Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καύσωνας – θερμοπληξία: Συμβουλές για την κατανάλωση νερού – Ο μύθος των κρύων ροφημάτων

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαύσωνας - θερμοπληξία: Συμβουλές για την κατανάλωση νερού - Ο μύθος των κρύων ροφημάτων
spot_img

Η σημασία της ενυδάτωσης – Ποια τρόφιμα είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση υψηλών θερμοκρασιών.

  Ενόψει των πολύ υψηλών θερμοκρασιών το επόμενο διάστημα, συνίσταται μεγάλη προσοχή καθώς ορισμένες πιο ευπαθείς ομάδες πιθανώς να διατρέχουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας. Εκτός από τις συνήθεις προφυλάξεις ωστόσο υπάρχει και μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές που μπορούμε να ακολουθήσουμε όσον αφορά την πρόσληψη τροφής και νερού. 

   Το NHS διαθέτει έναν οδηγό για την αντιμετώπιση του καύσωνα, ενώ παράλληλα η διατροφολόγος Kerry Torrens εξηγει στο BBC πώς λειτουργεί η θερμοκρασία του σώματος μας σε σχέση με τον καιρό.

Ενυδάτωση μέσω του νερού 

   Κατά βάση πρέπει να πίνουμε 2-2,5 λίτρα νερού την ημέρα ώστε να αναπληρώσουμε τα χαμένα υγρά από την αναπνοή και τον ιδρώτα. Οι χυμοί φρούτων και τα smoothies μπορούν επίσης να ενυδατώσουν, αλλά θα πρέπει να περιορίζονται σε ένα ποτήρι των 150 ml την ημέρα λόγω των φυσικών «ελεύθερων» σακχάρων που περιέχουν. Η Kerry ωστόσο τονίζει πως δεν υπάρχει «ένα μέγεθος για όλους» όσον αφορά την πρόσληψη νερού: «Οι ειδικές ανάγκες μας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος, το φύλο και την ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία, και τα δύο. που επιταχύνουν το νερό που χάνεται μέσω του δέρματός μας». 

   Όλα αυτά υπό κανονικές συνθήκες. Στον καύσωνα τώρα, η Kerry προτείνει ενεργειακά ποτά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αναπλήρωση των υγρών του σώματος κατα την άσκηση. «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν την ταχύτητα εξάτμισης από το δέρμα που σημαίνει ότι ιδρώνουμε περισσότερο. Επομένως πρέπει να αναπληρώνουμε τα επίπεδα υγρών μας πιο συχνά. Το πόσα περισσότερα χρειάζεστε εξαρτάται πραγματικά από τις προσωπικές σας συνθήκες καθώς και από το πόσο δραστήριοι είστε». 

   Ωστόσο η ίδια τονίζει πως δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε με το νερό όσο κι αν ζεσταινόμαστε, για την υγεία των νεφρών. «Η υπερβολική κατανάλωση νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των νεφρών να διατηρήσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, οπότε το αίμα γίνεται πολύ αραιό. Αυτό έχει επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, για παράδειγμα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική ποσότητα νερού και προκαλεί επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες αντοχής και παίρνουν πάρα πολλά υγρά μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο αυτής της πάθησης”.

Ενυδάτωση μέσω των τροφών 

    Σύμφωνα με την Kerry,  τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20-30% των υγρών που προσλαμβάνουμε και υπάρχουν μερικά που περιέχουν περισσότερο νερό από άλλα, όπως:

  • Φράουλες
  • Αγγούρι
  • Κολοκυθάκια
  • Σέλινο
  • Μαρούλι
  • Πεπόνι

    Συνταγές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά μπορούν να βοηθήσουν στα επίπεδα ενυδάτωσης. Σούπες, μαγειρευτά και κουάκερ είναι όλα καλά παραδείγματα και φυσικά μπορούν να γίνουν πιο καλοκαιιρνά με τα σωστά εποχιακά υλικά.

   Αν και όταν ζεσταινόμαστε καταφεύγουμε σε λύσεις όπως κρύο νερό ή παγωτό, αυτό ίσως έχει στην πραγματικότητα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι θέμα φυσικής. Έρευνα του 2012 έδειξε πως η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος το καλοκαίρι μπορεί να μειώσει την ποσότητα θερμότητας που αποθηκεύεται στο σώμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα ζεστά ροφήματα αυξάνουν την εφίδρωση, επιτρέποντας μας τελικά να αισθανόμαστε πιο δροσεροί ακόμα και σε καύσωνα. «Το κρύο φαγητό και τα ποτά μπορεί να σας δώσουν ένα αρχικό δροσιστικό αποτέλεσμα, αλλά είναι βραχυπρόθεσμο», λέει η Kerry. «Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφής οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας καθώς η διαδικασία της πέψης παράγει θερμότητα. Αυτό σε συνδυασμό με την ταχεία ψύξη που προκαλείται από κρύα φαγητά και ποτά σημαίνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να αντισταθμίσει, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πυρήνα σας. Οπότε μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε πιο ζεστοί από ό,τι στην αρχή!» 

   Εκτός όμως από τη θερμοκρασία, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ζάχαρη και φυτικές ίνες,  λέγεται ότι παράγουν περισσότερη θερμότητα στο σώμα. Ένας τρόπος για να μετριαστεί αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε μαρινάδες πλούσιες σε εσπεριδοειδή στο κρέας για να διασπάσετε τη δομή της πρωτεΐνης για να κάνετε τις ίνες πιο εύπεπτες.

  Και εάν δεν έχετε όρεξη να φάτε τόσο πολύ το καλοκαίρι, δεν είστε μόνοι. «Οι εποχικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας και του αριθμού των ωρών της ημέρας πιστεύεται ότι επηρεάζουν την όρεξή μας», λέει η Kerry. «Το καλοκαίρι η όρεξή μας τείνει να μειώνεται, ειδικά όταν αισθανόμαστε ζέστη. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι το σώμα προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός μας μειώνοντας τις λειτουργίες που παράγουν θερμότητα, όπως η πέψη της τροφής».

    Πέραν τούτου, υπομονή, λίγες μέρες είναι και θα περάσουν. Σκεφτείτε πως υπάρχουν άνθρωποι που το βιώνουν πολύ χειρότερα από εμάς…

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-eat-heatwave

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο