Συμβουλές για όσους “απαιτούν” από το τζατζίκι τους, να στέκεται.
Δεν θέλετε το τυποποιημένο τζατζίκι του σουπερμάρκετ; ΟΚ. Θέλετε να αποφύγετε συντηρητικά όπως το σορβικό κάλιο που συνήθως περιέχεται στα τυποποιημένα; ΟΚ. Θέλετε να φτιάχνετε το δικό σας τζατζίκι όσο σκορδάτο το επιθυμείτε; ΟΚ. Θέλετε να πειραματιστείτε με άνιθο, καρότο ή παντζάρι; Ωραία, αλλά το τζατζίκι σας βγαίνει νερουλό και αυτό σας εκνευρίζει. Θέλετε να τρώγεται με πιρούνι και όχι κουτάλι, αλλά κυρίως θέλετε να σταθεί μέσα στην τυλιχτή πίτα που φτιάχνεται ως master chef μπροστά στα κοινό σας.
Μην ανησυχείτε για το νερουλό αποτέλεσμα, αυτό απλά σημαίνει ότι έχει περισσότερη υγρασία από όση θα έπρεπε. Πως θα το αποφύγετε αυτό; Ακολουθήστε τις δύο παρακάτω συμβουλές:
- Διαλέξτε ένα πηχτό, στραγγιστό γιαούρτι κατά προτίμηση πλήρες. Προσοχή όλα τα στραγγιστά γιαούρτια σα ράφια των σουπερμάρκετ δεν είναι ίδια. Κάποια είναι πιο πηχτά από τα άλλα. Αν παρόλα αυτά δείτε ότι το γιαούρτι σας είναι λιγότερο πηχτό από όσο επιθυμείτε, βάλτε το σε μία πετσέτα κουζίνας (προσοχή όχι χνουδωτή) και την πετσέτα κουζίνας σε ένα μεγάλο σουρωτήρι κι αυτό σε ένα βαθύ πιάτο. Αφήστε το να στραγγίσει για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο, ώστε να γίνει πηχτό και κρεμώδες. Πριν το χρησιμοποιείστε μπορείτε να κρατήστε σφιχτά την πετσέτα και να πιέστε ώστε να φύγουν υγρά.
- Αφού τρίψετε το αγγουράκι βάλτε το και αυτό σε μία πετσέτα και στίψτε καλά για να φύγουν όλα τα υγρά του. Αν δεν έχετε όρεξη να το στίβετε σε πετσέτα, τουλάχιστον στίψτε το πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας.