Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χημικές ουσίες: Νέοι κανόνες της ΕΕ για ασφαλέστερα τατουάζ σε όλη την ΕΕ

ΑρχικήΝέαΧημικές ουσίες: Νέοι κανόνες της ΕΕ για ασφαλέστερα τατουάζ σε όλη την ΕΕ
spot_img

Από τις 04/01/22 στην ΕΕ ισχύει περιορισμός για επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχονται σε μείγματα μελανιών δερματοστιξίας και μόνιμου μακιγιάζ.

Ο περιορισμός καλύπτει καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, χημικές ουσίες που απαγορεύονται στα καλλυντικά, ευαισθητοποιητικά του δέρματος, ερεθιστικά του δέρματος και των οφθαλμών, μεταλλικές προσμείξεις, αρωματικές αμίνες και ορισμένες χρωστικές.

Ενώ ορισμένα κράτη μέλη διέθεταν ήδη εθνική νομοθεσία για τον περιορισμό των επικίνδυνων χημικών ουσιών που περιέχονται σε μελάνια δερματοστιξίας, θεσπίστηκαν νέοι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για την ίση προστασία των πολιτών σε όλη την ΕΕ, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία κάνουν τατουάζ και του αν το μελάνι παρασκευάζεται στην ΕΕ ή όχι. Στην αγορά υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τις ουσίες που απαγορεύονται από σήμερα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 12 % των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, έχουν κάνει τατουάζ. Η Επιτροπή ενέκρινε τον περιορισμό τον Δεκέμβριο του 2020, έπειτα από μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για αλλεργίες και δερματικά προβλήματα που οφείλονται στα τατουάζ, ανταποκρινόμενη σε αίτημα των κρατών μελών και βάσει επιστημονικών και κοινωνικοοικονομικών εκτιμήσεων επιπτώσεων που διενήργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA).

Ενώ ο περιορισμός αρχίζει να ισχύει από 04/01/22, η απαγόρευση των χρωστικών Pigment Blue 15 και Pigment Green 7 θα αρχίσει να ισχύει στις 4 Ιανουαρίου 2023. Χορηγήθηκε πρόσθετη παρέκκλιση ενός έτους ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις περισσότερος χρόνος να βρουν ασφαλείς εναλλακτικές για τις δύο αυτές χρωστικές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο