Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρόδι : Γιατί αποκαλείται κόκκινος χρυσός της διατροφής

ΑρχικήΟικιακάΡόδι : Γιατί αποκαλείται κόκκινος χρυσός της διατροφής
spot_img

cibum team

Το να ανοίξει κανείς ένα ρόδι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, αξίζει για είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

«Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά», εξηγεί η Penny Kris-Etherton, η καθηγήτρια πανεπιστημίου Evan Pugh στις διατροφικές επιστήμες στο Penn State University στο University Park της Πενσυλβάνια.

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από φυτικές χρωστικές που ονομάζονται πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της γήρανσης.

Το μισό φλιτζάνι περιέχει 72 θερμίδες, 16 γραμμάρια υδατανθράκων και τρία γραμμάρια φυτικών ινών. Τα ρόδια έχουν επίσης πολύ φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Κ.

Με καταγωγή από το Ιράν και την Ινδία, τα «κοσμήματα του φθινοπώρου», όπως ονομάζονται τα ρόδια, στην πραγματικότητα θεωρούνται μούρο. Αναπτύσσονται κυρίως στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και τμήματα της Αριζόνα και της Καλιφόρνια. Ακόμα και πολύ καιρό πριν, τα ρόδια συνδέονταν με την αφθονία, τη γονιμότητα και την τύχη.

Τα ρόδια πιστεύεται ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, αν και σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μέχρι στιγμής η έρευνα για το μούρο είναι ακόμα περιορισμένη. Ο Kris-Etherton είπε ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο στα ρόδια θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και, ως αποτέλεσμα, να προωθήσει υγιείς αρτηρίες. Ωστόσο, το πώς τα ρόδια επηρεάζουν τις καρδιακές παθήσεις, δεν είναι γνωστό και απαιτεί περαιτέρω μελέτη.

Μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Pharmacological Research σε οκτώ κλινικές δοκιμές έδειξε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα παρέμεινε ακόμη και όταν καταναλώνατε χυμό ροδιού σε διαφορετικές ποσότητες. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «μπορεί να είναι συνετό να συμπεριληφθεί αυτός ο χυμός φρούτων σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά».

Επίσης, τα ρόδια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία το συκώτι διασπά ορισμένους τύπους φαρμάκων. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης όπως οι στατίνες. Τα ρόδια μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με το αραιωτικό του αίματος βαρφαρίνη, μειώνοντας το αποτέλεσμα αραίωσης του αίματος και αυξάνοντας την πιθανότητα πήξης. Για να είστε ασφαλείς, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας πριν καταναλώσετε τακτικά φρούτα ροδιού ή χυμό ροδιού.

Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια από την κατανάλωση ροδιών, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Αν και πιθανότατα δεν θα φάτε τη ρίζα, το στέλεχος και τη φλούδα, η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τμημάτων του φρούτου μπορεί να μην είναι ασφαλής.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα ρόδια προσφέρουν μια ακόμη νόστιμη επιλογή για να φάνε περισσότερα φρούτα. Στο κατάστημα, αναζητήστε ρόδια που αισθάνονται βαρύ και έχουν σφριγηλό δέρμα. Απολαύστε τα φρούτα από μόνα τους ή προσθέστε τα σε smoothies, σούπες και σαλάτες.

Πηγή: healthday.com

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα