Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι ο somelier νερού (water somelier)

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΤι είναι ο somelier νερού (water somelier)
spot_img

Ο σομελιέ νερού αποτελεί ένα πρόσφατο και αρκετά ασυνήθιστο μονοπάτι καριέρας στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Τι κάνει, όμως, ένας σομελιέ νερού;

Έχουμε ακούσει για σομελιέ κρασιού. Αλλά έχουμε ακούσει για σομελιέ νερού; Οι περισσότεροι σίγουρα όχι, καθώς για την πλειοψηφία από εμάς, τα περισσότερα νερά έχουν την ίδια γεύση. Δύσκολα κάποιος «κοινός» ουρανίσκος ξεχωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό και κακό νερό.

Για αυτό υπάρχει ο σομελιέ νερού. Ένας σομελιέ νερού είναι σε θέση να ανιχνεύσει, να αναγνωρίζει και να ξεχωρίσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών τύπων φυσικών μεταλλικών νερών με βάση την ορυκτότητα, την ενανθράκωση, το vintage, τη σκληρότητα, τον προσανατολισμό και άλλες παραμέτρους τους.

 Με βάση την τεχνογνωσία τους, μπορούν να προτείνουν πώς να συνδυάσουν διαφορετικά νερά με διαφορετικές κουζίνες, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά (pairings). Κάτι σαν το σομελιέ κρασιού, αλλά με τη διαφορά ότι το νερό είναι πολύ πιο οικονομικό από τα περισσότερα κρασιά.

Οι σομελιέ νερού έκαναν την εμφάνισή τους περίπου 20 χρόνια πριν, όπως αναφέρει ο μοναδικός σομελιέ νερού της Ινδίας, Ganesh Iyer, στην Deccan Herald. Τότε κατέστη απαραίτητο να υπάρχουν ειδικοί που θα μπορούσαν να μιλήσουν για το νερό και να εκπαιδεύσουν, μάλιστα, σεφ και εστιατόρια για αυτό.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα κέντρα και Ινστιτούτα που μπορεί να λάβει κανείς πιστοποίηση ως σομελιέ νερού (δια ζώσης και διαδικτυακά), γεγονός που βγάζει νόημα, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο πρόσφατη και σπάνια είναι αυτή η κατηγορία. Ο Iyer αναφέρει την Ακαδημία Doemens στο Μόναχο της Γερμανίας ως το παλαιότερο ινστιτούτο στον κόσμο που παρέχει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.

Όσον αφορά στο νερό, δεν υπάρχουν ποικιλίες, αλλά τύποι νερού. Όπως αναφέρει και ο πρώτος Έλληνας σομελιέ νερού Γιάννης Κοροβέσης στο OneMan, τα νερά ταξινομούνται ανάλογα την πηγή τους. Υπάρχουν τα νερά φυσικής πηγής, τα νερά αρτεσιανής πηγής (που αναβλύζουν φυσικά), αλλά και νερά από παγετώνες και παγόβουνα, βρόχινα νερά, ακόμη και νερά που αντλούνται από το υπέδαφος των ωκεανών, τα οποία υπάρχουν περισσότερο στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα, η οποία έχει αρκετά νερά αρτεσιανής πηγής.

Παρότι δεν υπάρχουν πολλοί σομελιέ νερού στον κόσμο, έχουν ήδη αποκτήσει τον δικό τους superstar. O Martin Riese, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο «παγκόσμιος σομελιέ νερού», έχει καταγωγή από τη Γερμανία και ζει στην Αμερική. Ο ειδικός ξεκίνησε το Water 101 Class το 2018 για να διδάσκει στους μαθητές τις μοναδικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά του μεταλλικού νερού. Επιπλέον, παραδίδει μαθήματα γευσιγνωσίας νερού στο ZOOM και αυτοπροσώπως.

Ο Martin Riese έχει γίνει γνωστός και μέσα από το λογαριασμό του στο Tik Tok, στον οποίο έχει περισσότερους από 300.000 ακολούθους. Αν και έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει «το καλύτερο νερό στον κόσμο», αφού όλοι έχουμε αν μη τι άλλο διαφορετικές προτιμήσεις σε αυτό, ο Riese έχει αφιερώσει το λογαριασμό του στην πλατφόρμα στην «Αναζήτηση της καλύτερης πηγής».

Στα βίντεό του, ο Martin Riese μοιράζεται με τους θαυμαστές τους συμβουλές για την καλύτερη απόλαυση του νερού  όπως γιατί δεν πρέπει να βάζετε λεμόνι στο παγωμένο νερό σας εάν πίνετε επίσης κόκκινο κρασί και- φυσικά- δοκιμάζει και συγκρίνει μάρκες νερού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο