Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Marula: Ο καρπός που δίνει το ευεργετικό λάδι όμως… μεθάει τους ελέφαντες!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαMarula: Ο καρπός που δίνει το ευεργετικό λάδι όμως… μεθάει τους ελέφαντες!
spot_img

Αλήθειες και μύθοι για το λάδι από τους καρπούς Marula, με τις ευεργετικές για το σώμα ιδιότητες.

   Το λάδι marula είναι αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα περιποίησης και ενδυνάμωσης για το σώμα. Εξάγεται από τους πυρήνες ή από το φλοιό των καρπών του οπωροφόρου δέντρου marula (Sclerocarya birrea) και είναι εγγενές σε περιοχές της νότιας Αφρικής.

    Στην αρχαιότητα το δέντρο θεωρούνταν ιερό και είχε συνδεθεί με τη γονιμότητα και τον ευτυχισμένο γάμο. Ο καρπός του δέντρου όταν ωριμάσει αρκετά πραγματοποιεί φυσική ζύμωση ίση με ορισμένες μπύρες, και θεωρήθηκε πως μεθούσε τους ελέφαντες οι οποίοι τρέφονται από αυτούς τους καρπούς.

Οι καρποί marula και οι ελέφαντες

Υπήρχε ευρέως ένας διαδεδομένος μύθος πως αρκετά μεγάλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ελεφάντων, μεθούν τρώγοντας τα ζυμωμένα φρούτα και έχουν γραφτεί μάλιστα και βιβλία που επιβεβαιώνουν το φαινόμενο αυτό.

   Μελέτη ωστόσο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου/Απριλίου 2006 του περιοδικού Physiological and Biochemical Zoology απέδειξε μια τελείως διαφορετική ιστορία πως δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα στη βιολογία ούτε του αφρικανικού ελέφαντα ούτε του φρούτου της marula που να υποστηρίζει αυτές τις ιστορίες. Ο Steve Morris, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία και συν-συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι τέτοιου είδους φημολογίες ελεφάντων που βρέθηκαν μεθυσμένοι στη φύση χρονολογούνται περισσότερο από έναν αιώνα. “Υπάρχουν ιστορίες ταξιδιωτών από το 1839 περίπου που αναφέρουν αφηγήσεις των Ζουλού ότι οι ελέφαντες “ζεσταίνουν απαλά” τον εγκέφαλό τους με φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση”, είπε ο Morris. “Οι άνθρωποι θέλουν απλώς να πιστεύουν στους μεθυσμένους ελέφαντες”, είπε ο Morris.

    Οι επιστήμονες κατά καιρούς που υποστήριζαν πως οι ελέφαντες δεν μπορούν να μεθούν από την κατανάλωση σάπιων φρούτων, βασίστηκαν κυρίως σε μια θεωρία. Σύγκριναν την ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι διασπάμε την αιθανόλη, υποθέτοντας πως λόγω του μεγέθους των ελεφάντων θα το κάνουν πιο γρήγορα. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters, με επικεφαλής τον Μοριακό Οικολόγο και Ανθρωπολόγο που μελετά τις πεπτικές προσαρμογές των ζώων, Mareike Janiak, υπάρχει διακύμανση στον μεταβολισμό της αιθανόλης μεταξύ των θηλαστικών, άρα οι ελέφαντες δεν την μεταβολίζουν με τον ίδιο τρόπο με εμάς. Έτσι σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπεράσματα περί αναληθών φημολογιών όσον αφορά τις ιστορίες για μεθυσμένα ζώα, ήταν πρόωρα και οι φημολογίες μπορούν κάλλιστα να ευσταθούν. Για το μόνο λόγο που, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα ήταν δύσκολο να μεθύσουν οι ελέφαντες από την κατανάλωση των φρούτων είναι γιατί λόγω του μεγέθους τους θα χρειάζονταν πάρα πολλά φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού και οι χρήσεις του

    Αρκετά μέρη του δέντρου marula χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε τρόφιμα, εξ ου και το liquer Amarula (με το χαρακτηριστικό ελέφαντα στην ετικέτα) αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική σε ολόκληρη την Αφρική. Κάθε φρούτο marula περιέχει ένα σκληρό, καφέ καρπό με εύκαμπτους, λευκούς πυρήνες στο κέντρο του και έχει ένα φρουτώδες, λουλουδένιο άρωμα με ζεστό, ξηρό τόνο.

    Το λάδι που εξάγεται από τον καρπό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και απορροφάται εύκολα, κάνοντας το ιδανικό σε ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών προϊόντων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα, στα μαλλιά, ως συστατικό αρώματος, ως λοσιόν σώματος αλλά και σε σαπούνι. Τα ευεργετικά συστατικά του περιλαμβάνουν: αμινοξέα L-αργινίνη και γλουταμικό οξύ, που έχουν ενυδατικές, αντιγηραντικές ιδιότητες, λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του παλμιτικού, στεατικού, ελαϊκού και μυριστικού οξέως, τα οποία έχουν μαλακτικά και ενυδατικά οφέλη, αντιοξειδωτικά, όπως φαινολικές ενώσεις και βιταμίνες Ε και C, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να αποτρέψουν τη βλάβη του δέρματος που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τη ρύπανση.

   Το marula oil μπορεί να είναι ωφέλιμο για την εξομάλυνση και την απαλότητα των λεπτών γραμμών στο πρόσωπο, την πρόληψη των ραγάδων και τη διατήρηση της ενυδάτωσης στην επιδερμίδα. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το λάδι marula είναι ευεργετικό για δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Ωστόσο, ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν την ικανότητά του να μειώνει τον ερεθισμό, τον κνησμό και την ξηρότητα στα μαλλιά, στα νύχια και στην ακμή.

   Υπάρχουν αρκετά προϊόντα στο εμπόριο ωστόσο αν δεν το έχετε ξανά δοκιμάσει, πραγματοποιείστε είτε ένα τεστ στο εσωτερικό του αγκώνα για πιθανές αντιδράσεις ή συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.

Lidl – Επικίνδυνα γλυκά: Τι περιέχουν τελικά, τα παιδικά γλυκά που ανακλήθηκαν με καθυστέρηση; – Νέες καταγγελίες στο Cibum

Ερωτήματα για την καθυστέρηση της ανάκλησης - Καταγγελία στο Cibum ότι τα σοκολατάκια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε Lidl στην Καλαμάτα.

Τροφικός κίνδυνος από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ – Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παράβαση του 11§1Δ των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ

Αυτό που διαβάζουμε ότι συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε χώρες του εξωτερικού έγινε και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο