cibum team
- Tα τρόφιμα βαθείας κατάψυξης υπόκεινται στη διαδικασία «βαθείας κατάψυξης» κατά την οποία επιτρέπεται στο προϊόν να περάσει, το συντομότερο δυνατόν, τη ζώνη θερμοκρασίας μέγιστης κρυστάλλωσης, ενώ ακολούθως διατηρείται (μετά την αποκατάσταση της θερμικής ισορροπίας) σε θερμοκρασία ίση ή χαμηλότερη από – 18 °C.
- H βαθεία κατάψυξη πρέπει να εκτελείται χωρίς καθυστέρηση, με τη βοήθεια του κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού, σε πρώτες ύλες υγιούς, ανόθευτης και εμπορεύσιμης ποιότητας. Δεδομένου ότι πληρούν τα ειδικά κριτήρια καθαρότητας, μόνο ο αέρας, το άζωτο και το διοξείδιο του άνθρακα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως κρυογόνα μέσα (δηλαδή σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει τα κριτήρια καθαρότητας.
- Τυχόν διακυμάνσεις στη θερμοκρασία των – 18 °C για τα τρόφιμα βαθείας κατάψυξης, επιτρέπονται κατά τη μεταφορά, την τοπική διανομή και μέσα στις προθήκες πώλησης. Οι διακυμάνσεις αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 3 °C.
- Tα τρόφιμα βαθείας κατάψυξης πρέπει να συσκευάζονται σε προσυσκευασίες που τα προστατεύουν από εξωτερικές επιμολύνσεις και από την απώλεια υγρασίας.
- Στην επισήμανση των τροφίμων βαθείας καταψύξης θα πρέπει να περιλαμβάνονται η ονομασία πώλησης, η ένδειξη «βαθείας κατάψυξης» και ο προσδιορισμός της παρτίδας. Οι λοιπές υποχρεωτικές πληροφορίες ποικίλουν ανάλογα με το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το εκάστοτε προϊόν.
- Τελικοί καταναλωτές, εστιατόρια, νοσοκομεία, κυλικεία: η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, η περίοδος κατά την οποία ένα προϊόν μπορεί να διατηρηθεί από τον αγοραστή, η θερμοκρασία διατήρησης και ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη διατήρηση.
- Λοιπά στοιχεία: η καθαρή ποσότητα και η ταυτότητα του παρασκευαστή, του συσκευαστή ή του πωλητή.
τελευταία ενημέρωση 28.08.2019
Η επιδημία Giardiasis στην Ιταλία από μολυσμένο νερό βρύσης
ΗΠΑ: Η Dole ανακαλεί συσκευασίες με φρέσκο μαϊντανό λόγω E.coli
Δηλητηρίαση 14 θαμώνων σε εστιατόριο από μονοξείδιο του άνθρακα στο Χονγκ Κονγκ
Διαδικτυακό σεμινάριο “Επισήμανση τροφίμων & ισχυρισμοί διατροφής και υγείας”
Μόλυνση τροφίμων: Ποια τρόφιμα είναι επιρρεπή σε ποια παθογόνα και γιατί
Δηλητηριώδη μανιτάρια: τρείς θάνατοι και εκατοντάδες δηλητηριάσεις Ιούλιο και Αύγουστο στη Γαλλία