cibum team
14 άνθρωποι, όλοι μέλη της ίδιας παρέας που έτρωγαν σε εστιατόριο στο Χονγκ Κόνγκ, εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης δυο περίπου ώρες από την έναρξη του γεύματος με απώλεια, συνείδησης, ζάλη εμετό, ναυτία, πονοκέφαλο, δύσπνοια και αυξημένους παλμούς. Αμέσως διακομίστηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε ότι η παρέα (ηλικίας από 23-39 ετών) δειπνούσε σε separe (ξεχωριστό δωμάτιο) μέσα στο εστιατόριο Wan Chai και στη μέση του τραπεζιού υπάρχει η κατσαρόλα με το φαγητό το οποίο ψήνεται την ώρα του δείπνου, σε αναμμένα κάρβουνα. Επειδή λειτουργούσε το κλιματιστικό, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα της μικρής αίθουσας παρέμειναν κλειστά για πολύ ώρα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στο δωμάτιο.
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο, υποπροϊόν ατελούς καύσης οποιουδήποτε καύσιμου υλικού που περιέχει άνθρακα, όπως ξύλο, φυσικό αέριο, βενζίνη και κάρβουνο. Περιέχεται στα αέρια καύσης, όπως αυτά που παράγονται από αυτοκίνητα ή φορτηγά, από σόμπες, στόφες, φανάρια, μαγκάλια, τζάκια και καυστήρες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Σε περίπτωση συσσώρευσης μονοξειδίου του άνθρακα σε κλειστούς ή μικρούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση ζώων και ανθρώπων.
Πληροροφίες από FSN