cibum team
Αν και το κατσικάκι ως μέρος της διατροφής των Ελλήνων υπάρχει στο DNA τους από αρχαιοτάτων χρόνων έχει γίνει συνώνυμο του Πάσχα μαζί με το αρνί. Γιατί δεν το προτιμάμε όμως και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου; Μήπως η διατροφική του αξία υστερεί σε σχέση με το μοσχάρι ή το κοτόπουλο; Μήπως δεν είναι εύκολο να το βρούμε ή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους κρεοπώλες; Η μήπως μας αποθαρρύνει η τιμή του;
Το κατσικίσιο κρέας αντιπροσωπεύει μόνο το 6% της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση είναι μόλις 0,77 κιλά. Το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης εντοπίζεται στο Σουδάν όπου η κατά κεφαλή κατανάλωση είναι 8,6 κιλά το χρόνο.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια αιγοπρόβατα και μόνο το 15% είναι κατσίκες. Το υπόλοιπο 85% πρόβατα. Κύριοι παραγωγοί αιγών είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ρουμανία.
Τα οφέλη του κατσικίσιου κρέατος είναι πολλαπλά.
Δεδομένου ότι οι κατσίκες ζουν σε βοσκοτόπους το κρέας τους έχει πολύ πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά απ’ ότι το βόειο κρέας, το χοιρινό, το αρνί και το κοτόπουλο. Ταυτόχρονα τα ωμέγα 3 και άλλα λιπαρά οξέα που περιέχει μειώνουν τη χοληστερόλη, και έχει βιταμίνες Β1, ΣΕ2, ΣΕ3, ΣΕ4, ΣΕ5, ΣΕ6, ΣΕ9, ΣΕ12, Ε, ασβέστιο, σίδηρο (πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα κρέατα), μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό, χλώριο, θείο, ιώδιο, μαγγάνιο, χρώμιο, φθόριο, μολυβδαίνιο, κοβάλτιο, νικέλιο και κασσίτερο.
Δεν υπάρχουν επικίνδυνα παράσιτα που μπορούν να βλάψουν τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι αίγες δεν αρρωσταίνουν από φυματίωση ή άλλες επικίνδυνες ασθένειες που μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους. Μάλιστα το κατσικίσιο κρέας, μπορεί να ενταχθεί και σε πρόγραμμα δίαιτας, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 143 θερμίδες. Παράλληλα με την ευεργετική του επίδραση στον οργανισμό είναι εύπεπτο, και εάν μαγειρευτεί σωστά έχει πολύ ωραία γεύση. Γιατί λοιπόν ενώ το κατσικίσιο κρέας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα κόκκινα κρέατα, ακόμα και από το κοτόπουλο δεν το επιλέγουμε; Ή μήπως το θέλουμε αλλά δεν το βρίσκουμε;
Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε σε Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα και Τουρκία και δημοσιεύτηκε στο MDPI, οι καταναλωτές συσχετίζουν κρέας αιγοπροβάτου με μοναδική γεύση, αυθεντικότητα και φυσική παραγωγή, που συνδέονται με αξίες όπως η υγεία και η απόλαυση της ζωής αλλά… η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ κατσικίσιο κρέας παρά μόνο αρνί ή πρόβατο!
Όσοι το έχουν δοκιμάσει όμως και εδώ στην Ελλάδα είναι πολλοί, το αναζητούν αλλά δεν υπάρχει προσφορά καθώς το κατσίκι είναι δύσκολο και ακριβό προϊόν για τους κτηνοτρόφους. Τα κατσίκια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε παράσιτα- σε αντίθεση με τα βοοειδή- ενώ υπάρχουν πολύ λίγα φάρμακα και αντιβιοτικά για τις κατσίκες οι οποίες ταυτόχρονα για να αναπτυχθούν και να ζήσουν χρειάζονται πολύ χώρο. Μια κατσίκα μπορεί να παράγει 18 κιλά κρέατος, το οποίο είναι πολύ λιγότερο από αυτό των βοοειδών ή των χοίρων, καθιστώντας συχνά τις κατσίκες ακατάλληλες για σύγχρονους μεταποιητές κρέατος. Όλα τα παραπάνω αποθαρρύνουν τους κτηνοτρόφους να εκτρέψουν κατσίκες, τις οποίες στην Ελλάδα τις βρίσκουμε σχεδόν αποκλειστικά να διαβιούν στις νησιωτικές ορεινές περιοχές.
Τέλος άλλος ένας παράγοντας που αποθαρρύνει τους Έλληνες να εντάξουν στην διατροφή το κατσικίσιο κρέας είναι η τιμή. Ή μάλλον η φήμη για την τιμή τους, η οποία είναι ελαφρώς και όχι πολύ πιο, ακριβή από το μοσχάρι.
Εάν είστε κρεατοφάγοι λοιπόν προτιμήστε το κατσικίσιο κρέας. Βγείτε από την βαρετή ρουτίνα για την πρωτεϊνική σας επιλογή και επιλέξτε το, γιατί είναι και πιο υγιεινό και πιο νόστιμο, προσαρμόζεται εύκολα με άλλες γεύσεις, δεν είναι πολύ πιο ακριβό, δεν είναι βιομηχανικό προϊόν, έχει πολλούς τρόπους μαγειρέματος, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, το αντίθετο μάλιστα, και θα αλλάξει τον τρόπο διατροφής σας προς το καλύτερο.
Απίστευτο: Κόμπρα δάγκωσε και σκότωσε chef 20 λεπτά μετά τον αποκεφαλισμό!
Η επιδημία Giardiasis στην Ιταλία από μολυσμένο νερό βρύσης
ΗΠΑ: Η Dole ανακαλεί συσκευασίες με φρέσκο μαϊντανό λόγω E.coli
Δηλητηρίαση 14 θαμώνων σε εστιατόριο από μονοξείδιο του άνθρακα στο Χονγκ Κονγκ
Μόλυνση τροφίμων: Ποια τρόφιμα είναι επιρρεπή σε ποια παθογόνα και γιατί