Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Κλείνει σήμερα η δημόσια διαβούλευση για την ασφάλεια κατανάλωσης σεληνίου

ΑρχικήΝέαEFSA: Κλείνει σήμερα η δημόσια διαβούλευση για την ασφάλεια κατανάλωσης σεληνίου
spot_img

Το νέο έγγραφο επαναξιολογεί το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για το σελήνιο

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή σχολίων στην δημόσια διαβούλευση της Μονάδας Διατροφής και Καινοτομίας Τροφίμων (Nutrition and Food Innovation Unit) της EFSA, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (UL) για το σελήνιο. Αυτό το έγγραφο επαναξιολογεί την ασφάλεια της κατανάλωσης σελήνιου και παρέχει αναθεωρημένα ανώτερα επίπεδα πρόσληψης UL.

Το διατροφικό σελήνιο προέρχεται από κρέας, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και μανιτάρια. Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας είναι η πλουσιότερη διατροφική πηγή. H συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη στις ΗΠΑ για εφήβους και ενήλικες είναι 55 μg /ημέρα. Το σελήνιο ως συμπλήρωμα διατροφής διατίθεται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων πολυβιταμινών/μεταλλικών συστατικών, τα οποία συνήθως περιέχουν 55 ή 70 μg/μερίδα. Τα ειδικά για το σελήνιο συμπληρώματα, συνήθως περιέχουν είτε 100 είτε 200 μg/μερίδα. Τον Ιούνιο του 2015, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε τον τελικό του κανόνα που καθορίζει την απαίτηση ελάχιστων και μέγιστων επιπέδων σεληνίου στη βρεφική τροφή. Η περιεκτικότητα σε σελήνιο στο ανθρώπινο σώμα πιστεύεται ότι κυμαίνεται από 13–20 mg.

Τα σχόλια για την EFSA θα ληφθούν υπόψη εφόσον:

  • υποβάλλονται πριν την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης,
  • είναι οριστικοποιημένα (προσχέδια δεν γίνονται δεκτά),
  • παρουσιάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τη σχετική λειτουργία στο εργαλείο (π.χ. σχόλια που γίνονται μέσω email δεν θα ληφθούν υπόψη).

Τα σχόλια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια και θα ληφθούν υπόψη εάν κριθεί ότι είναι σχετικά.

Δεν θα εξεταστούν σχόλια που περιέχουν προσωπικές κατηγορίες, άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό.

Δημοσίευση συνεισφορών:

Τα σχόλια τρίτων μερών θα δημοσιοποιηθούν στην αρχική τους μορφή χωρίς καθυστέρηση μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης και ενδέχεται να επαναχρησιμοποιηθούν από την EFSA σε διαφορετικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα δημοσιοποιηθεί σε συνδυασμό με τη δημοσίευση του σχετικού επιστημονικού συμπεράσματος.

Οι συνεισφορές που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα θα δημοσιεύονται αναφέροντας το όνομα και το οικογενειακό όνομα του συγγραφέα, εκτός εάν ο ερωτώμενος έχει ζητήσει την ανωνυμία του.

Οι συνεισφορές που υποβάλλονται για λογαριασμό ενός οργανισμού θα αποδοθούν στον εν λόγω οργανισμό και θα δημοσιευθεί μόνο το όνομα του οργανισμού (και όχι του ατόμου).

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα