Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απορίες που όλοι έχουμε για τα αυγά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑπορίες που όλοι έχουμε για τα αυγά
spot_img

Όταν τρώμε αυγά, τρώμε νεοσσούς;

   Μπορεί τα αυγά για περισσότερους να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής, καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ωστόσο έχουν κατηγορηθεί για χρόνια, για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Αν και, σύμφωνα με το Harvard, μόνο ένας μεγάλος κρόκος αβγού έχει 200 mg χοληστερόλης, καθιστώντας τον μια από τις πιο πλούσιες πηγές διατροφικής χοληστερόλης, τα αυγά περιέχουν επίσης πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.       

    Επιπλέον, η μέτρια ποσότητα λίπους σε ένα αυγό, περίπου 5 γραμμάρια, είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και της χοληστερόλης στο αίμα, οι οποίες σχετίζονται ελάχιστα.

Ένα σύνολο ερευνών δείχνει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η χοληστερόλη στα τρόφιμα έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα και της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL από ό,τι το μείγμα λιπών στη διατροφή.

Είναι τα αυγά υγιεινά;

   Έρευνα σχετικά με τη μέτρια κατανάλωση αυγών σε δύο μεγάλες προοπτικές μελέτες κοόρτης (σχεδόν 40.000 άνδρες και πάνω από 80.000 γυναίκες) διαπίστωσε ότι έως και ένα αυγό την ημέρα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε υγιή άτομα. Επιπλέον, ενώ μια έκθεση του 2008 από τη Μελέτη Physicians’ Health υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι γενικά ασφαλής για την καρδιά, υποδηλώνει επίσης ότι η υπέρβαση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αργότερα στη ζωή. 

   Οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να δωθεί περισσότερη προσοχή στα συνοδευτικά των αυγών παρά στα ίδια. “Για το καρδιαγγειακό σας σύστημα, τα ομελέτα, η σάλσα και ένα αγγλικό μάφιν 100% ολικής αλέσεως είναι ένα πολύ διαφορετικό γεύμα από τα ομελέτα με τυρί, λουκάνικα, σπιτικές πατάτες και λευκό τοστ”, λέει το Harvard. Σε μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης Nurses’ Health Study και της μελέτης παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν αυξημένος μεταξύ ανδρών και γυναικών με διαβήτη που έτρωγαν ένα ή περισσότερα αυγά την ημέρα. Για άτομα που πάσχουν από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, ίσως είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση αυγών σε όχι περισσότερους από τρεις κρόκους την εβδομάδα.

Τι κάνει ένα καλό αυγό

   Ένα φρέσκο αυγό αποτελείται από ένα συμπαγές λευκό και κεντραρισμένο κρόκο, που και τα δύο θα είναι ψηλότερα από τα παλαιότερα αντίστοιχα. Η κυψέλη αέρα ενός αυγού θα είναι μικρότερη όσο πιο φρέσκο είναι το αυγό: αυτός είναι ο λόγος που τα παλαιότερα αυγά φαίνεται να ξεφλουδίζουν καλύτερα από τα φρέσκα. Για να προσδιορίσετε τη φρεσκάδα ενός αυγού, μπορείτε να βάλετε το αυγό σε ένα ποτήρι νερό. Εάν βυθιστεί, η κυψέλη αέρα είναι μικρή, οπότε έχετε ένα φρέσκο αυγό. αν επιπλέει, η κυψέλη αέρα είναι μεγαλύτερη, υποδεικνύοντας ότι έχετε ένα πιο παλιό αυγό. Η διαφορά μεταξύ ενός φρέσκου αυγού και ενός παλιού αυγού δεν θα είναι αισθητή στη γεύση, αλλά ένα φρέσκο αυγό έχει πιο επιθυμητή εμφάνιση, ειδικά στην προετοιμασία τηγανητών ή αυγών ποσέ. Το χρώμα του κρόκου δεν επηρεάζει σημαντικά τη θρεπτική αξία του αυγού αλλά μάλλον είναι ενδεικτικό της διατροφής του κοτόπουλου.

Όταν τρώω αυγά, τρώω νεοσσούς;

Τα αυγά που βρίσκετε στα παντοπωλεία δεν είναι γονιμοποιημένα, επομένως είναι πολύ απίθανο να φάτε το γονιμοποιημένο ωάριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί ένα αυγό να είναι γονιμοποιημένο, όταν παρατηρείτε μια μαύρη ή ενίοτε κόκκινη κουκκίδα στον τρόπο. Ακόμα όμως κι αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, χρειάζεται ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον για να μεγαλώσει σε νεοσσό και το να είναι σε ψυγείο δεν παρέχει πραγματικά τις βέλτιστες συνθήκες για αυτό. 

Υπάρχει διαφορά μεταξύ των λευκών και καφέ αυγών εκτός από το χρώμα;

Διαφορετικές ράτσες κοτόπουλων γεννούν διαφορετικού χρώματος αυγά, χωρίς διαφορά στη θρεπτική ποιότητα. Υπάρχουν είδη κοτόπουλων (Araucana) που γεννούν ακόμη και γαλαζωπά αυγά.

Τι γίνεται με τα αυγά με την ένδειξη ωμέγα-3 αυγά;

Η διατροφή των κοτόπουλων επηρεάζει το πόσα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στον κρόκο. Το να ταΐζετε κότες με χόρτα, έντομα, λινάρι και σπόρους canola μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αυγό. Ένα μειονέκτημα της γεύσης σε αυτό είναι ότι μερικές φορές οι κότες τρέφονται με ιχθυέλαια, γεγονός που μπορεί να κάνει τα αυγά να έχουν λίγο ψαρώδη γεύση.

 Μπορώ να κολλήσω σαλμονέλα από τα αυγά / είναι ασφαλές να φάω κρόκους;

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλωση, μια λοίμωξη της οποίας τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο και διάρροια. Σύμφωνα με το USDA, η σαλμονέλα μπορεί να βρεθεί στην επιφάνεια των κελύφων καθώς περνούν μέσα από το κοτόπουλο, αφού το αβγό φεύγει από το σώμα της κότας με τον ίδιο τρόπο που αφοδεύει. Ωστόσο, ενώ το κέλυφός των αυγών είναι πορώδη, μπορούν κρατούν τα βακτήρια έξω: ένας μηχανισμός που αναπτύχθηκε για να διατηρεί το αναπτυσσόμενο νεοσσό υγιές πριν από την εκκόλαψη. Στις ΗΠΑ τα αυγά πλένονται και απολυμαίνονται σε εργοστάσια επεξεργασίας για να αποβάλουν τα μικρόβια, γι’ αυτό και διατηρούνται στο ψυγείο. Ωστόσο αυτό τα καθιστά επιρρεπή σε μολύνσεις αργότερα.

https://sciencemeetsfood.org/questions-weve-all-had-about-eggs/

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο