ΑρχικήΟικιακάΓιατί πρέπει να ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε;

Γιατί πρέπει να ζεματίζουμε τα λαχανικά πριν τα καταψύξουμε;

2 λεπτά ανάγνωσης

Έξυπνες ιδέες για να διατηρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο

Η κατάψυξη είναι από τα σημαντικότερους αποθηκευτικούς χώρους που έχουμε στο σπίτι. Γιατί εκτός από το να φτιάχνουμε παγάκια και να φυλάμε το κρέας και το ψάρι μέχρι το μαγείρεμα είναι χρήσιμη για να διατηρούμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής ώστε να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, σε μαγειρευτά, σούπες, πίτες, smoothies κ.λ.π.

- Advertisement -

Τα περισσότερα λαχανικά όμως δεν αρκεί να τα βάζουμε σε μια σακούλα και να τα πετάμε στο συρτάρι της κατάψυξης, μέχρι τη χρήση. Χρειάζονται κάτι παραπάνω: το ζεμάτισμα!

Όταν λέμε ότι ζεματίζουμε λαχανικά εννοούμε ότι τα βουτάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα αφήνουμε να “μαγειρευτούν” για λίγα λεπτά (αναλόγως τα λαχανικά, πάντως σαν γενικό κανόνα για περίπου 2 έως 5 λεπτά) κι έπειτα τα μεταφέρουμε κατευθείαν σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να σταματήσουμε απότομα το περαιτέρω μαγείρεμά τους.

- Advertisement -

Το ζεμάτισμα σε βραστό νερό καθαρίζει την επιφάνεια των λαχανικών από τυχόν μικροοργανισμούς ή χώμα που δεν φεύγουν με το απλό πλύσιμο. Επιπλέον, σταματά τα ένζυμα που θα οδηγούσαν στην σταδιακή αποσύνθεσή τους καθώς ακόμα και στην κατάψυξη, αργά αλλά σταθερά, τα ωμά λαχανικά θα έχαναν το χρώμα, την γεύση και τα ωφέλιμα συστατικά τους.

Ποια λαχανικά διατηρούνται καλύτερα με το ζεμάτισμα;

- Advertisement -

Οπωσδήποτε καταψύχουμε πράσινα φασολάκια, μπάμιες, αρακά, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών και καλαμπόκι.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος