Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
11.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Οι τροφικές δηλητηριάσεις αυξάνονται τα Χριστούγεννα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή: Οι τροφικές δηλητηριάσεις αυξάνονται τα Χριστούγεννα
spot_img

1 στους 5 αρρωσταίνει με τροφική δηλητηρίαση τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Οι καταναλωτές κινδυνεύουν περισσότερο από τροφική δηλητηρίαση τα Χριστούγεννα παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Σύμφωνα με μελέτες ένας στους πέντε παθαίνει τροφική δηλητηρίαση αυτές τις γιορτινές ημέρες. Το 2019, 20 καλεσμένοι σε ρεβεγιόν ξενοδοχείου στο Newport της Βρετανίας υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση. Το γεύμα είχε κρυώσει και ξαναζεσταθεί λανθασμένα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των βακτηρίων που συνήθως προκαλούν ασθένεια και διάρροια. Στους ιδιοκτήτες επιβλήθηκε πρόστιμο 9.000 λιρών. Επίσης δύο υπεύθυνοι μπαρ φυλακίστηκαν και πλήρωσαν πρόστιμο 1,5 εκατομμύρια λίρες, ως υπεύθυνοι για τροφική δηλητηρίαση σε 33 ανθρώπους κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικου δείπνου.  

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης είναι ορατός και στα σπιτικά τραπέζια. Σε πολλές χώρες οι Αρχές ασφάλειας τροφίμων δημοσιεύουν οδηγίες για την ασφαλή προετοιμασία χριστουγεννιάτικων γευμάτων. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία της σαλμονέλας και άλλων τύπων τροφικών δηλητηριάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μένει αδιάγνωστη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα Χριστούγεννα είναι πιο πιθανό να πάθετε τροφική δηλητηρίαση διότι το ψυγείο είναι υπερφορτωμένο, το ωμό κρέας όπως η γαλοπούλα, χωρίς σωστό χειρισμό μπορεί να μολύνει άλλα τρόφιμα που βρίσκονται κοντά του και μαγειρεύουμε για περισσότερους ανθρώπους από ό,τι συνήθως. Όλα αυτά δημιουργούν τέλειες συνθήκες για τροφική δηλητηρίαση. Κυρίως στα αστικά κέντρα όμως οι κουζίνες των διαμερισμάτων δεν είναι κατασκευασμένες για μαγείρεμα για πολλά άτομα , το φαγητό μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα, όταν για παράδειγμα οι καλεσμένοι φέρνουν και εκείνοι κάποιο έδεσμα, ενώ πολλοί ετοιμάζουν το φαγητό από την προηγούμενη ημέρα προκειμένου να προλάβουν αλλά… δεν υπάρχει χώρος στο ψυγείο. Το μπαλκόνι είναι μία καλή λύση ή μάλλον θα ήταν, εάν η θερμοκρασία ήταν χαμηλή πράγμα το οποίο φέτος δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Σχεδίαση:

Ο απλός σχεδιασμός μπορεί εύκολα να μειώσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, για να βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί στους 75°C στο πιο παχύ μέρος. Μια κατεψυγμένη γαλοπούλαπρέπει να αποψυχθεί πλήρως πριν το μαγείρεμα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να το ξεπαγώσετε είναι στο ψυγείο.

Οι επισκέπτες που διανύουν διαδρομές περισσότερο από μία ώρα θα πρέπει να φέρουν πιο ασφαλή τρόφιμα που δεν χρειάζεται να διατηρούνται ζεστά ή κρύα, όπως κέικ και μπισκότα. 

Αποφύγετε την κατάχρηση θερμοκρασίας:

Η διατήρηση των τροφίμων σε ρυθμιζόμενες θερμοκρασίες είναι πολύ σημαντική για τη μείωση του κινδύνου τροφιμογενών ασθενειών. Οι μέθοδοι διατήρησης της θερμοκρασίας των τροφίμων ρυθμιζόμενες περιλαμβάνουν:

  • Διατηρώντας το ζεστό φαγητό ζεστό χρησιμοποιώντας το πάνω μέρος της εστίας ή του φούρνου στους 100°
  • Διατηρήστε το κρύο φαγητό κρύο χρησιμοποιώντας το ψυγείο στους 5°C ή λιγότερο
  • Ψύξτε γρήγορα τα τρόφιμα για να σταματήσετε την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών
  • Ξεπαγώστε σωστά τα κατεψυγμένα κρέατα και τα γεύματα

Προετοιμασία και μαγείρεμα:

Υπάρχουν μερικά εύκολα βήματα που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου κατά την προετοιμασία του φαγητού:

  • Πλύνετε τα χέρια σωστά πριν ετοιμάσετε το φαγητό
  • Πλένετε μαχαίρια, σκεύη και σανίδες κοπής ανάμεσα σε διαφορετικά ωμά τρόφιμα για να αποτρέψετε τη διασταυρούμενη μόλυνση
  • Μαγειρέψτε καλά τα κρέατα για να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης
  • Μην αφήνετε τα κρέατα να κρυώσουν στον πάγκο – μόλις σταματήσει ο ατμός, τοποθετήστε τα σε σφραγισμένο δοχείο και ψύξτε ή καταψύξτε
  • Μην προετοιμάζετε φαγητό εάν έχετε εμετό ή διάρροια – θα μεταδώσετε τα βακτήρια
  • Μην αφήνετε τα ντιπ, τα τυριά ή άλλα μικρά σνακ έξω για πολλή ώρα.

Σωστή αποθήκευση των υπολειμμάτων:

Μετά το γεύμα, αποθηκεύστε αμέσως τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε μικρά δοχεία για να εξασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα θα κρυώσουν γρήγορα. Εάν το φαγητό μείνει έξω για δύο ώρες, πρέπει είτε να καταψυχθεί είτε να καταναλωθεί αμέσως, ή εάν αφεθεί έξω για τέσσερις ή περισσότερες ώρες, το φαγητό πρέπει να πεταχτεί.

Τα αλλοιώσιμα υπολείμματα θα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες και να ξαναζεσταθούν για να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι αρκετά ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος – αυτό είναι περίπου 75°C.

Εάν μεταφέρετε υπολείμματα, βεβαιωθείτε ότι τα μεταφέρετε σε μονωμένη σακούλα και με παγοκύστες. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό μπαίνει κατευθείαν στο ψυγείο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο