Το μαύρο πιπέρι είναι ένα από τα μπαχαρικά, που χρησιμοποιούμε σχεδόν στα πάντα. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, ξέρουμε ελάχιστα για αυτό. Και ακόμα λιγότερα για το συγγενικό του είδος, το λευκό πιπέρι.
Το λευκό πιπέρι και το μαύρο πιπέρι προέρχονται από το φυτό με την ονομασία Piper nigrum από την Ινδία και αντλούμε τους κόκκους από τον καρπό του, τα “μούρα” του. Για να φτιάξουν κόκκους μαύρου πιπεριού, οι αγρότες μαζεύουν μικρά μούρα από το φυτό, όταν είναι πράσινα και ανώριμα. Τα μούρα στη συνέχεια μαγειρεύονται και ξηραίνονται μέχρι το εξωτερικό στρώμα να γίνει σκούρο και να συρρικνωθεί. Για το λευκό πιπέρι, ωστόσο, οι κόκκοι παρασκευάζονται από πλήρως ώριμα μούρα. Μουλιάζονται σε νερό και ζυμώνονται για να διαχωριστεί ο εσωτερικός σπόρος από το δέρμα. Μόνο ο σπόρος ξηραίνεται για να κάνει κόκκους λευκού πιπεριού και βγαίνει πολύ πιο χλωμός από αυτόν του μαύρου πιπεριού. Ουσιαστικά και τα δύο είδη πιπεριού προέρχονται από το ίδιο φυτό, απλά έχουν διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας και διαφορετικά στάδια ωρίμανσης.
Όσον αφορά στη γεύση τους, το μαύρο πιπέρι εκτιμάται για την τολμηρό, λουλουδένια αίσθηση που χαρίζει, ενώ το λευκό πιπέρι έχει μια πιο απαλή, γήινη γεύση. Το μαύρο πιπέρι είναι ένα τυπικό συστατικό στις περισσότερες δυτικές κουζίνες, ενώ το λευκό πιπέρι είναι δημοφιλές σε πολλές ασιατικές κουζίνες όπως η κινέζικη, η βιετναμέζικη και η ταϊλανδέζικη κουζίνα. Όταν το λευκό πιπέρι απαιτείται στις ευρωπαϊκές συνταγές, είναι συνήθως για αισθητικό αποτέλεσμα. Οι Γάλλοι σεφ χρησιμοποιούν συχνά λευκό πιπέρι σε πουρέ πατάτας και κρεμώδεις σάλτσες για να αποφύγουν τις μαύρες κηλίδες στο φαγητό τους.
Αν και το λευκό πιπέρι και το μαύρο πιπέρι έχουν σίγουρα ίδια προέλευση, πρόκειται για δύο ξεχωριστά συστατικά που επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες στο κάθε πιάτο. Φυσικά, μπορείτε να πειραματιστείτε με αυτά και να τα απολαύσετε σε διάφορα πιάτα, εξερευνώντας νέες γεύσεις και αισθήσεις.