Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
16.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια βακτήρια στο στόμα και στη γλώσσα αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και φέρνουν Αλτσχάιμερ – Νέα έρευνα

ΑρχικήΝέαΥγείαΠοια βακτήρια στο στόμα και στη γλώσσα αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και φέρνουν Αλτσχάιμερ - Νέα έρευνα
spot_img

Θεραπείες που αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας λύσης για την πρόληψη της άνοιας

Μία νέα μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, διαπίστωσε ότι ορισμένα βακτήρια συνδέονται με καλύτερη μνήμη και προσοχή, ενώ άλλα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. 

- Advertisement -

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο πιθανούς τρόπους με τους οποίους αυτά τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει επιβλαβή βακτήρια που εισέρχονται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας δυνητικά βλάβη στον εγκέφαλο. Εναλλακτικά, μια ανισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων μπορεί να μειώσει τη μετατροπή των νιτρικών αλάτων (που υπάρχει σε αφθονία σε δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά) σε μονοξείδιο του αζώτου — μια χημική ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία του εγκεφάλου και το σχηματισμό μνήμης. 

Τα άτομα που είχαν μεγάλο αριθμό από τις ομάδες βακτηρίων Neisseria και Haemophilus είχαν καλύτερη μνήμη, προσοχή και ικανότητα να κάνουν πολύπλοκες εργασίες. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα νιτρωδών στο στόμα τους. 

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα επίπεδα του βακτηρίου, του Porphyromonas, ήταν πιο συχνά σε άτομα με προβλήματα μνήμης. Ενώ η βακτηριακή ομάδα Prevotella, συνδέθηκε με χαμηλά νιτρώδη, τα οποία οι ερευνητές προβλέπουν ότι θα μπορούσε με τη σειρά της να σημαίνει φτωχότερη υγεία του εγκεφάλου και ήταν πιο συχνή σε άτομα που φέρουν το γονίδιο κινδύνου για τη νόσο Alzheimer, APOE4. 

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Joanna L’Heureux , της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Εγείρει μια ενδιαφέρουσα ιδέα για τη διενέργεια δοκιμών ρουτίνας ως μέρος των οδοντιατρικών ελέγχων για τη μέτρηση των βακτηριακών επιπέδων και την ανίχνευση πολύ πρώιμων ενδείξεων φθίνουσας υγείας του εγκεφάλου». 

Ενώ η μείωση της μνήμης και των εγκεφαλικών λειτουργιών είναι τυπική στα γηρατειά, η επιδείνωση των νοητικών ικανοτήτων που είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς με τη φυσιολογική γήρανση είναι γνωστή ως Ήπια Γνωστική Εξασθένηση. Περίπου το 15% των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας εμπίπτει στην κατηγορία της ήπιας γνωστικής έκπτωσης, που θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.  

Για τις ανάγκες της έρευνας, στρατολογήθηκαν 110 συμμετέχοντες, ηλικίας άνω των 50 ετών, μέσω διαδικτυακής μελέτης που ονομάζεται PROTECT που παρακολουθεί την υγεία του εγκεφάλου περισσότερων από 25.000 μεσήλικων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: σε αυτούς που δεν είχαν υποχωρήσει στη λειτουργία του εγκεφάλου και σε αυτούς που εμφάνιζαν Ήπια Γνωστική Εξασθένηση. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις δύο ομάδες έστειλαν δείγματα στοματικού δείγματος που στη συνέχεια αναλύθηκαν και μελετήθηκε ο πληθυσμός των βακτηρίων που περιείχαν. 

Η συν-συγγραφέας Καθηγήτρια Anne Corbett, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: “Οι συνέπειες της έρευνάς μας είναι βαθιές. Εάν ορισμένα βακτήρια υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου ενώ άλλα συμβάλλουν στην πτώση, τότε θεραπείες που αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας λύσης για την πρόληψη της άνοιας

Τα αποτελέσματα της μελέτης που υποστηρίχθηκε από την Wellcome και εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR) Exeter Biomedical Research Centre, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα για έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση. 

Η εργασία τιτλοφορείται «Στοματικό μικροβίωμα και βιοδείκτες νιτρικού οξειδίου σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένηση και γονότυπο APOE4» και δημοσιεύεται στο PNAS Nexus

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αποκαλύφθηκε η εταιρεία πίσω από τρείς θανάτους και δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις – Ποινική δίωξη

Μετά από έρευνα 7 ετών αποκαλύφθηκε η εταιρεία και παραπέμπεται στη δικαιοσύνη επειδή απέκρυψε ότι τα ψάρια ήταν μολυσμένα με λιστέρια και δεν τα ανακάλεσε από την αγορά

Πόσο παχαίνει ο χαλβάς;

Η αλήθεια πίσω από το δημοφιλές γλυκό.

Εν αναμονή “εφόδων” από το υγειονομικό, εστιατόρια και λιανεμπόριο ενόψει του Πάσχα

Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με τις «Kατευθυντήριες οδηγίες για την διενέργεια Υγειονομικών Ελέγχων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα