Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεμελιώδεις κανόνες για να είστε ιπτάμενοι και άνετοι σε ένα αεροπλάνο

ΑρχικήΟικιακάLIFEΘεμελιώδεις κανόνες για να είστε ιπτάμενοι και άνετοι σε ένα αεροπλάνο
spot_img

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους κανόνες και τους ελέγχους που ισχύουν για την ασφάλεια σε μια πτήση, συμπεριλαμβανομένου και του κανόνα των 100 ml.

Το να ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο είναι μια μοναδική εμπειρία, την οποία θεωρούμε πως πρέπει κανείς να βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, αν, φυσικά, έχει τη δυνατότητα. Και σε αντίθεση με ό τι συνέβη στους επιβάτες στη σειρά του Netflix, Manifest, ή ακόμα παλαιότερα, το Lost, σχεδόν πάντα οι επιβάτες φτάνουν στον προορισμό τους και η ασφάλεια είναι εγγυημένη με κάθε δυνατό τρόπο.

 Ακριβώς επειδή η ασφάλεια είναι η απόλυτη προτεραιότητα σε μία πτήση, υπάρχουν και ορισμένοι αρκετά αυστηροί και περιοριστικοί κανόνες για τους «ιπτάμενους» επιβάτες. Ο γνωστότερος, ίσως, είναι ο κανόνας των 100 ml για τα υγρά προϊόντα. Αν αναρωτιέστε πώς ξεκίνησε, τέθηκε σε ισχύ από το 2006, μετά την αποκάλυψη ενός σχεδίου που στόχευε υπερατλαντικά αεροπλάνα που ταξίδευαν από το Χίθροου στη Βόρεια Αμερική, στο οποίο οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να πυροδοτήσουν υγρά εκρηκτικά επί του αεροπλάνου. Έκτοτε, ισχύει σχεδόν σε κάθε αεροπλάνο (τουλάχιστον σε όσα γνωρίζουμε), συμπεριλαμβανομένου και του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος και μπορεί να κάνει την αναμονή λίγο ως πολύ μεγαλύτερη.

Επειδή, όμως, πολλοί «πρωτάριδες», αλλά και έμπειροι επιβάτες  σε πτήσεις δεν γνωρίζουν για τους κανόνες και τείνουν να «υπερενθουσιάζονται» με το πακετάρισμα, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου του Χίθροου, John Holland-Kaye, μοιράζεται σε σχετικό δημοσίευμα της I-News τι ισχύει σχετικά με τον κανόνα των 100 ml, καθώς και για τη μεταφορά τροφίμων και ποτών.

Τι ισχύει για τα τρόφιμα

Αρχικά, μεταξύ των κανόνων που μπορεί να μην γνωρίζουν οι επιβάτες είναι το όριο μιας επανασφραγιζόμενης σακούλας υγρών ανά άτομο. Επιπλέον, τα στερεά τρόφιμα, σε αντίθεση με τα μέλια, τα σιρόπια, τις μαρμελάδες ή τα τουρσί λαχανικά, περνούν από ασφάλεια χωρίς αμφιβολία. Ωστόσο, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για την επιβίβαση σε αεροπλάνα με προορισμό τις ΗΠΑ. Στον κανόνα των 100ml περιλαμβάνονται τα ημί-υγρά τρόφιμα, δηλαδή  σούπα, μαρμελάδα, μέλι και σιρόπια  και όλα τα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του νερού.  Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να πάρετε μαζί σας στερεά τρόφιμα σε μια πτήση από το σπίτι σας, όπως για παράδειγμα μερικά σάντουιτς για το ταξίδι, αλλά από χώρα σε χώρα ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, λ.χ. αλλαντικά ή γαλακτοκομικά από Ηνωμένο Βασίλειο προς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Υγρά στο αεροδρόμιο

Όλα τα δοχεία πάσης φύσεως και μορφής που περιέχουν υγρό πρέπει να βρίσκονται σε μια ενιαία, διαφανή και επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα ή θήκη που δεν χωρά περισσότερο από ένα λίτρο (10 x δοχεία των 100 ml) και περίπου 20 cm x 20 cm . Η σακούλα αυτή πρέπει να κλείνει με τρόπο που να έχει αέρα (να μην είναι δηλαδή στριμωγμένο το περιεχόμενο), να μην είναι δεμένη στο πάνω μέρος και κάθε άτομο μπορεί να έχει μαζί του μόνο μέχρι μια τέτοια. Επειδή αυτή θα περάσει από έλεγχο,  θα πρέπει να τοποθετηθεί έξω από τις άλλες τσάντες.

Ως λοιπά υγρά θεωρούνται σπρέι, συμπεριλαμβανομένου αφρού ξυρίσματος, λακ μαλλιών και αποσμητικά σπρέι. Επίσης, πάστες, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόκρεμας εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς και τζελ, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών και του αφρόλουτρου, αλλά και το διάλυμα φακών επαφής. Καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής, σε υγρή μορφή, συμπεριλαμβανομένων κρέμες, λοσιόν, λάδια, αρώματα, μάσκαρα και lip gloss επίσης θεωρούνται υγρά και δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 100ml.

Εξαιρέσεις

Ο μόνος τρόπος να περάσει κάποιο υγρό άνω των 100 ml από κάποια πτήση είναι να προορίζονται για βασικούς ιατρικούς σκοπούς, όπου χρειάζεται να προσκομίσει κανείς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά από το γιατρό ή το φαρμακοποιό για το σκοπό αυτό. Επιπλέον, μπορεί να  υπάρξει εξαίρεση, εάν αφορούν ειδικές διατροφικές απαιτήσεις (όπου πάλι θα χρειαστούν τα δικαιολογητικά) ή κάποιου είδους βρεφική τροφή.

Υγρά, όπως προϊόντα περιποίησης, εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά που αγοράστηκαν στα καταστήματα του τερματικού σταθμού μετά την ασφάλεια, μπορούν γενικά να ληφθούν στο αεροσκάφος. Απλά να έχετε μαζί σας την απόδειξη.

Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία πριν ταξιδέψετε για να βεβαιωθείτε για τους ισχύοντες κανόνες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα