Συμβουλές για μείωση των κορεσμένων λιπαρών τα οποία βλάπτουν την υγεία.
Σε γενικές γραμμές όσον αφορά τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, οι θερμίδες δεν είναι τόσο το πρόβλημα όσο η ποιότητά τους. Για παράδειγμα η κατανάλωση των προβλεπόμενων ημερήσιων θερμίδων, με τη μορφή κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην ανάπτυξη της χοληστερίνης και κατ’ επέκταση καρδιακών παθήσεων. Δυστυχώς το λιπαρό στοιχείο εντείνει τη νοστιμιά, όποτε είναι δύσκολη η αντικατάσταση του. Αυτό κατά βάση προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, και περιέχεται σε μεγάλο βαθμό σε τρόφιμα όπως τα γλυκά. Ο ΠΟΥ συνιστά τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και την αντικατάσταση τους με ακόρεστα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3, που βρίσκονται μεταξύ άλλων και στο σολομό.
Σύμφωνα με το NHS, όταν ψωνίζετε από καταστήματα λιανικής θα πρέπει να κοιτάζετε την περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών ανά 100 γραμμάρια. Υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών είναι περισσότερα από 5g στα 100g. Μια μέτρια ποσότητα είναι μεταξύ 1,5g και 5g κορεσμένων ανά 100g, ενώ η χαμηλή είναι λιγότερα από 1,5g κορεσμένα λιπαρά ανά 100g.
Όσον αφορά το μαγείρεμα στο σπίτι, προτείνεται η αντικατάσταση των προϊόντων με αντίστοιχα χαμηλών λιπαρών. Τα γαλακτοκομικά που αποτελούν τον Νο1 παράγοντα κορεσμένων λιπαρών, αν δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν, θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Αποφύγετε τρόφιμα και αρκετό λίπος όπως το χοιρινό και γενικότερα τα αλλαντικά, ενώ διαλέξτε το πιο άπαχο κομμάτι του κρέατος όπως είναι το στήθος για το κοτόπουλο. Επίσης αποφύγετε το τηγάνισμα. Αντ’ αυτού προτιμήστε μεθόδους με λιγότερο λάδι όπως το ψήσιμο, το βράσιμο και ο ατμός. Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν και για όταν πρόκειται να δειπνήσετε έξω. Επειδή θα έχετε λιγότερο έλεγχο των πρώτων υλών, επιλέξτε περισσότερο λευκά κρέατα και κυρίως ψητά και αποφύγετε σαλάτες ο οποίες συχνά διαθέτουν υπερβολική ποσότητα ντρέσινγκ. Όταν πρόκειται για ασιατική κουζίνα, το αθώο τηγανητό ρύζι με λαχανικά παραμένει τηγανητό οπότε δεν είναι μια σοφή επιλογή όταν σκοπός είναι να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά.
Τα σνακ υψηλά σε περιεκτικότητα ζάχαρης και λιπαρών, όπως τα κέικ και οι σοκολάτες, μπορούν να αντικατασταθούν με φρούτα, smoothies, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι και ξηρούς καρπούς, σταφιδοκούλουρο, μαύρη σοκολάτα κ.α