Το μόνο που χρειάζεστε λοιπόν, για αυτή τη συνταγή σπιτικού ρυζιού σούσι είναι μια μικρή κατσαρόλα, ρύζι, ζάχαρη και ξύδι.
Το ρύζι σούσι είναι ένα παρασκεύασμα από ιαπωνικό ρύζι, ξύδι και ζάχαρη που δημιουργεί την ιδιαίτερη υφή και γεύση που χαρακτηρίζει όλα τα ιαπωνικά πιάτα όπως τα ρολά σούσι. Για να φτιάξουν ρύζι σούσι οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν rice cooker, αλλά και χωρίς τον ειδικό εξοπλισμό μπορείτε να φτιάξετε τέλειο ρύζι σούσι με μόνο μια κατσαρόλα και μια εστία!
Δεν είναι δύσκολο να το φτιάξεις sushi rolls στο σπίτι, αλλά χωρίς τα σωστά υλικά, μπορεί να μην έχεις τα αποτελέσματα που περίμενες. Ένα από τα βασικά συστατικά για κάθε εξαιρετικό σούσι είναι το καλό ρύζι σούσι.
Οι ‘’κανονικές’’ ποικιλίες ρύζι δεν θα δώσουν καλό αποτέλεσμα για σούσι. Πρέπει να έχει τη σωστή κολλώδη υφή για να διατηρείται το ρολό μαζί. Το καλύτερο ρύζι σούσι προσθέτει επίσης μια ελαφρώς ξινή γεύση που συμπληρώνει τέλεια τα άλλα συστατικά.
Το ιαπωνικό ρύζι για σούσι είναι ρύζι με κοντού ή μεσαίου μήκους κόκκους που, όταν μαγειρευτεί, βγαίνει κολλώδες αλλά και αφράτο. Μπορείτε να απολαύσετε νόστιμο ρύζι σούσι ως συνοδευτικό σε ένα πιάτο με κοτόπουλο ή γαρίδες, αλλά η προσθήκη ξυδιού, ζάχαρης και αλατιού συμβάλλει στη συνολική γεύση και είναι ιδανικό να δημιουργήσετε ρολά σούσι.
Τον μόνο που χρειάζεστε λοιπόν, για αυτή τη συνταγή σπιτικού ρυζιού σούσι είναι μια μικρή κατσαρόλα, ρύζι, ζάχαρη και ξύδι.
Το ρύζι ήταν ένα ιστορικά κρίσιμο μέρος του σούσι. Το σούσι στην πραγματικότητα προέρχεται από την Κίνα με ιστορία χιλιάδων χρόνων. Καλείται narezushi και αποτελούνταν από πολύ αλατισμένο ψάρι τυλιγμένο σε ρύζι που είχε υποστεί ζύμωση για να διατηρείται. Αν και το πιάτο περιελάμβανε ρύζι, αγαπημένο συστατικό της κινεζικής διατροφής, το ρύζι συνήθως πετιόταν σε αυτές τις περιπτώσεις όταν έτρωγαν το ψάρι.
Όταν οι Ιάπωνες άρχισαν να τρώνε σούσι, έκαναν τις δικές τους αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του βρασμού του ρυζιού τους και της χρήσης ξυδιού από ρύζι για τη ζύμωση του ρυζιού και την προστασία των ψαριών από τα βακτήρια. Ένας σεφ ονόματι Hanaya Yohei πιστώνεται ότι συνδύασε το βρασμένο ρύζι και το ξύδι ρυζιού με ένα κομμάτι ψαριού σε μέγεθος μπουκιάς για να δημιουργήσει σούσι όπως το ξέρουμε σήμερα.
Πάμε στα συστατικά:
- Ρύζι σούσι (Ιαπωνικό ρύζι με κοντούς κόκκους): Μπορείτε να βρείτε ρύζι σούσι μαζί με άλλο ρύζι ή στο ασιατικό τμήμα του τοπικού παντοπωλείου σας. Μπορείτε επίσης να το βρείτε online. Σε μια πρέζα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρύζι Calrose. Μην χρησιμοποιείτε ρύζι γιασεμί ή ρύζι μπασμάτι.
- Νερό: Φροντίστε να προσέξετε τις αναλογίες νερού στη συνταγή! Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έχετε το τέλειο ρύζι.
- Ξίδι ρυζιού: Το ξύδι ρυζιού δεν είναι το ίδιο με το ξύδι σούσι. Το εμφιαλωμένο ξύδι σούσι είναι ξύδι ρυζιού με προσθήκη ζάχαρης και αλατιού, αλλά η ανάμειξη του δικού σας σάς επιτρέπει να ελέγχετε ακριβώς τι περιέχει. Εάν δεν έχετε ξύδι ρυζιού αλλά έχετε ξύδι σούσι, παραλείψτε τελείως το βράσιμο του υγρού βήματος και απλώς χρησιμοποιήστε το ξύδι σούσι που έχετε.
- Ζάχαρη κρυσταλλική: Η απλή κρυσταλλική ζάχαρη είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ισορροπήσετε τη γεύση του ξιδιού. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε ένα άλλο γλυκαντικό εάν θέλετε.
- Αλάτι
Βήμα πρώτο: Ξεπλύνετε το ρύζι σας
Τοποθετήστε το ρύζι σας σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε με κρύο νερό για περίπου 3 λεπτά για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια αμύλου. Μετά από 3 λεπτά, βάλτε το ρύζι σε ένα μπολ και γεμίστε το μπολ με νερό, χρησιμοποιώντας το χέρι σας για να περιστρέψετε το ρύζι. Αφήστε να καθίσει για 2 λεπτά. Στραγγίστε το ρύζι ξανά σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε ξανά για 1-2 λεπτά μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό.
Βήμα δεύτερο: Βράζουμε το ρύζι
Τοποθετήστε το ρύζι σας σε μια κατσαρόλα μαζί με 1½ φλιτζάνι νερό. Ανάβετε την εστία σας σε δυνατή φωτιά και βάλτε το νερό να βράσει.
Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Μαγειρέψτε, σκεπασμένο, για περίπου 20 λεπτά.
Όταν περάσει ο χρόνος, κρατάμε το ρύζι σκεπασμένο αλλά το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήστε το να σταθεί για περίπου 10 λεπτά πριν συνεχίσετε.
Βήμα τρίτο: Προσθέστε το ξύδι και τη ζάχαρη
Στο μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι ρυζιού, την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύστε το με το μείγμα του ξιδιού. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να ανακατέψετε απαλά το μείγμα του ξιδιού στο ρύζι.
Χρησιμοποιήστε ρύζι σούσι για να φτιάξετε τα αγαπημένα σας ρολά σούσι όπως gobo sushi, rainbow rolls, dragon rolls, κλπ.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ