Βιργινία Κιμπουρόπουλου
Η κλασική πίτσα όπως την ξέρουμε σήμερα άρχισε να κερδίζει τεράστια δημοτικότητα γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ως ένα κορυφαίο ιταλικό φαγητό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η πίτσα έχει κάνει το γύρο του κόσμου, παίρνοντας στοιχεία από πολλές χώρες και κουλτούρες.
Κάθε χώρα έχει βάλει τη δική της γευστική «πινελιά», με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές παραλλαγές του πιάτου. Παρακάτω θα δούμε 8 από τις παραλλαγές της πίτσας από διάφορα μέρη του κόσμου.
Ελλάδα
Ξεκινάμε από τη χώρα μας, η οποία αν και γειτονική με την Ιταλία, έχει διαφοροποιήσει το πιάτο, αρχικά στη ζύμη, που είναι πιο παχιά, αφράτη και με περισσότερο λάδι. Η ελληνική πίτσα έχει συνήθως μεσογειακά υλικά, όπως φέτα, κόκκινο κρεμμύδι και ελιές.
Ισπανία
Η Ισπανία, επίσης μεσογειακή χώρα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από οποιαδήποτε λίστα αφορά σε φαγητό. Γνωστή για τις πικάντικες γεύσεις της, εμπλουτίζει την πίτσα με λουκάνικα, αλλά και λαχανικά. Ξεχωρίζει και για το ιδιαίτερο όνομά της, Coca.
Λίβανος
Στο Λίβανο, η δική τους πίτσα φέρει το όνομα Manakish και είναι, κυρίως ζύμη με λάδι και μπαχαρικά. Άλλες παραλλαγές της πίτσας είναι να μπαίνει από πάνω τυρί, κρέας, αυγό ή λαχανικά, πάντα με ένα μείγμα μπαχαρικών. Η ζύμη θυμίζει κάπως τη λαγάνα.
Ινδία
Οι Ινδοί έχουν κάνει μια δική τους εκδοχή της πίτσας, η οποία θυμίζει κάπως το ψωμί τους (naan) και την παραδοσιακή, ναπολιτάνικη πίτσα, η οποία ονομάζεται Paratha. Έχει πολλές διαφορετικές παραλλαγές με παραδοσιακά υλικά σε στυλ πίτσας, όπως κρέατα, λαχανικά και αυγά που συχνά τοποθετούνται από πάνω ή μαγειρεύονται μέσα.
Φινλανδία
Ενώ είναι αρκετά κοντά σε μια κλασική πίτσα, με τα παραδοσιακά υλικά, όπως τυρί και σάλτσα, η πίτσα Berlusconi κρύβει ένα ιδιαίτερο συστατικό: κομμάτια από τάρανδο.
Ιαπωνία
Για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το Okonomiyaki, μπορούμε να κάτι ανάμεσα σε φριττάτα και πίτσα. Φτιάχνεται κυρίως σε τηγάνι και τα υλικά του ποικίλουν, με τα πιο κλασικά να είναι λάχανο, χοιρινό κρέας, νιφάδες ψαριούκαι αυγά.
Πολωνία
Η Zapiekanka έρχεται από την Πολωνία και το σχήμα της είναι μακρόστενο, γεγονός που της δίνει εμφάνιση μακρόστενου, ανοιχτού σάντουιτς. Αν δοκιμάσει κανείς, βέβαια, θα δει πως οι γεύσεις της είναι αρκετά παρόμοιες. Όπως σε πιτσαρίες, μπορεί κανείς να βρει Zapiekanka με ανανά, ελιές, προσούτο, ακόμα και φέτα.
Τουρκία
Το λαχματζούν είναι ένα λεπτό κομμάτι ζύμης με επικαλύψεις που αποτελείται από κιμά, λαχανικά, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες, μαϊντανό, κόκκινες πιπεριές και μπαχαρικά. Όταν σερβίρεται, συνήθως θυμίζει περισσότερο μπουρίτο παρά πίτσα, καθώς τρώγεται τυλιγμένο. Συναντάται και σε άλλες ανατολίτικες χώρες, όπως στην Αρμενία, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ.
Πηγές: https://www.manoosh.com.au/9-styles-of-pizza-from-around-the-world/
https://www.oneman.gr/food-drink/oi-8-nostimoteres-pitses-ston-kosmo/