Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προβλήματα αϋπνίας λόγω αλλαγής της ώρας – Τρόποι αντιμετώπισης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠροβλήματα αϋπνίας λόγω αλλαγής της ώρας – Τρόποι αντιμετώπισης
spot_img

Η αλλαγή της ώρας αυξάνει την ταλαιπωρία για όσους υποφέρουν από αϋπνία.

Μία ώρα πίσω γυρνάνε τα ρολόγια αύριο στις 4 τα ξημερώματα, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της προσαρμογής στη χειμερινή ώρα. Την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου, στις 04:00 π.μ., οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, δείχνοντας 03:00 π.μ., με αποτέλεσμα να κερδίσουμε μία ώρα ύπνου. Το τίμημα, ωστόσο, θα είναι ότι θα νυχτώνει πιο νωρίς, αλλά δεν είναι το μόνο.

Η αλλαγή της ώρας αυξάνει την ταλαιπωρία για όσους υποφέρουν από αϋπνία με άγχος, νευρικότητα, κακή διάθεση, πονοκεφάλους και μυϊκή ένταση που επιδεινώνεται από την υποχρέωση να μετακινήσουν το ρολόι μια ώρα πίσω. Αυτό δηλώνει η Ιταλική Ένωση Αγροτών  Coldiretti υπογραμμίζοντας ότι σημαντική βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να προέλθει από τις διατροφικές συνήθειες και για μια πιο ήπια μετάβαση από τη θερινή ώρα στην ηλιακή ώρα.

Η συμβουλή της Coldiretti είναι να καταναλώνετε ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, αλλά και μαρούλι, ραντίτσιο, σκόρδο και φρέσκα τυριά, βραστά αυγά, ζεστό γάλα και γλυκά φρούτα είναι σημαντικά για την προώθηση του ύπνου. Σε αντίθεση με τα φαγητά καρυκευμένα με κάρυ, πιπέρι, πάπρικα και αλάτι σε αφθονία, καθώς και τα κουλούρια, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και οι σούπες με κύβους ζωμού κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο.

Η διατροφή σχετίζεται στενά με τον ύπνο, στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να αποκοιμηθεί κανείς όταν δεν είναι χορτασμένος, αλλά και σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης, ιδίως με βαριές τροφές. Η Coldiretti έχει συντάξει ένα εγχειρίδιο με τρόφιμα που είναι χρήσιμα για την προώθηση του καλού ύπνου και εκείνων που πρέπει να αποφεύγουμε για να νικήσουμε το jet lag, όπως η σοκολάτα, το κακάο, το τσάι και ο καφές λόγω της παρουσίας καφεΐνης, καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά που προκαλούν κακή ποιότητα ύπνου στο πρωινό ξύπνημα.

Πρώτα απ ‘όλα στο δείπνο είναι απαραίτητο να αποφεύγετε φαγητά με περίσσεια αλατιού, ενώ και τα τρόφιμα με κάρυ, πιπέρι και πάπρικα σε αφθονία θα πρέπει να απαγορευθούν, καθώς και τα κουλούρια και τα πιάτα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κύβοι μαγειρέματος. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται λόγω της περίσσειας νατρίου και των συντηρητικών τους. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που σας βοηθούν να χαλαρώσετε: πρώτα από όλα τα ζυμαρικά, το ρύζι, το κριθάρι, το ψωμί και όλα αυτά που περιέχουν ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, που προάγει τη σύνθεση της σεροτονίνης, του νευροδιαμεσολαβητή της ευεξίας και του νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που διεγείρει τη χαλάρωση.

Τα όσπρια, τα βραστά αυγά, το κρέας, το ψάρι, τα φρέσκα τυριά είναι επίσης εντάξει στη βραδινή δίαιτα. Η σεροτονίνη αυξάνεται με την κατανάλωση τροφών με απλά σάκχαρα όπως τα γλυκά φρούτα εποχής. Ανάμεσα στα λαχανικά το μαρούλι έρχεται πρώτο και ακολουθεί το κόκκινο ραντίτσιο και το σκόρδο, επειδή οι ισχυρές ηρεμιστικές τους ιδιότητες βοηθούν στον ύπνο, αλλά και η κολοκύθα, τα γογγύλια και το λάχανο.

Ένα ποτήρι ζεστό γάλα, ακριβώς πριν πάτε για ύπνο, το οποίο εκτός από τη μείωση της γαστρικής οξύτητας που μπορεί να διακόψει τον ύπνο, επιτρέπει σε στοιχεία να εισέλθουν στην κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πέψης που ευνοούν τον καλό ύπνο λόγω των ουσιών που υπάρχουν επίσης στα φρέσκα τυριά και το γιαούρτι, τα οποία είναι ικανά για τη μείωση της αϋπνίας και της νευρικότητας. Τέλος – καταλήγει η Coldiretti – ένα καλό γλυκό πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες έχει δράση κατά του στρες, όπως και τα αφεψήματα και τα βότανα με μέλι που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ευχαρίστησης που χαλαρώνει το μυαλό.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο