Υπάρχουν όντως θηλυκές και αρσενικές τροφές;
Τα οικογενειακά γεύματα είναι αφορμές κοινωνικοποίησης των παιδιών με τους ρόλους των φύλων και τη συμβολική έννοια του φαγητού. Μία από τις σχετικές συμβολικές σημασίες του φαγητού αφορά του φύλο: Το κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας, είναι συνυφασμένο με τα αρσενικά, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα επιδόρπια και τα ψάρια θεωρούνται τυπική γυναικεία τροφή.
Αυτές οι συσχετίσεις τροφίμων και φύλου έχουν διερευνηθεί κυρίως στην ενήλικη ζωή, ενώ μόνο λίγες μελέτες αφορούσαν παιδιά. Μελέτη εξέτασε τα ρητά και τα άρρητα στερεότυπα τροφίμων-φύλου των παιδιών προσχολικής ηλικίας, τις στερεότυπες προτιμήσεις τους στα τρόφιμα και την επιρροή των μητέρων στη μετάδοση τέτοιων στερεοτύπων.
Μια ομάδα 137 Ιταλών παιδιών προσχολικής ηλικίας (4–6 ετών) πραγματοποίησε δύο εργασίες: (α) ένα τεστ σιωπηρής συσχέτισης (IAT) που μετρά τη συσχέτιση μεταξύ πιάτων με κρέας και λαχανικών και ανδρικών και γυναικείων προσώπων και (β) ένα «παιχνίδι του σερβιτόρου», όπου έδωσαν εικόνες διαφορετικών φαγητών σε άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια που απεικονίζονταν σε κάρτες. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους για το φαγητό που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι του σερβιτόρου. Στις μητέρες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τα στερεότυπα με βάση το φύλο σχετικά με το φαγητό και τις διατροφικές συνήθειες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αγόρια συνέδεσαν το κρέας με τους άνδρες και τα λαχανικά με τις γυναίκες σε σιωπηρό επίπεδο και εξέφρασαν την προτίμηση τους για τα αντρικά τρόφιμα. Τέτοια στερεότυπα δεν εμφανίστηκαν σε σιωπηρό επίπεδο για τα κορίτσια ή σε ρητό επίπεδο ούτε για τα κορίτσια ούτε για τα αγόρια. Επιπλέον, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των μητέρων προέβλεπαν, τουλάχιστον εν μέρει, τα ρητά στερεότυπα των παιδιών τους ως προς το φύλο των τροφίμων, αλλά όχι τα άρρητα στερεότυπα των παιδιών.