Όσοι έχουν βραστήρα στο σπίτι τους, τον χρησιμοποιούν συχνά για μαγείρεμα και για τις δουλειές του σπιτιού. Αλλά, για να παραμείνει λειτουργικός, χρειάζεται καθαριότητα. Ένας άνδρας μοιράζεται στο Facebook το ιδανικό του κόλπο για έναν καθαρό βραστήρα.
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Αυτή η φράση αποτελεί αν μη τι άλλο μια υπενθύμιση για τη σημασία της καθαριότητας και της υγιεινής στη ζωή μας, αν θέλουμε να ζούμε καλά και ποιοτικά. Θα μπορούσε αυτό να ισχύει, χωρίς να εφαρμόζεται και στο τι τρώμε ή πίνουμε;
Ενώ η προφανής απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα είναι «όχι», η θεωρία και η πράξη δεν είναι πάντοτε δύο ταυτόσημες έννοιες. Ελλείψει χρόνου ή απλώς από αμέλεια, μπορεί στην κουζίνα μας να καθαρίζουμε «όσα βλέπει η πεθερά» και όχι σκεύη που θεωρούμε πως «μπορούν να περιμένουν» για να τα καθαρίσουμε αργότερα. Πάρτε παράδειγμα το βραστήρα. Πόσες φορές τη μέρα τον χρησιμοποιούμε; Βράζουμε νερό για τσάι και καφέ, νερό για σφουγγάρισμα, νερό για τα πιάτα ή νερό για να επισπεύσουμε τη βράση στο μαγείρεμα. Σίγουρα, η αναλογία του πόσο συχνά καθαρίζεται από το μέσο άνθρωπο δεν αντιστοιχεί στη συχνή του χρήση.
Ένας άνδρας σε μια ανάρτησή του στο Facebook σε μια ομάδα που ονομάζεται Markdown Addicts Australia, μας υπενθυμίζει το γιατί πρέπει να μην αμελούμε την καθαριότητα του βραστήρα μας. Ανοίγοντας το βραστήρα του, ο άνδρας δείχνει κάποια μαύρα κομμάτια που προέρχονται από το νερό λόγω της σκληρότητάς του. Αναφέρει ότι η σκληρότητα στο πόσιμο νερό οφείλεται, κυρίως, σε 2 μέταλλα, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν άλατα κατά το βρασμό, ιδίως αν υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα και σε ακραίες περιπτώσεις καθιστούν τους βραστήρες άχρηστους.
Ωστόσο, ο άνδρας, ονόματι Nat, έχοντας λεμονιές στον κήπο του, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του «φίλους» στην ομάδα έναν τρόπο για να διατηρούνται οι βραστήρες καθαροί, χρησιμοποιώντας τις καθαριστικές και αντισηπτικές ιδιότητες του λεμονιού. Ο Νat κόβει δύο λεμόνια, γεμίζει το βραστήρα με νερό και το βράζει. Στη συνέχεια, περιμένει να σταματήσει o πρώτος βρασμός για να ξεκινήσει έναν δεύτερο. Έπειτα ξεπλένει το βραστήρα. Πράγματι, το πριν και το μετά διαφέρουν εντυπωσιακά μεταξύ τους. Εκτός των άλλων, αυτός ο φυσικός τρόπος καθαρίσματος μπορεί να δώσει περισσότερη διάρκεια ζωής στο βραστήρα.