H Τουρκία εισέρχεται και αυτή στον παγκόσμιο χάρτη υψηλής γαστρονομίας Michelin, με 5 εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη να λαμβάνουν την τιμητική διάκριση.
Μετά την Ελλάδα, η επόμενη χώρα που εισέρχεται στο «stars system» της Michelin είναι η Τουρκία. Συνολικά 5 εστιατόρια διακρίθηκαν με την πολυπόθητη βράβευση. Δύο αστέρια Michelin για το εστιατόριο TÜRK του σεφ Φατίχ Τουτάκ στην Κωνσταντινούπολη, από ένα αστέρι σε άλλα τέσσερα εστιατόρια της πόλης και επιπλέον 53 «συστάσεις» για εξαιρετικό φαγητό σε μία καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή της τουρκικής κουζίνας στον γαλλικό οδηγό υψηλής γαστρονομίας Michelin. Οι διακρίσεις πραγματοποιήθηκαν σε μία φαντασμαγορική τελετή στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Γκένταλ Πουλενέκ, διευθυντή των διεθνών εκδόσεων της Michelin.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, o 32χρονος Φατίχ Τουτάκ είναι ο μόνος σεφ σε όλη την Τουρκία με δύο αστέρια Michelin. Το εστιατόριό του βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Ο Τουτάκ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναφέρει πως η τουρκική κουζίνα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από το ντονέρ κεμπάπ, με το οποίο και συνδέεται διεθνώς. Αντίθετα, είναι μια κουζίνα που συνδυάζει πολλές γεύσεις, ενώ διαθέτει και μια πληθώρα πολιτισμικών επιρροών.
Για να διακριθεί κανείς με αστέρι Michelin, είναι καλό να σέβεται την παράδοση, αλλά να συνδυάζει παράλληλα, καινοτόμες ιδέες και τεχνικές. Αυτό ακριβώς είναι που οδήγησε και στη διάκριση του Τουτάκ, σύμφωνα και με τον ίδιο, ο οποίος έχει αντλήσει αρκετές ιδέες από την Ασία, με την οποία η Τουρκία έχει μια ιστορικά στενή σύνδεση.