Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι μπορεί να φάει ένα παιδί όταν δεν πίνει γάλα, για να αποκομίσει τα οφέλη του;

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΤι μπορεί να φάει ένα παιδί όταν δεν πίνει γάλα, για να αποκομίσει τα οφέλη του;
spot_img

Πως αναπληρώνονται τα θρεπτικά συστατικά!

   Για τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες που το μωρό δεν έχει αρχίσει ακόμη να τρώει στερεά, το γάλα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσει την υγεία του και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί. Αυτό καθώς το γάλα παρέχει είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, η βιταμίνες του συμπλέγματος Α, Β και D, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο κ.α. Στο μεταξύ υπάρχουν παιδιά τα οποία είτε είναι αλλεργικά σε κάποια πρωτεΐνη γάλακτος είτε δεν τους αρέσει. Τα καλά νέα για τους γονείς που δεν πίνουν γάλα είναι ότι το γάλα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτηθούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

    Σύμφωνα με την Amy Lanou, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Asheville, και τα όσα είπε σε συνέντευξή της στο Live Science, αφού απογαλακτιστούν από το μητρικό γάλα, τα παιδιά δεν χρειάζονται πραγματικά γάλα, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα δεν πίνουν γάλα και παρόλα αυτά εξακολουθούν να έχουν επαρκή διατροφή. Επομένως μπορείτε να βρείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος σε άλλες τροφές όπως π.χ:

Ασβέστιο: μπρόκολο, λάχανο, μπάμιες, σόγια, τόφου, ξηροί καρποί, αρτοσκευάσματα με εμπλουτισμένο αλεύρι, ποτά εμπλουτισμένα με ασβέστιο

Πρωτεΐνες: κρέας, πουλερικά, ψάρι, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο, σπόροι, ξηροί καρποί, φασόλια, όσπρια, προϊόντα σόγιας, τόφου,

Κάλιο: μπανάνες, μπρόκολο, παστινάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι, ψάρι, μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα

Φώσφορος: κόκκινο κρέας, τυρί, ψάρι, πουλερικά, ψωμί, καστανό ρύζι, βρώμη

Μαγνήσιο: σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, ψάρι, κρέας, τυρί

    Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το ασβέστιο που είναι και το πιο σημαντικό διατροφικό στοιχείο του γάλακτος, ο οδηγός του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας προτείνει:

  • για μωρά ως 6 μηνών: 200 mg
  • 6–12 μηνών: 260 mg
  • 1–3 ετών: 700 mg
  • 4–8 ετών: 1.000 mg

 Ένα φλιτζάνι αγελαδινό γάλα (237 ml) περιέχει 276–352 mg ασβεστίου, ποσότητα την οποια μπορείτε επίσης να βρείτε σε 2 κουταλιές της σούπας παπαρουνόσπορο, 28 γρ τυρί παρμεζάνα, 

127g φασόλια και 190g χόρτα. Επίσης 126g tofu περιέχουν 861mg ασβεστίου. «Ο καλύτερος τρόπος για τα παιδιά να φροντίζουν καλά τα οστά είναι να βγαίνουν έξω και να παίζουν», συνεχίζει η Lanou. Επίσης, προτίνει 3 ακόμη τρόπους που το παιδί σας μπορεί να πάρει αυτό που χρειάζεται χωρίς να πίνει γάλα. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  1. Μια ποικίλη διατροφή: Έχουμε ήδη καθορίσει παραπάνω ποιες τροφές περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το γάλα. αυτό που απομένει τώρα είναι να τα προσθέσετε στη λίστα αγορών και να αρχίσετε να τα ενσωματώνετε στη διατροφή του παιδιού σας. 
  2. Γίνετε δημιουργικοί με το γάλα: Εκτός αν το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή έχει ανεπιθύμητη αντίδραση στα γαλακτοκομικά, μικρότερες ποσότητες γάλακτος μπορούν να προστεθούν σε πολλά καθημερινά πιάτα, εξαλείφοντας την ανάγκη να κατεβάσει ένα ολόκληρο ποτήρι γάλα, το οποίο θεωρεί ότι είναι εντελώς νόστιμο. Εάν έχετε δοκιμάσει όλους τους διαφορετικούς τύπους γάλακτος και προσθέτετε σοκολάτα σε σκόνη ή μέλι (μόνο εάν το παιδί είναι άνω των δύο ετών) και εξακολουθείτε να μην θέλετε τίποτα από αυτά, γιατί να μην δοκιμάσετε να ενσωματώσετε γάλα σε άλλα τρόφιμα, όπως: 
  • Ομελέτα: Χτυπήστε τα αυγά με το γάλα πριν τηγανίσετε για μια ελαφριά και αφράτη ομελέτα που σίγουρα θα λατρέψει το παιδί σας. 
  • Σούπες: Πολλές νόστιμες σούπες έχουν βάση γάλακτος. 
  • Smoothies: Με τα αγαπημένα τους φρούτα, δηλαδή την μπανάνα και τη φράουλα, μπορεί να μην είναι πρόβλημα να καταναλώσουν γάλα, αν είναι σε μορφή smoothie.
  1. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα: Ο ευκολότερος τρόπος για να αντικαταστήσετε το γάλα είναι να προσθέσετε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, γιαούρτι και βούτυρο, στα γεύματα του παιδιού σας. Για παράδειγμα όλις 43,7 γραμμάρια τυριού ισοδυναμούν με 350 ml γάλακτος, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα γάλακτος που απαιτείται από παιδιά 1-3 ετών). Η προσθήκη βουτύρου ή τυριού κρέμα στα τρόφιμα είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να εισαγάγετε αυτό το γαλακτοκομικό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο