Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε ο συνδυασμός του αγνού παρθένου ελαιολάδου;
Μια καλή ιδέα όταν έχουν μείνει στο μπουκάλι πολλά διαφορετικά είδη λαδιών, για να απαλλαγείτε από τις περιττές συσκευασίες που ουσιαστικά περιέχουν μόνο υπολείμματα, είναι να τα χρησιμοποιήσετε όλα μαζί για τηγάνισμα. Το ερώτημα όμως που εγείρεται είναι αν αυτό είναι πραγματικά πρακτικό και ασφαλές. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια που θα πρέπει να συμπεριλάβετε: το σημείο καπνού. Πρόκειται για τη θερμοκρασία, στην οποία το λάδι θα αρχίσει να καπνίζει και ενδεχομένως να πάρει φωτιά.
Όταν αναμιγνύετε λάδια για τηγάνισμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο λάδια με παρόμοιο σημείο καπνού, όπως φυτικό, ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο. Αυτό γιατί εάν αναμείξετε λάδι με χαμηλό σημείο καπνού, όπως το μη επεξεργασμένο λάδι καρύδας, σε ένα με υψηλό σημείο καπνού, όπως το φυτικό λάδι, στην καλύτερη περίπτωση θα καταλήξετε με ενεργοποιημένο σύστημα πυρανίχνευσης! Έλαια με παρόμοιο σημείο καπνού, όπως φυτικό, ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο, μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους τόσο για τηγάνισμα όσο και για βαθύ τηγάνισμα, άφοβα. Ορισμένα λάδια όμως δεν πρέπει να τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το μη επεξεργασμένο λάδι καρύδας. Εκτός από τον κίνδυνο φωτιάς όμως, τα λάδια μπορούν να αρχίσουν να απελευθερώνουν ανθυγιεινούς χημικούς συνδυασμούς στο φαγητό σας όταν θερμαίνονται πάνω από το σημείο καπνού.. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάδι θα αρχίσει να διασπάται, με αποτέλεσμα να έχει καμένη ή πικρή γεύση.
Το ελαιόλαδο έχει υψηλότερο σημείο καπνού από το φυτικό λάδι. Συνήθως, θα φτάσει μεταξύ 190°C και 207°C. Οι περισσότεροι όμως συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιείτε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τηγάνισμα, καθώς διαθέτει χαμηλότερο σημείο καπνού μόνο στους 176°C. To γεγονός αυτό καθιστά δυσκολότερο τον συνδυασμό των δύο ελαίων, ειδικά επειδή το φυτικό λάδι, όπως προαναφέρθηκε, έχει πολύ υψηλότερη θερμοκρασία καπνού.
Όταν ανακατεύετε φυστικέλαιο και φυτικό λάδι, το σημείο καπνού θα είναι αρκετά διαφορετικό, με το πρώτο στους 230°C και το δεύτερο στους 204°C. Το σημείο καπνού του φυστικέλαιου ωστόσο, ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα , έτσι φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα.
Το φυστικέλαιο έχει μια έντονη γεύση που θα εμφανιστεί όταν το ανακατεύετε με το κραμβέλαιο. Και τα δύο έχουν υψηλό σημείο καπνού που είναι πολύ πάνω από 204°C, ωστόσο σε γενικές γραμμές θα μαγειρέψουν καλά μαζί. Το σησαμέλαιο από την άλλη φτάνει σε σημείο καπνού στους 215°C. Όταν συνδυάζετε τα δύο από αυτά τα συστατικά για βαθύ τηγάνισμα, τα αποτελέσματα θερμοκρασίας είναι ανακριβή. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή επιλογή εάν θέλετε να δημιουργήσετε stir-fry.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν λάδια που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τηγάνισμα ή να συνδυάσετε. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σημείο καπνού και αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.