Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως να ξεπαγώσετε με ασφάλεια την γαλοπούλα

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠως να ξεπαγώσετε με ασφάλεια την γαλοπούλα
spot_img

Λίγες ημέρες μένουν ακόμα μέχρι το μεγάλο χριστουγεννιάτικο φαγοπότι. Η προετοιμασία της γαλοπούλας αποτελεί πρόκληση για την μαγείρισσα ή τον μάγειρα του σπιτιού καθώς πρόκειται για ένα τρόφιμο ιδιαίτερα ευαλλοίωτο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση καταστρέφοντας τις γιορτές μας, εάν δεν προετοιμαστεί με ασφάλεια, επομένως αξίζει τη μέγιστη προσοχή σας.

Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί την γαλοπούλα των Χριστουγέννων κατεψυγμένη, άρα θα χρειαστεί απόψυξη η οποία πρέπει να γίνει σωστά, προσεκτικά και στον σωστό χρόνο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να την ξεπαγώσετε και να μείνουν όλοι χαρούμενοι και υγιείς.

Πώς να ξεπαγώσετε μια γαλοπούλα

Ο ασφαλέστερος και απλούστερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το πουλερικό είναι να το βγάλετε από την κατάψυξη και να το βάλετε στο ψυγείο, όπου η θερμοκρασία ελέγχεται εύκολα. Θα πρέπει φυσικά να την τοποθετήσετε σε ένα μεγάλο μπολ ή δοχείο αρκετά μεγάλο όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα υγρά της καθώς ξεπαγώνει.

Προσέξτε να μην ξεφύγουν τα υγρά σε άλλες επιφάνειες – ό,τι και αν αγγίζουν τα υγρά από ωμό κρέας θα πρέπει να πλυθεί καλά και σχολαστικά για να θανατωθούν τα επικίνδυνα βακτήρια που πιθανώς να υπάρχουν. Θα ήταν λοιπόν ιδανικό, να τοποθετηθεί στο κάτω ράφι του ψυγείου, ώστε σε περίπτωση που όντως διαφύγουν υγρά, να μη στάξουν σε χαμηλότερα ράφια – αυτό θα διασπείρει τα μικρόβια. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα χέρια μας όπως και τα ρούχα μας, εάν λερωθούν με τους χυμούς της ωμής γαλοπούλας. Εάν μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας, οι 4°C είναι μια καλή θερμοκρασία για να την ξεπαγώσετε και να την διατηρήσετε ασφαλή μέχρι το μαγείρεμα.

Πώς να ελέγξετε πότε μια γαλοπούλα έχει ξεπαγώσει

Μπορείτε να ελέγξετε αν η γαλοπούλα σας έχει ξεπαγώσει εντελώς, βάζοντας το χέρι σας μέσα στην κοιλότητα για να δείτε αν εξακολουθεί να είναι παγωμένη. Εάν έχει αποψυχθεί, το κρέας του στήθους πρέπει να είναι μαλακό. Εάν διαθέτετε θερμόμετρο ανιχνευτή, κολλήστε το στο πιο παχύ μέρος του στήθους της και ελέγξτε ότι είναι πάνω από 1°C – οτιδήποτε κάτω από 1°C σημαίνει ότι είναι ακόμα παγωμένη.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεπαγώσει μια γαλοπούλα;

Εάν η γαλοπούλα σας δεν συνοδεύεται από οδηγίες απόψυξης στη συσκευασία, τότε ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι χρειάζονται 12 ώρες ανά κιλό. Για παράδειγμα, εάν η γαλοπούλα σας είναι δυόμισι κιλά, τότε πιθανότατα θα χρειαστούν περίπου 36 ώρες για να ξεπαγώσει.

Αυτό συμβαίνει εάν ένα ψυγείο είναι στους 4°C, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν θα ρυθμιστούν όλα σε αυτήν τη θερμοκρασία, επομένως φροντίστε να ελέγξετε ξανά και να προσαρμόσετε ανάλογα.

Συμβουλές για την ασφάλεια της γαλοπούλας:

  • Τα βακτήρια που βρίσκονται στην ακατέργαστη γαλοπούλα και τους χυμούς της μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια – επομένως όταν χειρίζεστε ωμή γαλοπούλα, πλύνετε καλά τα χέρια σας σε ζεστό, σαπουνόνερο πριν αγγίξετε οτιδήποτε άλλο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα υγρά της ωμής γαλοπούλας δεν έρχονται σε επαφή με οτιδήποτε μαγειρεμένο στο ψυγείο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τυχόν επιφάνειες, σανίδες, δοχεία ή πανιά που έχουν αγγίξει την ωμή γαλοπούλα ή τα υγρά της, έχουν πλυθεί καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά.
  • Βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία στη γαλοπούλα είναι ανέπαφη όταν την αγοράζετε – τυχόν σκισίματα αυξάνουν τις πιθανότητες η γαλοπούλα να εκτεθεί σε άλλα τρόφιμα και επιφάνειες καθώς ξεπαγώνει.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα