Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διάθεση και υγρασία: Η άσχημη ψυχολογική διάθεση οφείλεται στην υψηλή υγρασία των τελευταίων ημερών;

ΑρχικήΟικιακάΔιάθεση και υγρασία: Η άσχημη ψυχολογική διάθεση οφείλεται στην υψηλή υγρασία των τελευταίων ημερών;
spot_img

cibum team

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η ζέστη και η υγρασία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες… και ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι όσοι δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή διάθεση, ότι τους κατακλύζουν άσχημες σκέψεις, ότι εκνευρίζονται εύκολα και πως αισθάνονται μία ανεξήγητη δυσφορία. Υπάρχει σύνδεση της ζέστης που συνοδεύεται από υγρασία με την κακή ψυχολογία; Η απάντηση είναι ναι! Σύμφωνα με τους επιστήμονες η υψηλή υγρασία, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας αλλά και την ψυχολογία μας.

Υγρασία είναι το πόσο υδρατμοί υπάρχουν στον αέρα. Όταν ιδρώνουμε, το σώμα μας συνήθως βασίζεται στον αέρα για να απαλλαγεί από τον ιδρώτα που συσσωρεύεται στο δέρμα. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να κρυώσει και να ανακτήσει την φυσιολογική θερμοκρασία. Όταν η υγρασία στον αέρα είναι υψηλή, παραμένει στο δέρμα μας περισσότερο, κάνοντάς μας να νιώθουμε ακόμη πιο ζεστοί. Οι μετεωρολόγοι το αποκαλούν “δείκτη θερμότητας”, ο οποίος είναι ένα μέτρο, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζέστη.

Για παράδειγμα, εάν το θερμόμετρο δείχνει 35ο C και η σχετική υγρασία είναι 65%, ο δείκτης θερμότητας – πόσο ζεστό αισθάνεται το σώμα σας – είναι 49ο C!!!.

Κακή διάθεση

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση. Αν και οι επιστημονικές έρευνες για το θέμα είναι σχετικά περιορισμένες, μερικές υποστηρίζουν  ότι μπορεί να επηρεάσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση. Πόσο μάλλον όταν περιμένεις άλλες καιρικές συνθήκες: αντί για το ευχάριστο και λυτρωτικό Ελληνικό φθινόπωρο συνεχίζεται η επέλαση ενός βασανιστικού καλοκαιριού!

Μία μελέτη που διεξήχθη στις  ΗΠΑ και το Μεξικό με ανάλυση περισσότερων από 600 εκατομμυρίων επικοινωνιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε αύξηση της καταθλιπτικής γλώσσας και των ιδεών αυτοκτονίας που συσχετίζονται με τις αυξημένες θερμοκρασίες, υποδηλώνοντας μείωση της ψυχικής ευεξίας.

Επίσης υπάρχουν αναφορές για ασθενείς που φαίνεται να βιώνουν μια καλοκαιρινή έκδοση εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Τα άτομα με αυτήν την κατάσταση αισθάνονται κατάθλιψη και μπορεί να βιώσουν αδικαιολόγητο άγχος.

Ακόμη και με λιγότερο δραστικούς τρόπους, η υγρασία μπορεί να διαταράξει κάποιες βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος ή η ενυδάτωση του οργανισμού. Ο ανεπαρκής ύπνος και η αφυδάτωση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεσή μας. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα για όσους δεν μπορούν να δεχθούν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αλλάξει η κατάσταση.

Μία άλλη επιστημονική πολυδιάστατη μελέτη δείχνει ότι δέκα μεταβλητές διάθεσης σχετίζονται με οκτώ μεταβλητές καιρού. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 24 άνδρες σε 11 συνεχόμενες ημέρες. Η υγρασία, η θερμοκρασία και οι ώρες ηλιοφάνειας είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάθεση. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μείωσαν τα σκορ συγκέντρωσης ενώ αυξάνονται οι αναφορές για υπνηλία.

Η αντίδραση στον καιρό έχει να κάνει με την προσωπικότητα!

 Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Emotion το 2011, οι ερευνητές καθόρισαν τους τύπους αντίδρασης του καιρού συνδέοντας τις καθημερινές διαθέσεις για 30 ημέρες με αντικειμενικά δεδομένα καιρού. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν τέσσερις διαφορετικοί τύποι ανθρώπων όταν πρόκειται για αντιδράσεις στον καιρό. Όπως έγραψαν στην περίληψη:

Οι τύποι ονομάστηκαν Summer Lovers (καλύτερη διάθεση με πιο ζεστό και ηλιόλουστο καιρό), Unaffected (αδύναμοι συσχετισμοί μεταξύ καιρού και διάθεσης), Summer Haters (χειρότερη διάθεση με πιο ζεστό και ηλιόλουστο καιρό) και Rain Haters (ιδιαίτερα κακή διάθεση τις βροχερές μέρες).

Προσοχή στους ευαίσθητους

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υπερευαίσθητα άτομα διαφέρουν γενετικά από τους ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό βαθμό ευαισθησίας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η βροχή, το κρύο ή η ζέστη επηρεάζει μερικούς από εμάς πολύ περισσότερο από άλλους και γιατί μερικοί άνθρωποι θα ευδοκιμήσουν σε ένα υγρό, ζεστό κλίμα, ενώ άλλοι θα μαραθούν. Η αντίδραση του καθενός από εμάς στις μεταβολές του καιρού, εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητοι είμαστε.

 Επιπλέον η υψηλή υγρασία μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα χαμηλής ενέργειας και λήθαργου, και να προκαλέσει υπερθερμία-υπερθέρμανση ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του οργανισμού να απαλλαγεί από την επιπλέον θερμότητα.

Για να παραμείνετε δροσεροί και κατά συνέπεια και χαρούμενοι, αυτές τις ανυπόφορα και παράλογα ζεστές φθινοπωρινές ημέρες, μην θεωρείτε ότι έχουμε μπει στο Φθινόπωρο. Συμπεριφερθείτε σαν να βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού. Οπότε μειώστε τις δραστηριότητες σας, έτσι ώστε να ιδρώνετε λιγότερο. Η έντονη σωματική δραστηριότητα πρέπει να μειωθεί, να εξαλειφθεί ή να προγραμματιστεί για την πιο δροσερή ώρα της ημέρας. Τα άτομα που κινδυνεύουν πρέπει να παραμείνουν στο πιο δροσερό διαθέσιμο μέρος.

Ντυθείτε κατάλληλα. Τα ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν τη θερμότητα και το φως του ήλιου και βοηθούν το σώμα σας να διατηρήσει τις φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Πίνετε άφθονο νερό. Πίνετε νερό ακόμα και αν δεν διψάτε. Το σώμα σας χάνει περισσότερο νερό όταν είναι ζεστό, ειδικά με τον υψηλό δείκτη θερμότητας από την υγρασία. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά γιατί προκαλούν απώλεια περισσότερων σωματικών υγρών.

Αποφύγετε το αλκοόλ. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το να πίνεις αλκοόλ  όταν κάνει ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Περάστε περισσότερο χρόνο σε δροσερά περιβάλλοντα. Οι κλιματιζόμενοι χώροι μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους και τις άσσχημες επιδράσεις που προκαλεί η ζέστη  και η υγρασία.

Με πληροφορίες από nbc news – every day health

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα