Οδηγία τα παγωμένα ποτά με γλυκερόλη να μην προσφέρονται σε παιδιά κάτω των επτά ετών.
Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) εξέδωσε νέα, αυστηρότερη προειδοποίηση σχετικά με την κατανάλωση γρανιτών με γλυκερίνη από μικρά παιδιά, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την υγεία παιδιών κάτω των επτά ετών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, όπου η κατανάλωση αυτών των ποτών αυξάνεται σημαντικά. Η ανακοίνωση έγινε στις 18 Ιουνίου 2025, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του FSA, με τη σαφή σύσταση προς τους γονείς και τους φροντιστές να αποφεύγουν να προσφέρουν γρανίτες που περιέχουν γλυκερίνη σε παιδιά κάτω των επτά ετών.
Οι κίνδυνοι της γλυκερίνης στα παγωμένα ποτά
Η γλυκερίνη χρησιμοποιείται στις γρανίτες ως υποκατάστατο της ζάχαρης, καθώς αποτρέπει την πλήρη πήξη των ποτών, δίνοντάς τους την χαρακτηριστική υφή τους. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις —όπως συμβαίνει συχνά σε έτοιμες γρανίτες ή σκευάσματα για το σπίτι— η γλυκερίνη μπορεί να προκαλέσει:
- Υπογλυκαιμία (πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)
- Απώλεια συνείδησης
- Ναυτία, πονοκεφάλους, ακόμη και σοκ σε ευπαθείς ομάδες παιδιών
Η πρόσφατη επικαιροποιημένη αξιολόγηση κινδύνου του FSA βασίστηκε σε περιπτώσεις δηλητηρίασης που καταγράφηκαν στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων δύο περιστατικών στη Σκωτία (2021 και 2022), όπου παιδιά νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης από γλυκερίνη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αρουραίοι έγλυφαν βάζο με μέλι σε εστιατόριο! Προσωρινό λουκέτο λόγω κινδύνου δημόσιας Υγείας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεταλλικά κομμάτια σε λουκάνικα ιδιωτικής ετικέτας μεγάλου σούπερ μάρκετ – Σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού και πνιγμού
Από τα 4 στα 7: Επέκταση της ηλικιακής οδηγίας
Η πρώτη καθοδήγηση του FSA το 2023, συνιστούσε αποφυγή της κατανάλωσης γρανιτών από παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών. Η νέα αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τη μεταβλητότητα του σωματικού βάρους και μεταφράζει τον κίνδυνο σε ηλικιακά κριτήρια πιο εύκολα αντιληπτά από τους γονείς. Η νέα οδηγία απευθύνεται τώρα σε παιδιά κάτω των επτά ετών, κάνοντας χρήση μιας πιο προληπτικής προσέγγισης και αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία του παιδικού πληθυσμού.
Ο Οργανισμός καλεί τη βιομηχανία να:
- Περιορίσει το μέγεθος των ποτηριών για γρανίτες
- Αποφύγει τις προσφορές επαναγεμίσματος σε παιδιά κάτω των 10 ετών
- Προσθέτει γλυκερίνη μόνο στη τεχνικά απαραίτητη ποσότητα
- Αναγράφει στη συσκευασία την περιεκτικότητα σε γλυκερίνη, ή να παρέχει επαφή για περισσότερες πληροφορίες
Οργανισμοί γονέων, φιλανθρωπικές οργανώσεις και εκπαιδευτικά δίκτυα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν επικαιροποιημένο υλικό ενημέρωσης, σε συνεργασία με την FSA. Η FSA υπογραμμίζει ότι η τήρηση αυτών των οδηγιών είναι εθελοντική προς το παρόν, αλλά αποτελεί ουσιώδες βήμα για την πρόληψη ατυχημάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνες ουσίες σε ποπ κορν μικροκυμάτων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος εγκαυμάτων από αρωματικά χώρου
Τα επικίνδυνα ποτά
Η γλυκερόλη (E422) είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ροφημάτων πάγου slush (λασπωμένα ροφήματα), και διατηρεί τις ιδιότητες λάσπης, εμποδίζοντας το υγρό στερεό να παγώνει. Το επίπεδο γλυκερίνης στα ροφήματα πάγου με λάσπη ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή και το προϊόν.
Το slush (επίσης γράφεται, slushie και σπανιότερα slushee) είναι ένα είδος ροφήματος που παρασκευάζεται από αρωματικό πάγο, παρόμοιο με τις γρανίτες αλλά με πιο υγρή σύνθεση. Καλείται επίσης κοινώς λάσπη, slurpee , παγωμένο ποτό ή κατεψυγμένο ποτό. Ένα slushie μπορεί να είναι είτε ανθρακούχο είτε μη ανθρακούχο. Η ανθρακούχα έκδοση ονομάζεται μερικές φορές κατεψυγμένο ανθρακούχο ποτό. Μπορούν να υπάρχουν σε μια ποικιλία γεύσεων που κυμαίνονται από φρούτα όπως φράουλα , καρπούζι και ανανάδες , μέχρι αναψυκτικά όπως Coca-Cola , Sprite και Fanta και άλλες γεύσεις όπως καραμέλα , σοκολάτα , βανίλια , ακόμη και καφές πάγου. Οι “λάσπες” που παρασκευάζονται με χρήση αλκοολούχων ποτών ονομάζονται κατεψυγμένα αλκοολούχα ποτά.