Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
21 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να αποξηράνετε βασιλικό για μεγάλο διάστημα

ΑρχικήΟικιακάΠώς να αποξηράνετε βασιλικό για μεγάλο διάστημα
spot_img

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για ξήρανση βασιλικού.

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό βότανο, ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα και όχι μόνο, καθώς με την έντονη και ιδιαίτερη γεύση του, κλέβει την παράσταση σε πολλά πιάτα, τόσο μαγειρεμένος όσο και ωμός και μπορεί να συνδυαστεί με την πλειοψηφία των μεσογειακών πιάτων. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πίτσα, πολλές συνταγές σπαγγέτι, (μακαρονάδα πέστο πχ) γενικά σε σάλτσες ντομάτας, σε πίτες, λαδερά και σαλάτες ενώ μπορεί να ταιριάξει άψογα με άλλα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ή ρίγανη. Πολλοί, βέβαια, επιλέγουν το βασιλικό και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Για τους παραπάνω (και άλλους τόσους) λόγους, πολλά νοικοκυριά έχουν γλάστρες με βασιλικό στον κήπο ή στο μπαλκόνι τον οποίο αποξηραίνουν για συνταγές που απαιτούν αποξηραμένο βασιλικό ενώ ακόμα και όσοι δεν έχουν γλάστρες με βασιλικό τον αγοράζουν φρεσκοκομμένο και στην συνέχεια επίσης τον αποξηραίνουν.

Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος να αποξηράνουμε τα φύλλα βασιλικού για να διαρκέσουν όσο το δυνατό περισσότερο;

Ξεκινώντας από τα βασικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει σημασία ο χρόνος συγκομιδής.  Είναι καλύτερο να μαζεύετε βασιλικό το πρωί, (εάν βέβαια διαθέτετε γλάστρα) όταν η δροσιά έχει στεγνώσει, αλλά πριν ο ήλιος γίνει πολύ δυνατός. Τότε ο βασιλικός έχει ένα ιδιαίτερα έντονο άρωμα. Κόψτε τους μίσχους με καθαρό ψαλίδι ακριβώς πάνω από τον κόμβο των φύλλων. Αυτό θα διατηρήσει το φυτό θαμνώδες και αναπτυσσόμενο.

Στη συνέχεια πλύνετε τα φύλλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και απλώστε τα σε μία πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσουν καλά, γιατί εάν παραμείνει υγρασία υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μούχλας όταν αποθηκευτούν.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αποξήρανση του βασιλικού. Η πιο ήπια μέθοδος είναι να κρεμάσετε το βότανο ανάποδα σε ζεστό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Ο βασιλικός στεγνώνει επαρκώς όταν τα φύλλα θροΐζουν και τα στελέχη δεν είναι πλέον εύκαμπτα αλλά σπάνε εύκολα. Και ο φούρνος μπορεί να αποξηράνει αποτελεσματικά τα φύλλα βασιλικού. Αρκεί να τον προθερμάνετε στη χαμηλότερη θερμοκρασία, να απλώσετε τα φύλλα σε λαδόκολλα στο ταψί και να αφήσετε λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου για να φεύγει η υγρασία. Η μέθοδος αυτή χρειάζεται συνεχή επίβλεψη για να μην καούν.

Μία άλλη μέθοδος είναι η χρήση φούρνου μικροκυμάτων. Σε χαμηλή ισχύ (περίπου 300 watt) μπορούν να αποξηρανθούν τα φύλλα βασιλικού. θα πρέπει να τα τοποθετήσετε, ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού κουζίνας και να τα στεγνώσετε για 30 δευτερόλεπτα. Γυρίστε τα φύλλα και στεγνώστε τα για άλλα 20 με 30 δευτερόλεπτα. Εάν όμως χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος από το άρωμά τους.

Μία άλλη πιο γρήγορη μέθοδος είναι η χρήση αφυγραντήρα (αν και πολύ λίγα νοικοκυριά έχουν χώρο για αφυγραντήρα). Απλώς απλώστε τα φύλλα σε ένα μόνο στρώμα στους δίσκους, ρυθμίστε τη συσκευή σε χαμηλή θερμοκρασία (κατά προτίμηση όχι μεγαλύτερη από 35 βαθμούς) και περιμένετε μέχρι τα φύλλα να γίνουν ωραία και τραγανά.

Όποια μέθοδο και αν ακολουθήσετε για να αποξηράνετε τα φύλλα βασιλικού, είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε σε ένα καθαρό βάζο με ένα σφιχτό καπάκι, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορείτε επίσης να τον καταψύξετε σε αεροστεγή δοχεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε σήμερα από την ελληνική αγορά μολυσμένο ισπανικό κρέας

Μετά από εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός σαλμονέλα.

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο