Η πιο σημαντική διαδικασία για τον αγαπημένο και πεντανόστιμο τηγανητό μπακαλιάρο
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βέβαια, δεν είπε κανείς πως είναι απλή υπόθεση να φτιάξεις μπακαλιάρο τηγανητό για την 25η Μαρτίου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 2,8 εκατομμύρια μπιφτέκια – Περιέχουν μπουλόνια από τον εξοπλισμό παραγωγής
Μπορεί το ξαλμύρισμα να κρατήσει και 36 ώρες, ακόμα και 48 ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι, δηλαδή πόσο χοντρό είναι το κομμάτι και πόσο θέλουμε να ξαλμυριστεί. Το σύνηθες είναι να μένει από μιαμιση έως δύο μέρες στο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζουμε κάθε 4 με 6 ώρες το αργότερο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H δημοφιλής και ακριβή κρέμα ματιών που είναι γεμάτη τοξικές ουσίες και απέτυχε στον εργαστηριακό έλεγχο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μην αγοράζετε τρόφιμα όταν βλέπετε αυτά τα «Ε» στις ετικέτες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές οι τροφές καταστρέφουν το έντερο
Ο παραδοσιακός τρόπος ξαλμυρίσματος μπακαλιάρου
- Κόψιμο: Αν ο μπακαλιάρος είναι ολόκληρος, κόψτε τον σε κομμάτια για να ξαλμυριστεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα.
- Ξεπλύσιμο: Ξεπλύνετε καλά τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το περιττό αλάτι από την επιφάνεια.
- Μούλιασμα σε νερό: Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μια λεκάνη με κρύο νερό.
- Αλλαγή νερού: Αλλάζετε το νερό κάθε 3-4 ώρες για 24-36 ώρες, ανάλογα με το πάχος του ψαριού και το πόσο αλμυρός είναι.
- Δοκιμή: Πριν τον μαγειρέψετε, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι για να ελέγξετε αν έχει ξαλμυριστεί αρκετά. Αν χρειάζεται, συνεχίστε το μούλιασμα.
- Τελικό ξέπλυμα: Ξεπλύνετε καλά πριν το μαγείρεμα.
Γρήγορο Ξαλμύρισμα (για όσους βιάζονται)
Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία:
- Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό αντί για κρύο (όχι ζεστό, γιατί θα χαλάσει η υφή του).
- Προσθέστε λίγο γάλα στο νερό για πιο ήπια γεύση.
- Αν είναι κομμένος σε πολύ μικρά κομμάτια, μπορεί να χρειαστεί μόνο 8-12 ώρες ξαλμύρισμα.