Οι πρώτες κλινικές πιλοτικές δοκιμές κετογονικών μεταβολικών παρεμβάσεων για παθήσεις ψυχικής υγείας όπως διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ της Αυστραλίας διενεργούν κλινικές δοκιμές για να καθορίσουν εάν μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα keto, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής.
Ο καθηγητής Zoltan Sarnyai, νευροεπιστήμονας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Τροπικής Υγείας και Ιατρικής της JCU είπε ότι η ερευνητική ομάδα έχει λάβει υποστήριξη από ένα μεγάλο φιλανθρωπικό ταμείο των ΗΠΑ για να εξετάσει τα οφέλη για την ψυχική υγεία της κετογονικής θεραπείας (μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/χαμηλών υδατανθράκων).
«Τυπικά, είναι 75 τοις εκατό λίπος, 20 τοις εκατό πρωτεΐνη και 5 τοις εκατό υδατάνθρακες την ημέρα. Η εστίαση είναι σε τρόφιμα όπως τα αυγά, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα υγιή λίπη όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, ο σολομός και τα λαχανικά και τα φρούτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, καθώς και τα ποτά χωρίς ζάχαρη. Περιορίζει τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας και τα ανθυγιεινά λίπη», δήλωσε ο καθηγητής Sarnyai.
Πρόκεται για τις πρώτες κλινικές πιλοτικές δοκιμές κετογονικών μεταβολικών παρεμβάσεων για παθήσεις ψυχικής υγείας μετά από μια ενιαία πολλά υποσχόμενη μελέτη για τη σχιζοφρένεια το 1965.
«Ένα άτομο με διπολική διαταραχή θα αλλάξει μεταξύ ακραίου ενθουσιασμού ή μανίας και κατάθλιψης. Η σχιζοφρένεια είναι πιο σοβαρή και συχνά περιλαμβάνει το να βλέπεις, να ακούς, να γεύεσαι, να μυρίζεις ή να νιώθεις πράγματα που δεν υπάρχουν. Τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορεί επίσης να βιώσουν αποδιοργανωμένη σκέψη, η οποία μπορεί να τους καταστήσει ανίκανους να φροντίσουν τον εαυτό τους», είπε Ο καθηγητής Sarnyai.
Η ομάδα JCU ήταν η πρώτη που απέδειξε την αποτελεσματικότητα της κετογονικής θεραπείας σε ένα προκλινικό ζωικό μοντέλο για τη σχιζοφρένεια.
«Τα αποτελέσματά μας μεταφράζονται σε μια θεραπεία που ωφελεί άμεσα τον ασθενή», δήλωσε ο καθηγητής Sarnyai. Ερευνητικές ομάδες από το JCU, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο συναντήθηκαν τον Μάιο για να σχηματίσουν μια ομάδα εργασίας για να μελετήσουν την επίδραση μιας κετογονικής δίαιτας στη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και τις μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές.
«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η κετογονική θεραπεία είναι να παρέχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας με τη μορφή των λεγόμενων κετονικών σωμάτων (προϊόντα διάσπασης λίπους) και βοηθώντας στην παράκαμψη των μη φυσιολογικών οδών κυτταρικής ενέργειας σε αυτές τις ψυχικές διαταραχές», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Carlo Longhitano, Επικεφαλής Ψυχιατρικής στο JCU και συν-ερευνητής στη μελέτη. Σύμφωνα με τον ίδιο μόνο καλά σχεδιασμένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, όπως αυτές που διεξάγονται τώρα, μπορούν να επιτρέψουν συμπεράσματα που υποστηρίζουν την ιατρική που βασίζεται σε στοιχεία.