδικασίες που να “περιορίζουν” τους κινδύνους ξένου σώματος από την είσοδο σε ορισμένες περιοχές του εργοστασίου. Τέλος, η «διαχείριση» των κινδύνων ξένου σώματος γίνεται με τη χρήση της καταλληλότερης μηχανικής ή χειροκίνητης λειτουργίας για την απομάκρυνση του ξένου σώματος κατά την παρασκευή του προϊόντος. Αυτό υποστηρίζεται επίσης με ένα ισχυρό προγραμματισμένο σύστημα προληπτικής συντήρησης (PPM) και ένα σύστημα επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός κατασκευής είναι κατάλληλος για χρήση σε καθημερινή βάση. Ακολουθείται παράλληλα ένα πρόγραμμα εσωτερικού ελέγχου για την επαλήθευση των διαδικασιών.

Οι μεγαλύτερες επιμολύνσεις με ξένα σώματα στη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία 10 χρόνια ήταν με μέταλλο και πλαστικό και ακολουθούν τα θραύσματα γυαλιού και τα λοιπά απροσδιόριστα ξένα σώματα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!

Απογοητευτικά τα ευρήματα ελέγχων σε ελληνικά εστιατόρια - Σχεδόν μία στις 10 επιχειρήσεις τροφίμων είναι "Μη συμμορφούμενες" - Στο 16% του ελαιολάδου διαπιστώθηκε απάτη - Εντυπωσιακή αύξηση της νοθείας σε ελληνικά τρόφιμα

Ποιο γάλα έχει τα περισσότερα μικροπλαστικά – Εργαστηριακή ανάλυση σε δημοφιλείς μάρκες

Ευρήματα μελέτης για τα επίπεδα ινώδους μικροπλαστικού σε επώνυμα δείγματα γάλακτος

cibum.gr: 1.500.000 μοναδικοί χρήστες τον Μάρτιο

Το κορυφαίο ελληνικό site για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων τον Μάρτιο είχε 7.300.000 μοναδικές προβολές σελίδας και 1.500.000 μοναδικούς χρήστες... Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα