cibum team
Το να ανοίξει κανείς ένα ρόδι μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, αξίζει για είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
«Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά», εξηγεί η Penny Kris-Etherton, η καθηγήτρια πανεπιστημίου Evan Pugh στις διατροφικές επιστήμες στο Penn State University στο University Park της Πενσυλβάνια.
Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από φυτικές χρωστικές που ονομάζονται πολυφαινόλες, που βρίσκονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της γήρανσης.
Το μισό φλιτζάνι περιέχει 72 θερμίδες, 16 γραμμάρια υδατανθράκων και τρία γραμμάρια φυτικών ινών. Τα ρόδια έχουν επίσης πολύ φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Κ.
Με καταγωγή από το Ιράν και την Ινδία, τα «κοσμήματα του φθινοπώρου», όπως ονομάζονται τα ρόδια, στην πραγματικότητα θεωρούνται μούρο. Αναπτύσσονται κυρίως στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και τμήματα της Αριζόνα και της Καλιφόρνια. Ακόμα και πολύ καιρό πριν, τα ρόδια συνδέονταν με την αφθονία, τη γονιμότητα και την τύχη.
Τα ρόδια πιστεύεται ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, αν και σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, μέχρι στιγμής η έρευνα για το μούρο είναι ακόμα περιορισμένη. Ο Kris-Etherton είπε ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο στα ρόδια θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και, ως αποτέλεσμα, να προωθήσει υγιείς αρτηρίες. Ωστόσο, το πώς τα ρόδια επηρεάζουν τις καρδιακές παθήσεις, δεν είναι γνωστό και απαιτεί περαιτέρω μελέτη.
Μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Pharmacological Research σε οκτώ κλινικές δοκιμές έδειξε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα παρέμεινε ακόμη και όταν καταναλώνατε χυμό ροδιού σε διαφορετικές ποσότητες. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «μπορεί να είναι συνετό να συμπεριληφθεί αυτός ο χυμός φρούτων σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά».
Επίσης, τα ρόδια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία το συκώτι διασπά ορισμένους τύπους φαρμάκων. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης όπως οι στατίνες. Τα ρόδια μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με το αραιωτικό του αίματος βαρφαρίνη, μειώνοντας το αποτέλεσμα αραίωσης του αίματος και αυξάνοντας την πιθανότητα πήξης. Για να είστε ασφαλείς, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας πριν καταναλώσετε τακτικά φρούτα ροδιού ή χυμό ροδιού.
Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια από την κατανάλωση ροδιών, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
Αν και πιθανότατα δεν θα φάτε τη ρίζα, το στέλεχος και τη φλούδα, η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τμημάτων του φρούτου μπορεί να μην είναι ασφαλής.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα ρόδια προσφέρουν μια ακόμη νόστιμη επιλογή για να φάνε περισσότερα φρούτα. Στο κατάστημα, αναζητήστε ρόδια που αισθάνονται βαρύ και έχουν σφριγηλό δέρμα. Απολαύστε τα φρούτα από μόνα τους ή προσθέστε τα σε smoothies, σούπες και σαλάτες.
Πηγή: healthday.com
Έρευνα: Η αντίληψη των καταναλωτών σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων
Πόσο συχνά πρέπει να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά;
Τσιμπολόγημα: Απολαύστε χωρίς ενοχές!
Χρήσιμο: 5 αποτελεσματικοί τρόποι για να μην θολώνουν τα γυαλιά από τη μάσκα
Υγιεινό σνακ για παιδιά: Τσιπς λαχανικών στο σπίτι
Παιδί και Διαβήτης: Τι πρέπει να κάνουμε για να τον αποφύγουμε;
Ανάκληση κατεψυγμένων ζυμαρικών λόγω… μεταλλικών αντικειμένων
Γιατί το κατσικίσιο κρέας δεν αποτελεί επιλογή για τους κρεατοφάγους;