Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους φαίνεται να εμφανίζει εθισμό σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως παγωτό και πίτσα
Άτομα με γονέα με ιστορικό προβλημάτων αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σημάδια εθισμού σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους φαίνεται να εμφανίζει αυτόν τον κλινικά σημαντικό εθισμό σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, που χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου της πρόσληψης, έντονη λαχτάρα και αδυναμία μείωσης παρά τις αρνητικές συνέπειες. Στη μελέτη συμμετείχαν 357 ενήλικες και αποδείχθηκε ότι το γονικό ιστορικό προβληματικής χρήσης αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εθιστική κατανάλωση τροφής.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το παγωτό, η σοκολάτα, η πίτσα και οι πατάτες, περιέχουν αφύσικα υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων και λιπών που μπορεί να προκαλέσουν μια αντίδραση εθισμού σε μερικούς ανθρώπους.
Οι ερευνητές του UM εξέτασαν το εάν ένας γονέας με προβλήματα αλκοόλ, προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εθισμού για το παιδί του, σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
«Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό εθισμού μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια προβληματική σχέση με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί στο σύγχρονο περιβάλλον τροφίμων όπου αυτά τα τρόφιμα είναι φθηνά, προσβάσιμα και διατίθενται σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε η Lindzey Hoover, ψυχολόγος UM. επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Αλλά οι εθιστικές αντιδράσεις δεν τελειώνουν με το φαγητό, καθώς τα άτομα με εθισμό στο φαγητό ήταν επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν προσωπικά προβλήματα με το αλκοόλ, την κάνναβη, τον καπνό και το άτμισμα, έδειξε η έρευνα.
Οι δίαιτες στις οποίες κυριαρχούν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και η υπερβολική πρόσληψη εθιστικών ουσιών είναι οι κύριες αιτίες θανάτου που μπορούν να προληφθούν στον σύγχρονο κόσμο. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι απαιτούνται παρεμβάσεις για την ταυτόχρονη μείωση της εθιστικής κατανάλωσης και της χρήσης ουσιών.
«Οι προσεγγίσεις δημόσιας υγείας που έχουν μειώσει τη βλάβη άλλων εθιστικών ουσιών, όπως ο περιορισμός του μάρκετινγκ στα παιδιά, μπορεί να είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη για να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων», είπε η Χούβερ.