Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο διαρκεί η μαγειρεμένη γαλοπούλα στο ψυγείο;

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠόσο διαρκεί η μαγειρεμένη γαλοπούλα στο ψυγείο;
spot_img

Πώς να συντηρήσετε με ασφάλεια τα κομμάτια γαλοπούλας που περίσσεψαν από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Επειδή ως γνήσιοι Έλληνες είμαστε “large”, πάντα στις γιορτές μαγειρεύουμε περισσότερα απ΄όσα καταναλώνουμε. Αυτό ισχύει και για την γαλοπούλα, την οποία μετά το τραπέζι πρέπει να συντηρήσουμε σωστά για να μην σας βγει «ξινή» η εορταστική περίοδος. Το πρώτο και βασικότερο είναι πως δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ τα υπολείμματα κοτόπουλου και γαλοπούλας σε θερμοκρασία δωματίου. Τα παθογόνα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα στη «Ζώνη κινδύνου», το εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 5° και 60° C. Επειδή γενικά δεν επηρεάζουν τη γεύση, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση ενός τροφίμου, δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχουν παθογόνα.

Και στο ψυγείο όμως, η γαλοπούλα δεν διαρκεί τόσο πολύ. Η μαγειρεμένη γαλοπούλα μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο για 3-4 ημέρες πριν χαλάσει. Εάν έχετε αρκετά υπολείμματα γαλοπούλας για να διαρκέσουν περισσότερο από μερικές ημέρες, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να την καταψύξετε αντί να την βάλετε στο ψυγείο.

Η διαδικασία για την αποθήκευση της γαλοπούλας στην κατάψυξη

Τα κατεψυγμένα υπολείμματα γαλοπούλας για να έχουν καλή ποιότητα και γεύση πρέπει να καταναλωθούν εντός 4-6 μηνών. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τη γαλοπούλα, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, είναι να τοποθετήσετε τα υπολείμματα σε αεροστεγή δοχεία.

Η γαλοπούλα που έχει απομείνει θα πρέπει να τεμαχιστεί σε φέτες ή να χωριστεί σε μικρές ποσότητες και να αποθηκευτεί μέσα σε 2 ώρες. Αυτό επιτρέπει στα υπολείμματα να κρυώσουν γρήγορα και ομοιόμορφα και στο ψυγείο και στην κατάψυξη.

Οι καταναλωτές μπορούν να καταλάβουν ότι τα υπολείμματα της γαλοπούλας έχουν χαλάσει χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους. Τα χαλασμένα υπολείμματα γαλοπούλας στο ψυγείο μπορεί να είναι γλοιώδη ή να έχουν άσχημη μυρωδιά.

Εάν η γαλοπούλα έχει αποθηκευτεί στην κατάψυξη, θα μπορείτε να καταλάβετε εάν δεν είναι πλέον ασφαλής να καταναλωθεί εάν είναι αποχρωματισμένη, σκληρή ή στεγνή.

Για ασφάλεια και απόλαυση:

Πετάξτε τη γαλοπούλα και τη γέμιση που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες

Μοιράζουμε τα περισσεύματα σε μικρές μερίδες. Ψύξτε ή καταψύξτε σε σκεπασμένα ρηχά δοχεία για ταχύτερη ψύξη.

Καταναλώστε γαλοπούλα στο ψυγείο και τη γέμιση εντός 3-4 ημερών.

Σε περίπτωση κατάψυξης, καταναλώστε τα υπολείμματα μέσα σε 4 έως 6 μήνες το πολύ, για καλύτερη ποιότητα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο