Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κτηνίατροι προειδοποιούν: Μην αφήνετε τον σκύλο να γλείφει το πιάτο σας

ΑρχικήΟικιακάΟι κτηνίατροι προειδοποιούν: Μην αφήνετε τον σκύλο να γλείφει το πιάτο σας
spot_img

cibum team

Ειδικοί προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες σκύλων για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει το να μοιραστούν ένα πιάτο με το σκυλί τους – ακόμα κι αν το πιάτο πλυθεί μετά τη χρήση από το σκύλο.

Η συγγραφέας της Team Dogs, Charlotte Regen, έθεσε το ερώτημα της κοινής χρήσης πιάτων στους ακολούθους της στο Twitter και σοκαρίστηκε από τα αποτελέσματα.

- Advertisement -

Διαπίστωσε ότι μόνο το 61,5% όσων απάντησαν δήλωσαν ότι δεν αφήνουν το σκύλο τους να γλείψει το πιάτο τους, ενώ το υπόλοιπο – διόλου ευκαταφρόνητο –  38,5% το κάνει.

Σχετική έρευνα της Wren Kitchens διαπίστωσε ότι ένα στα έξι (15%) νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπουν στα κατοικίδια τους να γλείφουν το πιάτο τους μέχρι αυτό να καθαρίσει. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική.

Και αν αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιο κακό σε αυτό – αποδεικνύεται ότι υπάρχει, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Kent Live.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να θέσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας σε κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, εάν ο σκύλος σας τρέφεται με δίαιτα ωμού κρέατος και στη συνέχεια γλείφει το πιάτο σας. Αυτά τα μικρόβια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν από σαλμονέλα έχουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι – που διαρκούν έως και επτά ημέρες. Στους πολύ νέους, ηλικιωμένους ή ευάλωτους ανθρώπους αυτό μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραίο.

Η TeamDogs ζήτησε από τον Dave Leicester, επικεφαλής τηλεθεραπείας στο Vets Now , τη γνώμη του.

Είπε: «Δεν πρέπει να μπείτε στον πειρασμό να δώσετε στον σκύλο σας τυχόν υπολείμματα από τα γεύματά σας, συμπεριλαμβανομένου του απλού γλειψίματος του πιάτου σας, και υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό.

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι πολλές τροφές για ανθρώπους, είναι δηλητηριώδεις για τα σκυλιά. Ορισμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τα κατοικίδιά σας είναι αναπόφευκτες, ενώ άλλες μπορούν εύκολα να αποφευχθούν.»

«Μια από αυτές τις καταστάσεις, είναι οι πιθανοί κίνδυνοι των δικών σας τροφίμων, που επιτρέπετε να καταναλώνουν οι σκύλοι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στον κτηνίατρο. Βλέπουμε τόσες πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σκύλων που έφαγαν κάτι που δεν έπρεπε.»

«Υπάρχουν πολλές ανθρώπινες τροφές που είναι δηλητηριώδεις για τα σκυλιά, όπως σοκολάτα, σταφύλια, σταφίδες, αλκοόλ, κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο, καθώς και πολλές άλλες τροφές. Η ανθρώπινη τροφή είναι επίσης συχνά υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, κάτι  που μπορεί να είναι επιβλαβές για τα κατοικίδια ζώα.»

«Ο δεύτερος λόγος είναι για τον έλεγχο των λοιμώξεων. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, ειδικά αν τρέφονται με ωμό κρέας. Η σαλμονέλα δεν μπορεί να καταστραφεί με απόλυτη αποτελεσματικότητα με το πλύσιμο των πιάτων και μπορεί να παραμείνει στα πιάτα ως πηγή μόλυνσης για την οικογένεια.»

«Επίσης, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να κολλήσουν Covid-19 από τους ιδιοκτήτες τους. Ενώ τα περισσότερα μολυσμένα κατοικίδια τείνουν να είναι ασυμπτωματικά ή να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, η Covid είναι συχνή σε γάτες και σκύλους των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη την ασθένεια. Με βάση τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 σε ανθρώπους από ζώα θεωρείται χαμηλός».

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα