Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
24.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πλαστικά περιτυλίγματα και κίνδυνοι

ΑρχικήΠρομηθευτέςΥλικάΠλαστικά περιτυλίγματα και κίνδυνοι
spot_img

Ποιοι οι κίνδυνοι που ενέχουν τα περιτυλίγματα πλαστικού, όπως μεμβράνες, για το φαγητό και την υγεία μας;

To πλαστικό είναι παντού στα τρόφιμα.  Από τα δοχεία αποθήκευσης μέχρι τα περιτυλίγματα τροφίμων.

Όσον αφορά στα πλαστικά περιτυλίγματα, αυτά μπορούν να προστατεύσουν τα τρόφιμα από μικρόβια και οξείδωση και για αυτό και οι περισσότεροι έχουμε από μια συσκευασία στο ντουλάπι μας.

Η παραγωγή των πλαστικών περιτυλιγμάτων και μεμβρανών

Αλλά γνωρίζατε ότι έχουν και αρκετά μειονεκτήματα για τα ίδια τα τρόφιμα;

Προτού αναλύσουμε, όμως, τους κινδύνους, ας μιλήσουμε λίγο για το υλικό παραγωγής τους. Το πλαστικό μπορεί να ομαδοποιηθεί είτε ως θερμοπλαστικό είτε ως θερμοσκληρυνόμενο.

Τα θερμοπλαστικά μπορούν να επαναδιαμορφωθούν κατά τη θέρμανση, ενώ οι θερμοσκληρυντές αποκτούν μόνιμο σχήμα μόλις θερμανθούν.

Πλέον, το πιο δημοφιλές υλικό για περιτυλίγματα τροφίμων είναι το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας  (LDPE), επειδή είναι ελαφρύ και διαστέλλεται καλά. Λειτουργεί ως φραγμός στον αέρα και τα μικρόβια και μειώνει την απώλεια νερού από τα τρόφιμα, αποτρέποντας την αφυδάτωση.

Που βασίζονται οι ανησυχίες για την επικινδυνότητά τους

Οι ανησυχίες εγείρονται από 2 πράγματα: τον τρόπο που αλληλεπιδρά το πλαστικό με το φαγητό και τα συστατικά από τα οποία το ίδιο το πλαστικό αποτελείται.

Ξεκινώντας από το πρώτο, υπάρχουν τρεις τύποι αλληλεπίδρασης μεταξύ πλαστικών και τροφίμων.

  • Ρόφηση: Πρόκειται για τη μετακίνηση των συστατικών των τροφίμων σε πλαστικά περιβλήματα, δηλαδή τα πλαστικά που απορροφούν την υγρασία από τα τρόφιμα, όπως τα λίπη σε λιπόφιλα πλαστικά (στα οποία μπορεί να διαλυθεί το λίπος).
  • Μετανάστευση: Η μετακίνηση των συστατικών του πλαστικού στα τρόφιμα, όπως μικρά μέρη πολυμερών.
  • Διείσδυση: Περιλαμβάνει την ανταλλαγή αερίων ή υγρών μέσω πλαστικών συσκευασιών, από το  εξωτερικό περιβάλλον στο φαγητό και από το εσωτερικό φαγητό στο εξωτερικό περιβάλλον. Οδηγεί στην οξείδωση των τροφίμων και επίσης ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο μικροβίων από το περιβάλλον στο φαγητό.

Όσον αφορά στα ίδια τους τα συστατικά, τα πλαστικά είναι το αποτέλεσμα των αντιδράσεων πολυμερισμού και χημικών ουσιών, όπως οι καταλύτες και τα πρόσθετα, τα οποία βοηθούν αυτές τις αντιδράσεις.

 Αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες επεξεργασίας διοχετεύονται στα τρόφιμα και ο  πολυμερισμός είναι συχνά ατελής, έτσι μικρά τμήματα του πλαστικού πολυμερούς, που ονομάζονται μονομερή και ολιγομερή, μπορούν να εισέλθουν στο φαγητό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χημικές ουσίες  που χρησιμοποιούνται στην πλαστική μεμβράνη, όπως οι πλαστικοποιητές, π.χ. το αδιπικό DEHA, που μεταναστεύει στα τρόφιμα όσο περισσότερο μένει σε επαφή μαζί τους σε υψηλές θερμοκρασίες και το  πολυαιθυλένιο, ένα πλαστικό λιπόφιλο που απορροφά το λίπος από την επιφάνεια του φαγητού και μπορεί να αλλάξει τη γεύση και την υφή του του.

Για να μην διαπερνάται το κάλυμμα και να οδηγήσει σε τάγγιση των λιπαρών τροφών, είναι απαραίτητα και τα αντιοξειδωτικά του πλαστικού, τα οποία εμποδίζουν την προαναφερθείσα οξειδωτική αντίδραση των τροφίμων.

Χημικές ουσίες όπως οι αρυλαμίνες και οι φαινόλες χρησιμοποιούνται συνήθως ως αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η αρνητική πλευρά είναι ότι αυτά απελευθερώνονται από το πολυμερές με αύξηση της θερμοκρασίας και της περιεκτικότητας σε λίπος και στη συνέχεια βλάπτουν τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, τα προστατευτικά βιοφίλμ χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε πλαστικές συσκευασίες, επειδή αποτρέπουν την άμεση επαφή μεταξύ τροφίμων και πλαστικού, αλλά μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα από τα στοιχεία τους είναι ασταθή και εξαπλώνονται επίσης στα τρόφιμα.

Χρησιμοποιώντας τα πλαστικά περιτυλίγματα με ασφάλεια

Παρά τα αρνητικά τους, τα πλαστικά περιτυλίγματα εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη βελτίωση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσετε το πλαστικό περιτύλιγμα με ασφάλεια. Αρχικά, μπορείτε να αφήσετε ένα κενό μεταξύ των τροφίμων και της πλαστικής μεμβράνης, για να μην αγγίζει το φαγητό.

Επιπλέον, επειδή η θέρμανση επιταχύνει την έκπλυση των χημικών ουσιών, αποφύγετε να εκθέτετε τρόφιμα με πλαστική συσκευασία σε φούρνους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα