Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το πρόσωπό μας παίρνει αστείες εκφράσεις όταν τρώμε κάτι ξινό;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΓιατί το πρόσωπό μας παίρνει αστείες εκφράσεις όταν τρώμε κάτι ξινό;
spot_img

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κρύβεται πίσω από τη δραματική και ταυτόχρονα αστεία έκφραση αηδίας, που παίρνει το πρόσωπο, όταν τρώμε κάτι ξινό;

Αυτή η αδιαμφισβήτητη ξινή γεύση που τρυπάει τους γευστικούς κάλυκες είναι προϊόν των ιόντων υδρογόνου που απελευθερώνουν τα οξέα όταν συνδυάζονται με το σάλιο. Όταν το στόμα ανιχνεύει αυτό το σημάδι οξέος , οι υποδοχείς γεύσης ενεργοποιούνται και το πρόσωπό κάνει αυθόρμητα μια δραματική έκφραση αηδίας, σύμφωνα με το Live Science.

Οι αντιδράσεις της γλώσσας σας σε πικρά ή πικάντικα φαγητά είναι, όπως στο ξινό, αντιδράσεις απόρριψης. Πολλά φυτά που βρίσκονται στη φύση με αυτές τις γεύσεις είναι δηλητηριώδη και η έντονη αντίδραση του σώματός είναι ουσιαστικά τρόπος προστασίας. Το ξινό εμφανίζεται φυσικά σε φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή, αλλά μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για τροφιμογενείς ασθένειες σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο χαλασμένο γάλα. Αυτή η αντίδραση δεν είναι απαραίτητα αρκετή για να βοηθήσει κάποιον που έχει ήδη καταναλώσει κάτι χαλασμένο, αλλά μπορεί να προειδοποιήσει όσους είναι μαζί του να μην κάνουν το ίδιο!

 Όταν οι πρώτοι πρόγονοί μας έψαχναν για φαγητό, ένας ξαφνικός μορφασμός μπορεί να έδειχνε πως ό,τι έβαζε αυτό το άτομο στο στόμα του δεν ήταν κατάλληλη να καταναλωθεί από τους υπόλοιπους.

Η αδυναμία στα… ξινά

Σήμερα, αυτή η εκφραστική λειτουργία του προσώπου δεν μας είναι χρήσιμη, όμως επικρατεί μεταξύ μερικών καταναλωτών μία αδυναμία για τα ξινά. Γιατί λοιπόν μας αρέσει να τρώμε αυτό ακριβώς που μας προειδοποιεί το πρόσωπο και η γλώσσα μας ότι μπορεί να μας σκοτώσει;

Η απάντηση είναι: η επίκτητη γεύση. Οι άνθρωποι δεν λαχταρούν από τη φύση τους πικρά, πικάντικα ή όξινα φαγητά, αλλά τα τρόφιμα με αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν σημαντικά συστατικά μιας θρεπτικής διατροφής. Ο Paul Rozin, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ορίζει την επίκτητη γεύση ως οποιαδήποτε γεύση που δεν έχει προδιάθεση να αρέσει στους ανθρώπους. Πχ στα παιδιά δεν αρέσουν πολλά φαγητά αλλά όταν μεγαλώνουν η αποδοχή όπως και οι επιλογές αυξάνονται. Αυτή η αλλαγή έχει να κάνει με την ωρίμανση στους γευστικούς μας κάλυκες. Συνήθως, η απόκτηση μιας νέας γεύσης είναι μια σταδιακή διαδικασία που διαμορφώνεται από πολλές μεταβλητές όπωβς πχ η απλή έκθεση σε ένα τρόφιμο.

Πηγή: https://www.mentalfloss.com/posts/why-do-we-pucker-over-sour-tastes

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο