ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΚαι όμως... τα μπισκότα Oreo δεν έχουν γάλα!

Και όμως… τα μπισκότα Oreo δεν έχουν γάλα!

3 λεπτά ανάγνωσης

Από τι αποτελείται η λευκή κρεμώδες γέμιση;

   Το μπισκότο oreo είναι για χρόνια στις καρδιές των καταναλωτών αφού μπορεί κανείς να το απολαύσει και σε μια σειρά από γλυκίσματα. Γνωρίζετε όμως ότι η κρέμα του δεν περιέχει καθόλου γάλα; Σύμφωνα με το Extra Crispy, τα λευκά υλικά που περιλαμβάνονται στο κέντρο των μπισκότων Oreo επιτυγχάνουν την κρεμώδη ομορφιά τους χωρίς γαλακτοκομικά.

- Advertisement -

    Αν και η ακριβής συνταγή δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ, μπορείτε να συμπεράνετε από τη λίστα συστατικών στη συσκευασία ότι η κρέμα είναι φτιαγμένη από υλικά μη ζωικής προέλευσης. Αυτά περιλαμβάνουν: αλεύρι εμπλουτισμένο αλεύκαστο, ζάχαρη, φοινικέλαιο ή/και κανόλα, κακάο, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, προζύμι, άμυλο καλαμποκιού, αλάτι, λεκιθίνη σόγιας, βανιλίνη και σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Δεν γίνεται αναφορά σε γαλακτοκομικά ή αυγά, ωστόσο η ίδια η εταιρεία Oreo λέει ότι δεν θεωρεί το μπισκότο «κατάλληλο για vegans» στη σελίδα Συχνών Ερωτήσεων: «Τα Oreo έχουν γάλα ως διασταυρούμενη επαφή και επομένως δεν είναι κατάλληλα για vegans». Επειδή μάλιστα η γέμιση δεν περιέχει πραγματική κρέμα, ο FDA απαιτεί τα Oreos να φέρουν την ένδειξη “creme”-filled αντί για cream-filled.

   Στο παρελθόν, ωστόσο, τα μπισκότα Oreo δεν είχαν vegan προέλευση. Στις αρχές του εικοστού αιώνα τα έφτιαχναν με λαρδί (χοιρινό λίπος). Μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990, λόγω ανησυχιών για την υγιεινή του ζωικού λίπους, η Nabisco, η μητρική εταιρεία της Oreo, αποφάσισε να αντικαταστήσει το λαρδί με μερικώς υδρογονωμένο φυτικό έλαιο. Αυτή η αλλαγή διήρκεσε άλλη μια δεκαετία μέχρι να εμφανιστούν περαιτέρω ανησυχίες για την υγεία. Έτσι τον Ιανουάριο του 2006, υπό την πίεση του κοινού, η Oreo αντικατέστησε τα τρανς λιπαρά στα μπισκότα με μη υδρογονωμένα έλαια. Ωστόσο, η συνταγή περιελάμβανε πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, μέχρι το 2013 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2014 στις ΗΠΑ. Όταν αφαιρέθηκε αυτό το συστατικό, τα μπισκότα έγιναν τελικά μη ζωικά.

- Advertisement -

    Όσο για το αν μπορούν να καταναλωθούν από vegan ή όχι, η επίσημη δήλωση του Nabisco για το θέμα, όπως προαναφέρθηκε είναι πως αν και δεν περιέχουν γάλα ως κύριο συστατικό, εντούτοις μπορεί να υπάρχει γάλα ως αποτέλεσμα διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Τα Oreo κατασκευάζονται σε εργοστάσια που επεξεργάζονται επίσης γαλακτοκομικά, οπότε ακόμα κι αν δεν υπάρχει γάλα στη συνταγή, ίχνη μπορεί να μολύνουν τα μπισκότα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν μπορεί (αλλεργία) ή δεν θέλει (vegan), να καταναλώσει γαλακτοκομικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες πρέπει να τα αποφύγει.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΕ: Σε εξέλιξη κρίσιμη συνεδρίαση για τις ετικέτες τροφίμων – Τι εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο τραπέζι των εμπειρογνωμόνων η εφαρμογή του Κανονισμού 1169/2011 και η αποτελεσματικότητα της επισήμανσης στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αλάτι και ζάχαρη στην Ελληνική αγορά: Ευρήματα από μικροσκοπική εξέταση 21 προϊόντων και πιθανές αιτίες επιμόλυνσης – Μελέτη ΕΚΠΑ & Παν. Ιωαννίνων

Έρευνα ελληνικών πανεπιστημίων καταγράφει τα ευρήματα μετά από μικροσκοπική εξέταση, σε καθημερινά τρόφιμα και εξετάζει πιθανές πηγές επιμόλυνσης κατά την παραγωγή.

Το γάλα που ΔΕΝ πρέπει να πίνουν τα παιδιά και τα τυριά που πρέπει να αποφεύγουν – Επίσημη δήλωση θέσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής

Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στα παιδιά ενώ δεν προσφέρει αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη.