Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε;

ΑρχικήΟικιακάΓιατί πρέπει να ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε;
spot_img

Έξυπνες ιδέες για να διατηρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο

Η κατάψυξη είναι από τα σημαντικότερους αποθηκευτικούς χώρους που έχουμε στο σπίτι. Γιατί εκτός από το να φτιάχνουμε παγάκια και να φυλάμε το κρέας και το ψάρι μέχρι το μαγείρεμα είναι χρήσιμη για να διατηρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής ώστε να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, σε μαγειρευτά, σούπες, πίτες, smoothies κ.λ.π.

Τα περισσότερα λαχανικά όμως δεν αρκεί να τα βάζουμε σε μια σακούλα και να τα πετάμε στο συρτάρι της κατάψυξης, μέχρι τη χρήση. Χρειάζονται κάτι παραπάνω: το ζεμάτισμα!

Όταν λέμε ότι ζεματίζουμε λαχανικά εννοούμε ότι τα βουτάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα αφήνουμε να “μαγειρευτούν” για λίγα λεπτά (αναλόγως τα λαχανικά, πάντως σαν γενικό κανόνα για περίπου 2 έως 5 λεπτά) κι έπειτα τα μεταφέρουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να σταματήσουμε απότομα το περαιτέρω μαγείρεμά τους.

Το ζεμάτισμα σε βραστό νερό καθαρίζει την επιφάνεια των λαχανικών από τυχόν μικροοργανισμούς ή χώμα που δεν φεύγουν με το απλό πλύσιμο. Επιπλέον, σταματά τα ένζυμα που θα οδηγούσαν στην σταδιακή αποσύνθεσή τους καθώς ακόμα και στην κατάψυξη, αργά αλλά σταθερά, τα ωμά λαχανικά θα έχαναν το χρώμα, την γεύση και τα ωφέλιμα συστατικά τους.

Ποια λαχανικά διατηρούνται καλύτερα με το ζεμάτισμα;

Οπωσδήποτε καταψύχουμε πράσινα φασολάκια, μπάμιες, αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και καλαμπόκι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο